Visa alla nyheter

19 juli 2024

Unga kommunutvecklare deltog i workshop om psykisk ohälsa

I Alvesta och Växjö kommun har ungdomar möjlighet att påverka sin omgivning och bidra till sin kommuns utveckling – genom att feriearbeta som kommunutvecklare. Detta initiativ är viktigt för att inkludera unga röster i beslutsprocesser och skapa samhällen som reflekterar deras behov. Verklighetslabbet fick träffa årets engagerade ungdomar och hålla i en workshop kring psykisk ohälsa.

Ungdomar bidrar till kommunutveckling

I flera år har ungdomar i olika kommuner fått chansen att sommarjobba som kommunutvecklare. Alvesta och Växjö är två av kommunerna som deltagit i detta initiativ. Ungdomarna har bidragit med sina åsikter och erfarenheter för att utveckla kommunerna ur ett ungt perspektiv. Ett tidigare förslag var att införa nattstopp på bussarna, ett konkret exempel på hur ungdomar kan bidra med lösningar.

Syftet med feriearbetet är att ge ungdomar en plattform att uttrycka sina åsikter. Tanken är att de ska föra dialoger med sina jämnåriga om vad som gör en livsmiljö attraktiv, och hur kommunen kan arbeta för att fånga upp deras röster. Ungdomarnas åsikter är ovärderliga för att skapa en miljö där de trivs och vill stanna kvar, säger Sofia Olsson, projektledare på Alvesta kommun.

Workshop kring barn- och ungdomsenkäten

I juni höll Verklighetslabbet på Region Kronoberg två workshoppar för ungdomarna i Alvesta och Växjö. Temat var "psykisk ohälsa – vad händer när man hamnar i psykisk ohälsa och vad behövs för att ta sig ur det?". Workshopen kopplades till Barn- och ungdomsenkäten som regionen skickar ut var tredje år.

Tanken var att låta ungdomarna reflektera kring resultatet om psykisk ohälsa. Detta ville vi särskilt göra då den senaste enkäten visade att en ganska stor andel svarande ungdomar upplevt psykisk ohälsa, de senaste sex månaderna. Vi ville få en djupare förståelse för vad ungdomar själva säger om resultatet och orsakerna bakom detta, säger Hanna Andersson, designer på Verklighetslabbet.

Under workshopen fick ungdomarna lära sig om metoder och bra saker att  tänka på när man håller i en workshop. Detta inför att de själva skulle ut och träffa invånare under sitt feriearbete. 

Jag tror att den här sortens samtal utgör ett viktigt komplement till alla enkäter som skickas ut. Enkäter kan visa trender och mönster, men samtal ger oss insikter om varför dessa trender och mönster uppstår. Men även i vilken riktning vi behöver röra oss för att förändra läget, säger Hanna.

Många kloka svar vid dagens slut

Efter en halvdag fylld av inspiration och diskussioner hade ungdomarna tillsammans med Verklighetslabbet fått reflektera över frågor som:

- Vilka faktorer påverkar ens hälsa mest?
- Vad kan jag göra?
- Vad kan mina vänner/jämnåriga göra?
- Vad kan vuxna i min omgivning göra?
- Vad kan beslutsfattare göra?

Vad kan jag göra-webb.jpgVad kan jag göra?

Vad kan mina kompisar göra-webb.jpgVad kan mina kompisar göra?

Vad kan vuxna i min omgivning göra-webb.jpgVad kan vuxna i min omgivning göra?

Vad kan beslutsfattare göra-webb.jpgVad kan beslutsfattare göra?

Vi fick verkligen träffa engagerade ungdomar och ha samtal som till stor del handlade om skolan, relationer till vuxna och jämnåriga, samt sociala medier, avslutar Hanna.

Vill du veta mer om Barn- och ungdomsenkäten? Kontakta Emma Johansson 

Vill du veta mer om workshopen? Kontakta Hanna

Relaterade nyheter