Rebecca Timms Eliasson, Jämställdhetsstrateg
Rebecca Timms Eliasson, Jämställdhetsstrateg

8 mars 2024

Region Kronoberg sätter jämställdhet på agendan

Region Kronoberg har de senaste åren intensifierat sitt engagemang för att främja jämställdhetsfrågor. Genom strategiska insatser och medvetna åtgärder tar regionen steg mot en mer jämställd framtid för kronobergarna. En som jobbar med dessa frågor är Rebecca Timms Eliasson, jämställdhetsstrateg i Region Kronoberg.

För några år sedan hade Region Kronoberg ingen som direkt höll ihop regionövergripande jämställdhetsfrågor. Nu arbetar Rebecca dagligen med detta. Som jämställdhetsstrateg jobbar hon tillsammans med politiker, chefer och medarbetare, för ett mer jämställt Kronoberg.

Som region har vi ett viktigt ansvar att ha med jämställdhetsfrågan i allt vi gör – hur vi är som arbetsgivare, och hur vi kan göra det så bra som möjligt för kronobergaren. Därför ska jämställdhet finnas med när vi utvecklar och följer upp våra tjänster. Det kan handla om bemötande inom vården, företagsfrämjande, kompetensförsörjning och transportplanering, säger Rebecca.

Vi har jämställdhetsutmaningar precis som alla andra regioner, och vi vill ju vara en drivande kraft för att jämna ut skillnader som finns. Annars finns det risk att normen får bestämma, och det är inte alltid det som är bäst för hälsan, tillväxten, tillgängligheten eller innovationsförmågan, fortsätter hon.

Ett mer systematiskt arbete

Politikerna i regionen såg ett behov av att jobba mer med jämställdhetsfrågor, vilket bland annat ledde till att Rebecca anställdes. Nu jobbar hon strategiskt, tillsammans med många andra, för att skapa ett systematiskt arbete med dessa frågor. En bra början på arbetet har varit SKR:s modellkoncept och kunskapshöjning.

Tanken med SKR:s modellkonceptet är att man ska jobba mer systematiskt med jämställdhet, och göra det till en naturlig del av våra ordinarie processer. Vi måste vara många som äger frågan. Därför har min roll varit att hålla ihop Region Kronobergs deltagande i själva konceptet, där både politiker, chefer och medarbetare har deltagit.

I början av arbetet var det mycket fokus på kunskapshöjning och kartläggning. Vi träffades mellan olika funktioner det första året och lyfte jämställdhetsutmaningar i Region Kronoberg. Vi pratade även med andra regioner för att få mer kunskap och idéer. Den största diskussionen har sedan varit hur vi får in jämställdhet i våra processer och hur vi följer upp våra resultat.

Mycket börjar hos politikerna – att de ser ett behov och skapar efterfrågan av arbetet. Vilket sedan ska plockas upp bland chefer. När de har gjort det finns Rebecca med som ett stöd.

Det ska inte vara konstigt att prata om jämställdhet och det ska inte kännas som något vi gör vid sidan om. Det ska vara en naturlig del av vårt gemensamma kvalitetsarbete.

Arbetet fortsätter framåt

Regionen har tagit nästa kliv i jämställdhetsarbetet. I början av året togs ett beslut i regionfullmäktige att varje nämnd ska göra en jämställdhetsanalys inom sitt ansvarsområde. Det är sedan de olika förvaltningarna som ska sammanställa dessa analyser.

Nu har medarbetarna precis påbörjat arbetet med analyserna. Ett exempel är patientnämnden som tittar på inkommande synpunkter och hur det kan skilja sig mellan olika invånare – exempelvis gällande tillgänglighet.

Ser vi skillnader inom analysresultaten, tar man fram en handlingsplan i nästa steg. Den ska berätta hur man ska gå till väga för att jämna ut dessa skillnader.

Nästa steg i arbetet har alltså tagits och analyserna är igång. Och Rebecca, hon fortsätter att stötta upp och se till att arbetet inte stannar av.

Jämställdheten går bakåt i hela världen. Därför är det viktigare än någonsin att vi som region håller i dessa frågor. Vi ska göra det vi kan för att bidra till en hållbar utveckling – då är jämställdhet en av flera viktiga nycklar, avslutar hon.

Relaterade nyheter

  • Appen Min hälsa avvecklas

    25 oktober 2024

    Från och med den 2 december hänvisas patienten till att endast ansluta till videomöten via 1177.se. Det förtydligas i kallelsen.

  • Framgångsrikt införande av AI inom patologin i Kronoberg

    8 augusti 2024

    Genom att låta AI känna igen och räkna tumörceller minskar arbetsbördan för regionens patologer. Tack vare tidiga satsningar ligger patologavdelningen nu i framkant inom AI-användning.

  • Dietister anställda för att jobba på distans

    1 augusti 2024

    Region Kronoberg har anställt tre dietister som arbetar större delen av sin tjänst på distans. Yrkesgruppen är svårrekryterad så det krävdes ett nytt tänk för att tillsätta de tjänster som saknades. A...

  • Hur ska servicen på landet utvecklas?

    1 augusti 2024

    Utan service inga företag. Utan företag ingen service. Och utan företag och service inget hållbart vardagsliv. Kommersiell och offentlig service behövs för att skapa miljöer där människor vill bo, arb...

  • Unga kommunutvecklare deltog i workshop om psykisk ohälsa

    19 juli 2024

    I Alvesta och Växjö kommun har ungdomar möjlighet att påverka sin omgivning och bidra till sin kommuns utveckling – genom att feriearbeta som kommunutvecklare. Detta initiativ är viktigt för att inklu...

  • Ungdomar har stort inflytande på vården i Region Kronoberg

    8 juli 2024

    En grupp unga vårdutvecklare, kallade vooglers, har satt sin prägel på vården i Region Kronoberg. Deras uppdrag är att säkerställa att barns och ungas röster blir hörda och att hjälpa verksamheterna a...

  • Länets kvinnor nöjda med förlossningsvården

    24 juni 2024

    2023 års graviditetsenkät visar att nio av tio kvinnor i Kronobergs län känner sig trygga med sin förlossningsvård. Enkäten ger en tydlig bild av att regionens satsningar har gett resultat och att vår...

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    17 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...

  • Sex projekt i Kronoberg får dela på EU-miljoner

    14 juni 2024

    Strukturfondsparterskapet för Småland och öarna beslutade 13 juni att fördela totalt 115 miljoner i EU-stöd till 21 projekt. Av dessa går 67 miljoner till projekt som berör Kronobergs län.

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    14 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...