16 april 2024

Mot en hyroberoende dialysavdelning i Ljungby

Sedan i november har dialysavdelningen i Ljungby jobbat på ett helt nytt sätt – något som gjort dialysvården och deras arbete mindre sårbart, och roligare. Nu ser de positivt på att förändringen kommer göra avdelningen hyroberoende.

Från och med i november 2023 arbetar avdelningen i nya team på två till fyra personer. Personalen har själva fått utforma upplägget för hur teamarbetet ska organiseras och hur det vardagliga arbetet ska fungera. Ett av de nya arbetssätten är att alla roterar varannan vecka och byter både team och patienter.

Teamarbetet minskar sårbarheten

Tidigare fördelade sjuksköterskorna ansvaret för patienterna sinsemellan. Nu är tanken att både undersköterskor och sjuksköterskor ska kunna utföra alla uppgifter, förutom de medicinska bitarna. Detta gör också att alla på avdelningen lär känna alla patienter.

Vi behövde tänka nytt för att möta våra dialyspatienters behov. Under lång tid har vi tampats med svårigheter att rekrytera sjuksköterskor, och med ett par som snart går i pension blev det mer påtagligt. Teamarbetet gör att vi kan dra nytta av både sjuksköterskor och undersköterskor mer effektivt. Detta frigör också tid och stärker samarbetet, samt våra kunskaper. Nu blir vi mindre sårbara och kan använda den frigjorda tiden för att fokusera på saker som egenvårds-, nutrition- och accessgrupper, säger Noomi Lundgren, avdelningschef på dialysavdelningen.

Sommarplaneringen blir dessutom mycket enklare när både sjuksköterskor och undersköterskor är bekanta med alla patienter, fortsätter Noomi.

Hyroberoende i vår

Noomi konstaterar också stolt att avdelningen nu kan göra sig av med sina hyrlinjer och bli hyroberoende i vår. Undersköterskorna Jeanette, Susanne och Dorentina är alla positiva till det nya arbetssättet.

Nu får vi lära känna patienterna bättre. Dessutom får vi utföra fler uppgifter, vilket gör arbetet mycket roligare.

Sjuksköterskorna Annie och Åsa som tidigare arbetade mer självständigt, uppskattar stödet som finns i teamet nu.

Det är skönt att veta att man har hjälp nära till hands, exempelvis när det är svårt att sticka en patient, säger Åsa Nilsson.

Trots rekryteringssvårigheter så fick vi några nya sjuksköterskor och undersköterskor förra året. Att vi jobbar i team underlättar för nyanställda då det inte blir ensamarbete. Det blir också lättare för dem att komma in i arbetet med både maskiner och patienter, säger Noomi.

Gruppen ser redan hur det nya arbetssättet frigör tid och förbättrar samarbetet. Om en grupp har mer att göra hjälper de andra till.

Förändringar tar tid, men det här kommer bli riktigt bra, enas allihopa.

Våra medarbetare har många goda idéer och det är väldigt positivt att vi kan förverkliga en hel del av dessa. Dialysen i Ljungby är ett gott exempel på detta, som hittat nya arbetssätt för att möta våra problem, säger Ida Eriksson (M) Ordförande Hälso- och sjukvårdsnämnden.

I bild: Susanne Brückner, Annie Berg, Dorentina Ajvazaj, Jeanette Petersson och Åsa Nilsson.

Relaterade nyheter

  • Appen Min hälsa avvecklas

    25 oktober 2024

    Från och med den 2 december hänvisas patienten till att endast ansluta till videomöten via 1177.se. Det förtydligas i kallelsen.

  • 25 september sker bytet till NRFit

    17 september 2024

    I höst sker ett stort byte av medicinskteknisk utrustning i hela Sverige. Under två månader byter alla regioner till en ny standard (NRFitTM) för produkter som används vid bland annat epidural och spi...

  • Brist på Adrenalin 0,1 mg/ml

    5 augusti 2024

    Det råder brist på Adrenalin i styrkan 0,1 mg/ml. Tillgången väntas inte vara stabil förrän tidigast i slutet av september. Nyheten uppdaterad 2024-08-02.

  • Dietister anställda för att jobba på distans

    1 augusti 2024

    Region Kronoberg har anställt tre dietister som arbetar större delen av sin tjänst på distans. Yrkesgruppen är svårrekryterad så det krävdes ett nytt tänk för att tillsätta de tjänster som saknades. A...

  • Ungdomar har stort inflytande på vården i Region Kronoberg

    8 juli 2024

    En grupp unga vårdutvecklare, kallade vooglers, har satt sin prägel på vården i Region Kronoberg. Deras uppdrag är att säkerställa att barns och ungas röster blir hörda och att hjälpa verksamheterna a...

  • Var uppmärksam på mässlingssymtom

    2 juli 2024

    Med anledning av det bekräftade fallet av mässling i Kronoberg uppmanas medarbetare i vården att vara extra uppmärksamma på symtom på mässling de kommande veckorna.

  • Ny vaccinationssamordnarfunktion i Region Kronoberg startar 1 juli

    24 juni 2024

    Region Kronoberg inrättar en ny vaccinationssamordnarfunktion med ett bredare uppdrag än det som finns idag. Bakgrunden är det ökade antalalet tillgängliga vaccinationer och erfarenheterna från pandem...

  • Länets kvinnor nöjda med förlossningsvården

    24 juni 2024

    2023 års graviditetsenkät visar att nio av tio kvinnor i Kronobergs län känner sig trygga med sin förlossningsvård. Enkäten ger en tydlig bild av att regionens satsningar har gett resultat och att vår...

  • Dispens från dygnsvila ger extra ambulanser i Kronoberg

    20 juni 2024

    Regionen har nu fått dispens hos arbetstidsnämnden för dygnstjänstgöring i ambulanssjukvården i sommar. Det innebär att verksamheten kan bemanna flera ambulanser.

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    17 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...