1 mars 2017

Så här ska Kronoberg matcha arbetskraft och arbeten

Regionfullmäktige fastställde idag strategi och handlingsplan för kompetensförsörjning för Kronobergs län 2016-2025. Kompetensmatchning är en allt viktigare fråga för näringsliv och offentlig sektor. Tillväxten hämmas i flera branscher för att det inte finns rätt kompetens. Dessutom har vi en stor grupp invånare som står utan jobb, men som med rätt utbildning och utveckling skulle kunna etablera sig på arbetsmarknaden.

Det är en utmaning som bara har vinnare om vi klarar den, menar Anna Fransson (S), regionstyrelsens ordförande. Strategin är viktig både för länets företag och kommuner och för Region Kronoberg som arbetsgivare. Därför är jag glad och stolt över att vi idag på regional nivå har antagit en långsiktig strategi.

För att nå framgång måste vi kraftsamla och agera tillsammans. Region Kronoberg tar i och med strategin det övergripande ansvaret av att se och samordna helheten, säger Olof Björkmarker (S), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.

Prioriterade områden

Områdena som prioriteras i strategin är kompetenshöjning av sysselsatta, övergångar mellan utbildning och arbetsliv, ungas etablering på arbetsmarknaden och människor från andra länder som resurs för den framtida kompetensförsörjningen. Till strategin kopplas en handlingsplan.

Den är Kronobergs första gemensamma agenda för att kraftsamla runt insatser, som flera aktörer tillsammans ansvarar för att förverkliga, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.

Bakgrund: Kompetensförsörjningsstrategin är en understrategi till ”Gröna Kronoberg” den regionala utvecklingsstrategin för Kronobergs län 2015-2025. Strategi och handlingsplan är resultatet av flera års arbete kopplad till regeringens uppdrag om att etablera regionala kompetensplattformar för samverkan inom kompetensförsörjning och utbildningsplanering. 

Kompetensförsörjningsstrategi för Kronobergs län 2016-2025

Följ arbetet på kompetensbloggen

Kontakt

Relaterade nyheter