
8 mars 2024
Region Kronoberg sätter jämställdhet på agendan
Region Kronoberg har de senaste åren intensifierat sitt engagemang för att främja jämställdhetsfrågor. Genom strategiska insatser och medvetna åtgärder tar regionen steg mot en mer jämställd framtid för kronobergarna. En som jobbar med dessa frågor är Rebecca Timms Eliasson, jämställdhetsstrateg i Region Kronoberg.
För några år sedan hade Region Kronoberg ingen som direkt höll ihop regionövergripande jämställdhetsfrågor. Nu arbetar Rebecca dagligen med detta. Som jämställdhetsstrateg jobbar hon tillsammans med politiker, chefer och medarbetare, för ett mer jämställt Kronoberg.
Som region har vi ett viktigt ansvar att ha med jämställdhetsfrågan i allt vi gör – hur vi är som arbetsgivare, och hur vi kan göra det så bra som möjligt för kronobergaren. Därför ska jämställdhet finnas med när vi utvecklar och följer upp våra tjänster. Det kan handla om bemötande inom vården, företagsfrämjande, kompetensförsörjning och transportplanering, säger Rebecca.
Vi har jämställdhetsutmaningar precis som alla andra regioner, och vi vill ju vara en drivande kraft för att jämna ut skillnader som finns. Annars finns det risk att normen får bestämma, och det är inte alltid det som är bäst för hälsan, tillväxten, tillgängligheten eller innovationsförmågan, fortsätter hon.
Ett mer systematiskt arbete
Politikerna i regionen såg ett behov av att jobba mer med jämställdhetsfrågor, vilket bland annat ledde till att Rebecca anställdes. Nu jobbar hon strategiskt, tillsammans med många andra, för att skapa ett systematiskt arbete med dessa frågor. En bra början på arbetet har varit SKR:s modellkoncept och kunskapshöjning.
Tanken med SKR:s modellkonceptet är att man ska jobba mer systematiskt med jämställdhet, och göra det till en naturlig del av våra ordinarie processer. Vi måste vara många som äger frågan. Därför har min roll varit att hålla ihop Region Kronobergs deltagande i själva konceptet, där både politiker, chefer och medarbetare har deltagit.
I början av arbetet var det mycket fokus på kunskapshöjning och kartläggning. Vi träffades mellan olika funktioner det första året och lyfte jämställdhetsutmaningar i Region Kronoberg. Vi pratade även med andra regioner för att få mer kunskap och idéer. Den största diskussionen har sedan varit hur vi får in jämställdhet i våra processer och hur vi följer upp våra resultat.
Mycket börjar hos politikerna – att de ser ett behov och skapar efterfrågan av arbetet. Vilket sedan ska plockas upp bland chefer. När de har gjort det finns Rebecca med som ett stöd.
Det ska inte vara konstigt att prata om jämställdhet och det ska inte kännas som något vi gör vid sidan om. Det ska vara en naturlig del av vårt gemensamma kvalitetsarbete.
Arbetet fortsätter framåt
Regionen har tagit nästa kliv i jämställdhetsarbetet. I början av året togs ett beslut i regionfullmäktige att varje nämnd ska göra en jämställdhetsanalys inom sitt ansvarsområde. Det är sedan de olika förvaltningarna som ska sammanställa dessa analyser.
Nu har medarbetarna precis påbörjat arbetet med analyserna. Ett exempel är patientnämnden som tittar på inkommande synpunkter och hur det kan skilja sig mellan olika invånare – exempelvis gällande tillgänglighet.
Ser vi skillnader inom analysresultaten, tar man fram en handlingsplan i nästa steg. Den ska berätta hur man ska gå till väga för att jämna ut dessa skillnader.
Nästa steg i arbetet har alltså tagits och analyserna är igång. Och Rebecca, hon fortsätter att stötta upp och se till att arbetet inte stannar av.
Jämställdheten går bakåt i hela världen. Därför är det viktigare än någonsin att vi som region håller i dessa frågor. Vi ska göra det vi kan för att bidra till en hållbar utveckling – då är jämställdhet en av flera viktiga nycklar, avslutar hon.