
28 april 2025
Medarbetarengagemanget ökar – positiva resultat i vårens pulsmätning
Region Kronoberg ser nu resultat av det pågående arbetet med att stärka arbetsmiljö och delaktighet genom införandet av så kallade friskfaktorer*. Vårens pulsmätning visar att medarbetarna i högre grad upplever en god arbetssituation när det gäller delaktighet, ledarskap och helhetsupplevelsen av sin arbetsplats.
Resultaten från vårens pulsmätning visar att både hållbart medarbetarengagemang (HME) och hållbart säkerhetsengagemang (HSE), som handlar om patientsäkerhetskultur, fortsätter att utvecklas i positiv riktning.
Jämfört med motsvarande mätning våren 2024 har HME ökat från 79,5 till 80,3 på regional nivå. HSE har förbättrats från 73,8 till 74,2. Samtidigt har indexet Den goda arbetsplatsen stigit till 69,8, jämfört med 68,6 hösten 2024 (då mätningen infördes).
Svarsfrekvensen har ökat, från 79,7 procent till 80,8 procent.
Indexet Den goda arbetsplatsen är ett lokalt framtaget mått som speglar medarbetarnas upplevelse av tillit, transparens, kommunikation och ledarskap. Indexet har sin grund i utredningen om kultur och dialog som genomfördes 2023, och är en konkret indikator på hur kulturförändringen utvecklas.
En stark kultur bygger vi tillsammans – genom omtanke, tydlighet och gemensamt ansvar. Vi har arbete kvar att göra när det gäller att stärka vår kultur, men det är glädjande att allt fler medarbetare känner engagemang och upplever att deras synpunkter tas tillvara. Det är ett kvitto på att vårt gemensamma arbete, med både struktur och kultur, börjar ge effekt, säger Andreas Liljenrud, regiondirektör i Region Kronoberg.
Tydliga resultat inom hälso-och sjukvården
Inom hälso- och sjukvårdsnämnden syns särskilt starka resultat. Här har HME ökat med 1,7 procentenheter, indexet för Den goda arbetsplatsen med 1,5 procentenheter.
Det är glädjande att se att vi är på väg åt rätt håll. Friskfaktorerna har gett oss en gemensam kompass som skapar bättre förutsättningar för både arbetsmiljö och verksamhet, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Pulsmätningen är ett viktigt verktyg för att följa upp hur medarbetarna upplever sin arbetsmiljö och sitt engagemang. Nästa steg i arbetet med friskfaktorer är att ytterligare fördjupa och konkretisera hur de kan genomsyra arbetsmiljön på varje arbetsplats och i hela organisationen.
Lägst sjukfrånvaro och positivt anställningsnetto
Andra positiva tendenser är att Region Kronoberg fortsatt har lägst sjukfrånvaro av alla regioner i Sverige, 5,1 procent.
Region Kronoberg har också ett positivt anställningsnetto för sjuksköterskor, som är den största yrkesgruppen inom organisationen. Under januari-februari 2025 har Region Kronoberg anställt 48 nya sjuksköterskor, samtidigt som 22 har slutat. Alltså ett netto på plus 26 medarbetare.
*Friskfaktorer bygger på forskning om vilka förutsättningar som gör att vi mår bra och presterar på arbetet. Det handlar om ett främjande perspektiv i arbetsmiljöfrågor. De åtta friskfaktorerna är:
- Rättvis och transparent organisation
- Närvarande, tillitsfullt och engagerat ledarskap
- Delaktighet och inflytande
- Kommunikation och återkoppling
- Prioritering av arbetsuppgifter
- Kompetensutveckling hela arbetslivet
- Systematiskt arbetsmiljöarbete i vardagen
- Tidiga insatser och arbetsanpassning