
8 maj 2024
Regionen förklarar: Därför satsar vi på taligenkänning
Region Kronoberg ser flera viktiga fördelar med att satsa på taligenkänning. Det är en teknik som innebär att vårdpersonal talar in sin text i journalen efter ett patientmöte.
Fördelar för patienter och vårdpersonal
- Snabb åtkomst för patienter: När vårdpersonal dikterar efter ett vårdbesök ska medicinsk vårdadministratör skriva in texten i journalen, vilket kan ta lång tid. Tack vare taligenkänning kan patienter istället snabbt läsa i sin journal efter ett vårdbesök. Det ger dem möjlighet att vara mer delaktiga i sin egen vård och fatta välgrundade beslut om sin hälsa.
- Ökad patientsäkerhet: När vårdpersonal dikterar kan det ta lång tid innan information från ett besök fanns i journalen. Ibland är annan vårdpersonal tvungen att lyssna på diktat för att få viktig information om patientens vård. Om det inte hinns med kan det leda till att viktig information går förlorad eller att patientvården försenas. Med taligenkänning blir informationen omedelbart tillgänglig för alla vårdgivare som är involverade, vilket ökar patientsäkerheten och effektiviteten i vården.
- Granskad av vårdpersonal: Det är viktigt att påpeka att all information som registreras genom taligenkänning ska granskas och rättas av den som talar in. Eventuella felaktigheter ska upptäckas och korrigeras innan informationen blir tillgänglig för patienter och andra vårdgivare.
- Frigjord tid: Införandet av taligenkänning sparar tid framför allt för medicinska vårdadministratörer, som inte längre behöver skriva diktat. De kan då ta över arbetsuppgifter från vårdpersonal som i sin tur kan ägna tiden åt patienterna.
Tekniken bakom taligenkänning
Taligenkänning är en programvara som omvandlar tal till text. Genom att använda rösten istället för tangentbordet kan vårdpersonal snabbt producera textbaserade journalanteckningar. Den som talar in texten granskar och rättar den innan den blir tillgänglig för patienten.
Det tar lite tid att lära sig använda taligenkänning effektivt, och ju mer tid som läggs på verktyget, desto smidigare blir användningen. Vi är medvetna om utmaningarna som taligenkänning kan innebära, som att det kan vara frustrerande när man måste rätta. Men de flesta som lärt sig verktyget uppskattar det. En undersökning gjord bland användare av taligenkänning inom sjukhusvården visar att 68 procent är mer nöjda än missnöjda med verktyget, och att 59 procent upplever att verktyget frigjort tid i någon mån.
För att förbättra säkerheten och minska risken för felaktigheter fungerar de medicinska vårdadministratörerna som ett viktigt skyddsnät när de utför kvalitetskontroller och granskningar.
Framtiden för vården med taligenkänning
Region Kronoberg ser taligenkänning som en del av framtiden för vården. Med ökad användning av digitala verktyg som detta kan vi möta de utmaningar som hälso- och sjukvården står inför, samtidigt som vi säkerställer en hög nivå av patientsäkerhet och effektivitet.
Vi jobbar för att alla kronobergare ska få ett gott liv i ett livskraftigt län. Kronobergs invånare blir fler och äldre vilket leder till ett ökat vårdbehov. Fram till år 2030 väntas befolkningen öka med cirka 10 procent och antalet invånare som är över 80 år med 40 procent jämfört med 2021.
Andelen kronobergare i arbetsför ålder ökar inte i samma takt. Fram till år 2030 kommer den arbetsföra delen i befolkningen endast öka med 1 procent. Dessutom kommer cirka en fjärdedel av medarbetarna i Region Kronoberg att gå i pension. Prognosen visar att Region Kronoberg kommer att sakna cirka 1 300 medarbetare år 2030, om vi inte förändrar sättet vi bedriver hälso- och sjukvård på.