27 september 2023

Viktigt att ha medicin för en månad hemma

Den som tar en receptbelagd medicin på regelbunden basis, ska alltid ha medicin hemma så att det räcker för en månad framåt. Det är innebörden av en ny rekommendation från Socialstyrelsen.

Har du diabetes, hjärtsvikt eller ångestproblematik? Då är du antagligen en av många svenskar som regelbundet medicinerar.

Socialstyrelsen rekommenderar att den som tar receptbelagd medicin eller behöver medicintekniska produkter, har minst en månads förbrukning hemma. Detta för att stärka beredskapen och minska sårbarheten både hos patienter, hos hälso- och sjukvården och apoteken.

Så god beredskap som möjligt

Rekommendationen gäller dig som under en längre tid behandlas med receptbelagda mediciner, och alltså inte för mediciner som skrivs ut för en kortare tid. En del mediciner är utskrivna så att det inte går att hämta ut en månad i förväg och då gäller inte rekommendationen. Det gäller till exempel vissa narkotikaklassade mediciner.

I vissa fall kan det vara svårt att hämta ut medicin eller medicintekniska produkter för en hel månad på en gång. Det du behöver kan vara restnoterat eller svårt att lagra hemma, till exempel produkter som är skrymmande, behöver förvaras i kylskåp eller brandfarliga. Då är det bra att sträva efter en så god beredskap som möjligt.

Flera läkemedel restnoterade

På grund av ökad oro i världen, hög inflation och stigande elpriser är ovanligt många läkemedel just nu restnoterade, både läkemedel som används på sjukhusen och läkemedel som skrivs ut på recept. Att ett läkemedel är restnoterat innebär att läkemedelsföretaget under en period inte kan tillhandahålla läkemedlet i de mängder som efterfrågas i Sverige. Problematiken ökade under förra året och har förvärrats under 2023.

När läkemedel restnoteras kan det innebära mycket merarbete där vårdgivare och patient behöver hitta ett alternativt läkemedel. Att ha medicin hemma i lager är därför ännu viktigare för att med god framförhållning kunna beställa och få hem sin medicin.

Läkemedelsbristen skapar merarbete för vård och apotek och otrygghet för patienterna. Vi är många som lägger mycket arbetstid på att hantera restnoteringar så att följderna blir så små som möjligt för läkemedelsanvändarna, säger Cecilia Nordquist, enhetschef läkemedelsenheten.

Relaterade nyheter