
29 maj 2024
Nytt partnerskapsprojekt beviljat: Grimslövs folkhögskola och Tanzania i samarbete
Tidigare i vår träffade Grimslövs folkhögskola olika folkhögskolor från Tanzania. Besöket var mycket uppskattat och nu har Universitets- och högskolerådet beviljat skolornas ansökan om att ingå i ett partnerskapsprojekt. ”Vi har liknande utmaningar kring psykisk ohälsa” berättar Grimslövs rektor.
Grimslövs folkhögskola har tillsammans med Ilula Folk Developement college (FDC) ansökt om att ingå i ett partnerskapsprojekt som kommer innefatta samarbete och utbytesresor för personal och deltagare. Förra veckan kom ett positivt besked från Universitets- och högskolerådet – att partnerskapsprojektet blivit beviljat och kan starta i augusti. Samarbetet kommer därmed att pågå minst tre terminer.
Genom internationellt utbyte ökar förståelsen för andra kulturer, andra människors olika förutsättningar och gemensamma utmaningar. I dagens konfliktfyllda värld är kunskap och nyfikenhet en nyckel för att minska polarisering i samhället. Därför är vi otroligt glada och stolta över att ingå i detta samarbete och ge våra deltagare en värdefull möjlighet, säger Rene Jaramillo (M), ordförande för Grimslövs folkhögskola.
Tidigare i vår fick Grimslövs folkhögskola besök av rektorn från Ilula Folk development college, Sörängens folkhögskola, samt de övergripande paraplyorganisation KTO (Karibu organization Tanzania). Det var där arbetet med ansökan påbörjades.
Under flera dagar lärde vi känna varandras folkhögskolesystem och varandras utmaningar. Det blev tydligt att båda våra skolor fått en ökad andel deltagare med psykisk ohälsa. Vi märkte även att unga vuxna i båda länderna har en minskad tilltro till demokratin som samhällssystem. Dessa utmaningar kände vi var viktiga att ta itu med, säger Erik Engsbråten, rektor på Grimslövs folkhögskola.
Sambandet mellan hälsa och demokrati
Partnerskapsprojektet som blivit beviljat har titeln ”Främja demokrati genom hälsa, främja hälsa genom demokrati” och bygger på skolornas övertygelse om att det finns ett visst samband mellan hälsa och demokratisk tilltro.
När vi har en god fysisk, psykisk och social hälsa ger det bättre förutsättningar för att vi ska vilja, och ha energi, att engagera oss för ett bättre samhälle. På samma sätt kommer en hög upplevelse av delaktighet och att man blir lyssnad på, påverka ens upplevda hälsa. Under projekttiden kommer vi därför bygga upp en metod och ett material kring hur vi kan arbeta med hälsa och demokrati.
För att jobba med problemställningen kommer projektets deltagare ha gemensamma digitala workshops och tre resor kommer att genomföras under projekttiden.
Genom projektet kommer deltagarna på allmän kurs även få möjlighet att ta emot deltagare från folkhögskolan i Tanzania, samt resa dit. Så är man intresserad av detta ska man absolut söka till Grimslövs folkhögskolas allmänna kurs, avslutar Erik.