21 augusti 2017

Jobben finns – men inte rätt kompetens

Det finns en matchningsproblematik i Kronobergs län: människor söker arbete men de har inte den kompetens som efterfrågas av arbetsgivarna. Matchningen är sämst inom hälso- sjukvård och sociala yrken, pedagogiska yrken och i byggbranschen. Det visar Region Kronobergs årliga rapport om kompetensförsörjningen i Kronoberg.

Antalet personer i arbetsför ålder har ökat med 7 000 år 2000-2016. Utlandsfödda står för hela ökningen: samma period minskade antalet inrikes födda i arbetsför ålder med 6 650 personer. Totalt utgjorde utlandsfödda 23,2 procent av länets arbetsföra befolkning under 2016 – mer än en fördubbling jämfört med år 2000. Befolkningsprognosen visar att antalet personer i arbetsför ålder kommer att fortsätta öka.

Det är en utmaning för länet att sysselsättningsgapet mellan inrikes- och utrikes födda är stort i och med att det är utlandsfödda som står för arbetskraftstillväxten. Därför behöver vi fler utbildningar som kan möta människor där de befinner sig och utbilda dem i det arbetsgivarna behöver, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

I rapporten presenteras en lägesbild av den regionala arbetsmarknaden och vilka kompetenser som efterfrågas:

  • Det kommer att vara en mycket god arbetsmarknad för personer med en utbildning inom vård- och omsorg. Behoven förväntas att öka som en följd av 1) en åldrande och ökande befolkning, 2) att intresset för en del av utbildningarna, och utbudet, har minskat, 3) relativt stora ersättningsbehov efter åldersavgångar mellan 2016-2035.
  • Byggutbildade i länet har en god arbetsmarknad. Träbranschen behöver ca 350 nya medarbetare per år med gymnasiekompetens fram till 2025, men totalt finns bara 30 st. gymnasieplatser i hela Småland som kan hela branschen med personal.
  • Det är en mycket god arbetsmarknad för personer med en pedagogisk utbildning. Det är sannolikt att det blir en brist på lärare som en följd av en växande befolkning.
  • Den regionala efterfrågan på eftergymnasial IT-kompetens kommer att fortsätta att öka. Kronoberg är det län i Sverige som har näst mest sysselsatta per capita inom data/IT och det finns ett ständigt behov av ny personal.
  • Sektorn ”Hotell, restaurang och turism” är inne i en expansiv fas och behovet på utbildad personal kommer att öka.
  • Personal- och beteendevetare och jurister har en mycket stark arbetsmarknad i länet. För närvarande visar inte statistiken på ett överskott och därmed skiljer sig länet något från riket.
  • I takt med ett ökat kunskapsinnehåll inom industrin är det sannolikt att efterfrågan på tekniskt utbildad personal kommer att vara god, även om antalet tjänster inom sektorn som helhet minskar.
  • Det inte råder någon generell kompetensbrist inom handelssektorn. Inom transport- och fordonssektorn ser läget annorlunda ut.
  • Utbildningsgrupper inom jord- och skogsbruk i Kronobergs län har en god framtida arbetsmarknad.

Se mer information om alla branscher i rapporten

Rapporten ska användas för olika insatser men är även en uppföljning av det regionala arbetet med att stärka regionens kompetensförsörjning. Lägesbilden görs i dialog med sakkunniga och branschrepresentanter. Rapporten har skickats ut till samtliga utbildningsanordnare som under de senaste tre åren har ansökt om att starta en YH-utbildning i södra Sverige.

Kontakt

Christel Gustafsson
Regional utvecklingsdirektör
Standardbild
Jonas Mokvist
Samordnare kompetensförsörjningsfrågor

Relaterade nyheter