
27 mars 2025
1 306 miljoner kronor till Kronobergs infrastruktur – historiskt hög summa
Regeringen har tilldelat Region Kronoberg 1 306 miljoner kronor för att utveckla länets infrastruktur de kommande 12 åren. Det är en ökning med 33 procent jämfört med föregående planeringsperiod och innebär en historisk satsning på Kronobergs vägar, cykelinfrastruktur och hållplatser. Nu inleds arbetet med en ny länstransportplan som ska styra hur pengarna investeras för att skapa säkra, effektiva och hållbara transportlösningar.
Med en historiskt hög satsning på 1 306 miljoner kronor får Kronoberg en unik möjlighet att utveckla sin infrastruktur. Genom säkrare vägar, bättre kollektivtrafik och fler cykelmöjligheter investerar vi i människors vardag och länets framtid. Nu börjar arbetet med att omsätta dessa resurser i konkreta lösningar som stärker Kronobergs framtid samt skapar hållbara transportmöjligheter för kommande generationer, säger René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden och infrastrukturberedningen.
Varje mandatperiod revideras de nationella och regionala transportplanerna för att säkerställa en långsiktig och strategisk utveckling av infrastrukturen. Länstransportplanen för Kronoberg 2026–2037 kommer att tas fram i dialog med kommunerna och andra relevanta aktörer. Planen styr hur de 1 306 miljonerna ska fördelas för att möta både dagens och framtidens transportbehov.
Infrastruktursatsningarna ska stärka Kronobergs position i Sydsverige
Den nyligen antagna regionala utvecklingsstrategin kommer att vara en viktig vägledning i arbetet med den nya länstransportplanen. Att stärka länets position i Sydsverige kommer vara en central utgångspunkt i planeringen, säger Johan Lindberg, regional utvecklingsdirektör.
Region Kronoberg har fört dialoger med länets kommuner om vilka behov som finns inom infrastrukturen de kommande 12–15 åren. Även om Kronoberg får en historisk stor summa så räcker det inte till att lösa samtliga behov och önskemål – men den tilldelade ramen ger möjlighet att ta viktiga steg framåt. Dialogerna med kommunerna har också bidragit till att identifiera de infrastruktursatsningar som bör ingå i Trafikverkets förslag till nationell plan.
Att investera i infrastrukturen är att investera i människors liv och vardag. Oavsett om det handlar om säkrare vägar, bättre kollektivtrafik eller fler cykelmöjligheter, så kommer det här att märkas för de som bor och verkar i Kronoberg, säger Henrietta Modig Serrate (S), regionstyrelsens ordförande.