Annika Lindquist, biträdande rektor på Grimslövs folkhögskola, tillsammans med besöket från Tanzania och Patrik Luth från Sörängen.
Annika Lindquist, biträdande rektor på Grimslövs folkhögskola, tillsammans med besöket från Tanzania och Patrik Luth från Sörängen.

7 mars 2024

Grimslöv möter Tanzania

I veckan fick Grimslövs folkhögskola finbesök från några folkhögskolor i Tanzania, samt Sörängens folkhögskola i Nässjö. Målet med besöket har varit att lära känna varandras utbildningssystem och få till ett eventuellt samarbete. I framtiden vill de att eleverna på allmän kurs ska kunna delta i ett utbyte och lära sig mer om varandras kulturer.

För drygt ett år sedan var Erik Engsbråten, rektor på Grimslövs Folkhögskola, i Tanzania och träffade flera rektorer därifrån. Kontakter etablerades och ett intresse för att samarbeta uppstod.

Vi vill starta ett Atlas-partnerskapsprojekt tillsammans med några skolor i Tanzania och Sörängens folkhögskola i Nässjö. Tanken är att våra elever på allmän kurs ska kunna få ta del av ett utbyte, säger Erik.

Avståndet Sverige-Tanzania må vara långt, men det finns en närmre koppling än vad man kan tro.

Folkhögskolor, som en del av utbildningsystemet understödda av staten, finns bara i Norden och i Tanzania. Kanske att det finns enskilda initiativ någon annanstans men inte på detta organiserade sätt. När Tanzania blev självständigt startades folkhögskolor enligt svensk modell redan 1975. De har sedan anpassat detta efter sina förhållanden, så som fler analfabeter och behovet av kortare yrkesutbildningar.

Kunskapsutbyte och kulturchock

Fyra nyfikna personer från Tanzania landade i Sverige förra veckan – chefen för alla folkhögskolor, två rektorer och en lärare. Allt började med en välkomstmiddag, följt av att lära känna varandra och sightseeing i närområdet.

Under veckan har vi försökt lära känna varandra som personer och varandras utbildningssystem. De har exempelvis fått se hur det är att ha en lektion i Sverige och vi har fått veta mer om deras allmänna kurs. Våra elever på Turism och äventyr har även visat dem runt. Vissa hade inte varit utanför Tanzania innan så det var nog lite av en kulturchock.

Vi har försökt gå igenom målet med projektet, hur vi kan möta utvecklingsbehoven och det praktiska arbetet innan, under och efter resorna. Under besöket har vi alltså försökt förbereda ansökan och se till att vi har alla svar som behövs. En projektansökan ska sedan färdigställas de närmsta veckorna. Om den blir beviljad kan samarbetet gå in i nästa fas från och med nästa läsår.

Innan besöket hade varje folkhögskola även fått förbereda vilka utvecklingsbehov som fanns kopplat till agenda 2030 – FN:s globala hållbarhetsmål. Något de redovisade under veckan.

För oss är det viktigt att jobba med agenda 2030. Vilket blir mer på riktigt om vi gör detta i samband med ett utbyte. Jag tror det blir mer autentiskt och motiverande för deltagarna om vi arbetar tillsammans över landsgränserna med frågorna.

Ta lärdom av andra

Nu är det bara några få dagar kvar innan besöket från Tanzania flyger hem igen. Dagar som de kommer ta till vara på för att fortsatt lära känna varandra och för att skriva klart ansökan.

Vi vill att våra elever ska kunna ta lärdom av andra och få ett större perspektiv. Det är bra att mötas av andras tankar, idéer och bakgrunder, för så växer man. Ofta tar man saker väldigt självklart så det är bra om man får se sig själv i perspektiv ibland. På skolan utgår vi redan mycket från det tankesättet men det är annorlunda att möta någon från ett annat land.

Det är också viktigt att öva på att våga kommunicera. Samarbetet är en bra möjlighet att jobba på det engelska språket. Precis som vi har Tanzania engelska som andraspråk. Vi tror också att samarbetet kan ge mycket för våra lärare som får möta andra  lärare, och ta del av hur de undervisar. Jag tror det skulle kunna bli många givande pedagogiska diskussioner, avslutar Erik.

Erik tillsammans med besöket från Tanzania och Sörängen.

Erik tillsammans med besöket från Tanzania och Patrik från Sörängens folkhögskola.

Relaterade nyheter