15 juni 2020

De får Region Kronobergs kulturstipendier 2020

Region Kronoberg delar årligen ut kulturstipendier för att uppmärksamma framstående kulturarbetare i länet. 2020 års kulturstipendier tilldelas Petra Lindholm, Peter Bryngelsson, Vendela Brännborn, Johan Elmehag och Isabell Nilsson.

Stipendierna utgör en del i Region Kronobergs arbete med att skapa bättre förutsättningar för kulturskapare att verka i länet. Det är tre arbetsstipendier á 60 000 kronor och två ungdomsstipendier á 20 000 kronor som delas ut. Kulturnämnden tog den 12 juni beslut om årets stipendiater.

Med anledning Corona-situationen och det pressade läge som många kulturarbetare befinner sig i känns det extra bra att genom stipendierna kunna bidra till att de nu kan utvecklas vidare inom sina områden, säger Ida Eriksson (M), kulturnämndens ordförande, Region Kronoberg.

Om det finns intresse av att göra intervjuer med stipendiaterna hjälper vi gärna till att förmedla kontakten. Vi har också bilder på stipendiaterna. Hör av er till: Det här är en e-postadress.

Årets stipendiater – arbetsstipendier

Petra Lindholm, Älmhult - konstnär

Motivering: Med ett brett konstnärskap och stor konstnärlig färdighet inom film, ljud, musik och textil skapas verk med en reflekterande syn över jordens tillstånd, hur människor lever och samverkar med varandra och naturen. Petra har spänt sin båge otroligt precist över skiftande discipliner och pilen verkar skära mitt i prick. Med tyngd utspelar sig de olika materialen samtidigt, digitalt och analogt och tillsammans utgörs ett visuellt berättande.”

Peter Bryngelsson, Tingsryd - författare/musiker

Motivering: Peter Bryngelsson är kulturarbetaren personifierad. Seriös, galen och nyfiken. Han slog igenom musikaliskt redan på 70-talet med proggbandet Ragnarök, vars skivor efterfrågas världen över än idag. Peter är en mångsysslare som försöker riva gränser med sin musik och sitt litterära skapande. Sedan flytten till Älmeboda 2017 har Peter iscensatt en mängd kulturprojekt med utgångspunkt från hans gård och visningsträdgård Kuppramåla.

Vendela Brännborn, Ljungby - skådespelare/manusförfattare

Motivering: ” Som skådespelerska och manusförfattare drivs Vendela av att berätta historier som bidrar till att skapa förståelse för människor som lever i samhällets ytterkant. På scenen utstrålar hon både nerv och närvaro nog att gestalta de ytterst små nyanser och skiftningar som betyder fullskalig människa. Genom att producera klart sin kortfilm ” Andas bakom din solfjäder” vill hon bidra till ökat filmskapande på landsbygden.

Årets stipendiater – ungdomsstipendier

Johan Elmehag, Växjö - design/konst

Motivering: ”En kritiskt granskande designer med stor konstnärlig färdighet som är intresserad av att hitta okonventionella arbetsmetoder och resultat där koncept ofta går före estetik. Han driver samarbetsprojekt där människor i olika åldrar, olika sociala och politiska bakgrunder möts och samskapar. Johan är traditionell och nyskapande på samma gång.”

Isabelle Nilsson, Växjö - musik

Motivering: ”Med en stark personlighet och en naturlig fallenhet för att kommunicera med musik har violinisten Isabelle Nilsson hittat sitt eget uttryck. Gestaltningen och den konstnärliga prestationen är alltid i fokus. Oavsett genre och sammanhang gör Isabelle alltid sitt yttersta för att det hon har på notstället ska nå publiken så uttrycksfullt och virtuost som möjligt.” 

Expertgrupp

Varje år utses experter inom respektive kulturområde som bedömer ansökningarna och som lämnar förslag till kulturnämnden. 2020 års expertgrupp för kulturstipendier bestod av:

 • Björn Kleinhenz, Musik i Syd (musik)
 • Filippa de Vos, Växjö konsthall (bild/form)
 • Magnus Eriksson, Hemslöjden i Kronoberg (hemslöjd)
 • Joakim Granlund, Det fria ordets hus (litteratur/berättande)
 • Andreas Dahl, Regionteatern (dans/teater)                         
 • Marie Sterte, LNU (kulturarv/kulturmiljö)      
 • Lotta Nyblom, Filmregion Sydost (film)

Kulturutmärkelser 2020

Nominera gärna någon eller några du känner till Region Kronobergs kulturutmärkelser 2020.

Till nomineringen

Kontakt

Ida Eriksson (M)

Ida Eriksson (M)

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0738-25 26 13
Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

 • E-post: Det här är en e-postadress
 • Telefon: 0470-58 30 02

Relaterade nyheter

Hubbar med vaccinationsinformation i länets kommuner

6 maj 2021

I juni ska Region Kronoberg arbeta uppsökande för att nå personer som det är svårt att nå med information om vaccination. I informationshubbar ska hälsokommunikatörer informera och kunna hjälpa till m...

Nu startar vaccinationen på våra vaccinationsplatser – alla över 60 år välkomna att boka tid

5 maj 2021

Personer födda 1961 eller tidigare är nu välkomna att boka tid för vaccination mot covid-19. Vaccinationen sker på vaccinationsplatser i Kronobergs samtliga kommuner.

Tekniska problem med bokningen av vaccintider

4 maj 2021

Under dagen välkomnade Region Kronoberg personer födda 1961 eller tidigare att boka tid för vaccination hos våra externa aktörer. Tyvärr har vi upplevt problem med bokningssystemet under dagen.

Lägesrapport: Avrådan från matcher och tävlingar för unga i länet

30 april 2021

Läget är fortsatt ansträngt på sjukhusen. Just nu vårdas 47 patienter inneliggande för covid-19, varav 9 vårdas på IVA.