
10 april 2024
22 hållbarhetsmål uppnådda: ”Vi har mycket att vara stolta över”
Uppföljningen av Region Kronobergs hållbarhetsprogram 2019-2023 visar ett tydligt positivt resultat. 22 av 44 delmål har uppnåtts helt, 14 har uppnåtts delvis.
Målen som Region Kronoberg nått finns inom områdena HR, fastigheter och byggnation, hälso- och sjukvård, livsmedel, transporter och upphandling och aktier.
Ett aktivt och målmedvetet hållbarhetsarbete är en förutsättning för den regionala utvecklingen. Tack vare verksamheternas engagemang når vi många mål helt och i många frågor har vi tagit stora kliv framåt. Det är ett väldigt bra resultat med tanke på att pandemin och ett svårare ekonomiskt läge har påverkat Region Kronobergs hållbarhetsarbete under programperioden, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Urval av uppnådda mål
Hälsofrämjande utomhusmiljöer
Ett av målen vi har uppfyllt inom fastigheter och byggnation är att utomhusmiljön kring våra sjukhusområden ska vara hälsofrämjande och bidra till biologisk mångfald samt främja ekosystemtjänster.
Under 2023 genomfördes flera insatser på Grimslövs folkhögskola. På marker där det tidigare varit kortklippta gräsmattor och rabatter med enbart rosor eller rododendron, finns nu bland annat ängsmarker, lundar, hålträd, bibäddar, fjärils-BB, insektshotell och 30 fågelholkar.
På Sigfridsområdet tas ett nytt gångstråk fram för att uppmärksamma den biologiska mångfalden i området.
Arbetet med våra utomhusmiljöer har många vinster. Utöver att bidra till biologisk mångfald så visar forskning att hälsofrämjande utomhusmiljöer har positiv inverkan på personalens och patienters välbefinnande och hälsa, säger Mari Kinander, avdelningschef på transport.
Ökad mångfald på våra arbetsplatser
Under programperioden har flera insatser genomförts för ökad mångfald på våra arbetsplatser. En modell för att öka antalet anställda med funktionsvariationer är beslutad och en samordnare är anställd. Elva har redan fått anställning, sju har påbörjat en arbetsträning inför återgång till arbete och flera är på gång in i organisationen.
Läs mer: ”Sätt inte funktionsnedsättning före kompetens”
Egen förbrukad energi
Andelen egenproducerad energi av den totala energiförbrukningen har fortsatt att öka under hela programperioden. Solcellsanläggningar har installerats på ambulansgaraget i Ljungby, på specialistpsykiatrin, habiliteringen, hjälpmedelscentralen och regionarkivet på Sigfridsområdet, på Tingsryds vårdcentral, på Lessebo vårdcentral samt på nya bussdepån. Totalt har 481 kW solceller installerats på regionens olika byggnader under 2019-2022. Under 2023 installerades 376 kW solceller på den nya bussdepån.
Det är positivt att vi, där det är lämpligt, använder takytor till att producera förnybar el och dessutom är det lönsamt. Vi fortsätter att installera solceller, både vid nybyggnation och på våra andra fastigheter. I år kommer nya solceller sättas upp på Kungshögen på Ljungby lasarett, säger Lisa Bringhed, energi- och hållbarhetsingenjör på regionservice.
Minskad förbrukning av värme och el
Målet har varit att förbrukningen av värme och el ska minska med 1 procent per år under programperioden. Den totala el- och värmeförbrukningen har minskat med 1,3 procent under 2023 jämfört med 2022, därmed är målet för 2023 uppnått.
Sedan 2018 har el- och värmeförbrukningen minskat med 13,5 procent, vilket är en genomsnittlig minskning på 2,8 procent per år. Målet är därmed även uppnått för hela programperioden.
Vi har även minskat vår el- och värmeförbrukning med 13,5 procent under hela programperioden, vilket överskred målsättningen rejält. Och under 2022 hade Region Kronoberg lägst elanvändning av alla regioner. Detta resultat har varit möjligt att uppnå tack vare ett långsiktigt arbete med att minska energiförbrukningen. Till exempel har vi byggt flera nya byggnader med låg energiförbrukning, vi har bytt ut äldre belysning och arbetat med driftoptimering av ventilation och belysning, säger Lisa.
Nytt förslag till beslut
Den 10 april beslutar regionfullmäktige om hållbarhetsprogrammet 2024-2028. Det är en fortsättning för att stärka och vidareutveckla hållbarhetsprogrammet 2019-2023.
Hållbarhetsprogrammet ger en samlad beskrivning av Region Kronobergs hållbarhetsarbete. Målen och insatserna ska styra mot visionen Ett gott liv i ett livskraftigt län och bidra till målsättningarna i vår regionala utvecklingsstrategi Gröna Kronoberg. Jämlikhet, hälsa, resurseffektivitet och minskad klimatpåverkan är genomgående i programmet.