
24 januari 2024
Utbildning i arbetsledning ska stärka sjuksköterskor
Rättspsykiatriska regionkliniken har satsat på arbetsledarutbildning i hopp om att stärka sjuksköterskorna i sin roll. ”Det är en satsning som förhoppningsvis ska gynna vår kompetensförsörjning, genom behållaperspektivet.”
Det var vid avslutningssamtal med sjuksköterskor som det kom upp att vissa hade saknat stöd i sin arbetsledande funktion. En funktion som förväntas av dem då de ska arbetsleda vårdpersonal på avdelningarna.
Vi har förhoppningen att utbildningen ska fungera som ett verktyg. Att det kan ses som en kompetenshöjning inom ett saknat område, säger Andreas Söderberg, doktorand och studentansvarig på kliniken samt en av initiativtagarna bakom utbildningen.
Rättspsykiatriska regionkliniken haft ett relativt stort inflöde av sjuksköterskor men tyvärr är det inte alla som väljer att stanna en längre tid, därför blev det aktuellt att göra satsningen.
I det långa loppet hoppas vi det medför att sjuksköterskor känner sig tryggare i sin ledande funktion och att vi motarbetar den anledningen till att vissa väljer att lämna vår verksamhet, säger Andreas Söderberg.
Nu har alla utbildats
Under hösten har alla sjuksköterskor från alla verksamhetens avdelningar gått utbildningen.
Jag tycker det var en väldigt lärorik utbildning där jag fick lära känna mig själv i rollen som ledare. Både vilka egenskaper jag redan har men framförallt vad jag behöver jobba på, säger Isabel Saalmüller, sjuksköterska på avdelning 64.
Isabel tog examen som sjuksköterska i juni och första steget ut i yrkeslivet blev till rättspsykiatriska regionkliniken.
Eftersom jag kommer från universitetet och inte har någon direkt erfarenhet av arbetsledning i det här yrket så var det väldigt lärorikt. Både eftersom jag fick höra om mina kollegors erfarenhet och vad som fanns med från utbildningsmaterialet.
Efter utbildningen fick deltagarna fylla i en enkät som tydligt visar att majoriteten upplevt det varit givande, att man fått nya insikter och fått fördjupade kunskaper om grupprocesser.
Jag fick med mig tankemönster om vad olika versioner av arbetsledning kan leda till och hur man (i sin ledande roll) kan hantera olika situationer på bästa sätt.
Utbildningen hoppas minska behovet av hyrpersonal
Genom utbildningen vill ledningen öka chansen för att personalen trivs, blir starkare i sin arbetsledande roll och då stannar kvar i verksamheten, vilket i sin tur minskar eventuellt behov att ta in hyrpersonal.
Självklart vill vi hellre anställa än att låna personal. Och genom att öka trivseln, höja kompetensen och stärka personalen i sin roll hoppas vi att man väljer att stanna längre, avslutar Martin Lindgren, områdeschef och den andra parten bakom utbildningen.