19 juli 2024

Unga kommunutvecklare deltog i workshop om psykisk ohälsa

I Alvesta och Växjö kommun har ungdomar möjlighet att påverka sin omgivning och bidra till sin kommuns utveckling – genom att feriearbeta som kommunutvecklare. Detta initiativ är viktigt för att inkludera unga röster i beslutsprocesser och skapa samhällen som reflekterar deras behov. Verklighetslabbet fick träffa årets engagerade ungdomar och hålla i en workshop kring psykisk ohälsa.

Ungdomar bidrar till kommunutveckling

I flera år har ungdomar i olika kommuner fått chansen att sommarjobba som kommunutvecklare. Alvesta och Växjö är två av kommunerna som deltagit i detta initiativ. Ungdomarna har bidragit med sina åsikter och erfarenheter för att utveckla kommunerna ur ett ungt perspektiv. Ett tidigare förslag var att införa nattstopp på bussarna, ett konkret exempel på hur ungdomar kan bidra med lösningar.

Syftet med feriearbetet är att ge ungdomar en plattform att uttrycka sina åsikter. Tanken är att de ska föra dialoger med sina jämnåriga om vad som gör en livsmiljö attraktiv, och hur kommunen kan arbeta för att fånga upp deras röster. Ungdomarnas åsikter är ovärderliga för att skapa en miljö där de trivs och vill stanna kvar, säger Sofia Olsson, projektledare på Alvesta kommun.

Workshop kring barn- och ungdomsenkäten

I juni höll Verklighetslabbet på Region Kronoberg två workshoppar för ungdomarna i Alvesta och Växjö. Temat var "psykisk ohälsa – vad händer när man hamnar i psykisk ohälsa och vad behövs för att ta sig ur det?". Workshopen kopplades till Barn- och ungdomsenkäten som regionen skickar ut var tredje år.

Tanken var att låta ungdomarna reflektera kring resultatet om psykisk ohälsa. Detta ville vi särskilt göra då den senaste enkäten visade att en ganska stor andel svarande ungdomar upplevt psykisk ohälsa, de senaste sex månaderna. Vi ville få en djupare förståelse för vad ungdomar själva säger om resultatet och orsakerna bakom detta, säger Hanna Andersson, designer på Verklighetslabbet.

Under workshopen fick ungdomarna lära sig om metoder och bra saker att  tänka på när man håller i en workshop. Detta inför att de själva skulle ut och träffa invånare under sitt feriearbete. 

Jag tror att den här sortens samtal utgör ett viktigt komplement till alla enkäter som skickas ut. Enkäter kan visa trender och mönster, men samtal ger oss insikter om varför dessa trender och mönster uppstår. Men även i vilken riktning vi behöver röra oss för att förändra läget, säger Hanna.

Många kloka svar vid dagens slut

Efter en halvdag fylld av inspiration och diskussioner hade ungdomarna tillsammans med Verklighetslabbet fått reflektera över frågor som:

- Vilka faktorer påverkar ens hälsa mest?
- Vad kan jag göra?
- Vad kan mina vänner/jämnåriga göra?
- Vad kan vuxna i min omgivning göra?
- Vad kan beslutsfattare göra?

Vad kan jag göra-webb.jpgVad kan jag göra?

Vad kan mina kompisar göra-webb.jpgVad kan mina kompisar göra?

Vad kan vuxna i min omgivning göra-webb.jpgVad kan vuxna i min omgivning göra?

Vad kan beslutsfattare göra-webb.jpgVad kan beslutsfattare göra?

Vi fick verkligen träffa engagerade ungdomar och ha samtal som till stor del handlade om skolan, relationer till vuxna och jämnåriga, samt sociala medier, avslutar Hanna.

Vill du veta mer om Barn- och ungdomsenkäten? Kontakta Emma Johansson 

Vill du veta mer om workshopen? Kontakta Hanna

Relaterade nyheter

  • Appen Min hälsa avvecklas

    25 oktober 2024

    Från och med den 2 december hänvisas patienten till att endast ansluta till videomöten via 1177.se. Det förtydligas i kallelsen.

  • Framgångsrikt införande av AI inom patologin i Kronoberg

    8 augusti 2024

    Genom att låta AI känna igen och räkna tumörceller minskar arbetsbördan för regionens patologer. Tack vare tidiga satsningar ligger patologavdelningen nu i framkant inom AI-användning.

  • Dietister anställda för att jobba på distans

    1 augusti 2024

    Region Kronoberg har anställt tre dietister som arbetar större delen av sin tjänst på distans. Yrkesgruppen är svårrekryterad så det krävdes ett nytt tänk för att tillsätta de tjänster som saknades. A...

  • Hur ska servicen på landet utvecklas?

    1 augusti 2024

    Utan service inga företag. Utan företag ingen service. Och utan företag och service inget hållbart vardagsliv. Kommersiell och offentlig service behövs för att skapa miljöer där människor vill bo, arb...

  • Ungdomar har stort inflytande på vården i Region Kronoberg

    8 juli 2024

    En grupp unga vårdutvecklare, kallade vooglers, har satt sin prägel på vården i Region Kronoberg. Deras uppdrag är att säkerställa att barns och ungas röster blir hörda och att hjälpa verksamheterna a...

  • Länets kvinnor nöjda med förlossningsvården

    24 juni 2024

    2023 års graviditetsenkät visar att nio av tio kvinnor i Kronobergs län känner sig trygga med sin förlossningsvård. Enkäten ger en tydlig bild av att regionens satsningar har gett resultat och att vår...

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    17 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...

  • Sex projekt i Kronoberg får dela på EU-miljoner

    14 juni 2024

    Strukturfondsparterskapet för Småland och öarna beslutade 13 juni att fördela totalt 115 miljoner i EU-stöd till 21 projekt. Av dessa går 67 miljoner till projekt som berör Kronobergs län.

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    14 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...

  • EU-stöd främjar innovation och utveckling i Kronobergs län

    4 juni 2024

    I Kronoberg får företag möjlighet att utvecklas och växa tack vare stöd via EU-medel. ”Man ska kunna testa och kanske misslyckas, men våga testa igen” säger Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare f...