2 juli 2024

Var uppmärksam på mässlingssymtom

Med anledning av det bekräftade fallet av mässling i Kronoberg uppmanas medarbetare i vården att vara extra uppmärksamma på symtom på mässling de kommande veckorna.

Trots en omfattande smittspårning kan det inte uteslutas att det kommer fler fall. Dessutom finns det en liten risk att de som kan ha exponerats för smitta insjuknar i en lindrig variant av mässling trots att man är vaccinerad; så kallad genombrottsmässling. De som nyligen vaccinerats kan också få utslag och feber av vaccinationen, vilket kan vara svårt att skilja från sjukdomen, säger Christian Blomkvist, smittskyddsläkare.

Vid misstanke om mässling hos en patient ska infektionsjouren alternativt barnjouren kontaktas. Om personal får symtom på mässling ska man i första hand kontakta 1177.

Detta ska göras för att individen ska hänvisas till rätt vårdlokal för undersökning och provtagning, samt att undvika att utsätta andra för smittorisk. Informera gärna smittskyddet och vårdhygien också, säger Christian Blomkvist.

Vanliga symtom vid mässling är feber, torrhosta, snuva och bilateral konjunktivit (ögoninflammation). Efter två till fyra dagar tillkommer hudutslag som oftast börjar i hårfästet, bakom öronen och i övre delen av nacken. Inom två till tre dygn sprider utslagen sig till bål och extremiteter. Mässling sprids via luften från den som är sjuk.

Mer information finns i smittskyddsbladet: Mässling - läkarinformation (slf.se) och på 1177.se.

Sprid gärna informationen vidare inom era verksamheter!

 

Relaterade nyheter

  • Appen Min hälsa avvecklas

    25 oktober 2024

    Från och med den 2 december hänvisas patienten till att endast ansluta till videomöten via 1177.se. Det förtydligas i kallelsen.

  • 25 september sker bytet till NRFit

    17 september 2024

    I höst sker ett stort byte av medicinskteknisk utrustning i hela Sverige. Under två månader byter alla regioner till en ny standard (NRFitTM) för produkter som används vid bland annat epidural och spi...

  • Brist på Adrenalin 0,1 mg/ml

    5 augusti 2024

    Det råder brist på Adrenalin i styrkan 0,1 mg/ml. Tillgången väntas inte vara stabil förrän tidigast i slutet av september. Nyheten uppdaterad 2024-08-02.

  • Ungdomar har stort inflytande på vården i Region Kronoberg

    8 juli 2024

    En grupp unga vårdutvecklare, kallade vooglers, har satt sin prägel på vården i Region Kronoberg. Deras uppdrag är att säkerställa att barns och ungas röster blir hörda och att hjälpa verksamheterna a...

  • Ny vaccinationssamordnarfunktion i Region Kronoberg startar 1 juli

    24 juni 2024

    Region Kronoberg inrättar en ny vaccinationssamordnarfunktion med ett bredare uppdrag än det som finns idag. Bakgrunden är det ökade antalalet tillgängliga vaccinationer och erfarenheterna från pandem...

  • Länets kvinnor nöjda med förlossningsvården

    24 juni 2024

    2023 års graviditetsenkät visar att nio av tio kvinnor i Kronobergs län känner sig trygga med sin förlossningsvård. Enkäten ger en tydlig bild av att regionens satsningar har gett resultat och att vår...

  • Dispens från dygnsvila ger extra ambulanser i Kronoberg

    20 juni 2024

    Regionen har nu fått dispens hos arbetstidsnämnden för dygnstjänstgöring i ambulanssjukvården i sommar. Det innebär att verksamheten kan bemanna flera ambulanser.

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    17 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...

  • Dags att söka Cancerstiftelsens forskningsstipendium för 2024

    14 juni 2024

    Cancerstiftelsen i Kronobergs län delar varje år ut 250 000 kronor i stipendium, för att främja forskning och utveckling inom cancerområdet. Sista ansökningsdag är i år den 23 september.

  • Tidiga insatser och stöd vid kognitiv svikt och demens

    14 juni 2024

    Kronoberg tar nu steg mot en mer personcentrerad och effektiv vård genom det nya vårdförloppet för kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Fokus är tidig utredning och samarbete mellan olika vårda...