
16 januari 2024
Har halverat antalet hyrsjuksköterskor: ”Fördelarna är större än nackdelarna”
De anställda på medicinavdelning 5 på Växjö lasarett är uppenbart stolta och ivriga att berätta om den arbetsglädje och sammanhållning de har. Detta trots att det är den tuffaste tiden på året, att personalstyrkan har minskat med fyra hyrsjuksköterskor och att varje sjuksköterska nu är ansvarig för fler patienter.
Fyra av medarbetarna på avdelningen har tagit en kort paus från arbetet för att berätta hur det går med utfasningen av hyrsjuksköterskor. Jesper Ingvarsson, specialistsjuksköterska, Sara Torstensson, undersköterska, Joel Berg, specialistsjuksköterska och deras avdelningschef Robin Andersson har samlats i fikarummet för att dela med sig av sina erfarenheter och insikter.
Jesper Ingvarsson är verkligen en ambassadör för avdelningen och han är stolt över sina kollegor.
Vi har hittat en riktigt bra sammanhållning och en stark kämpa-anda. Även om arbetsbelastningen är högre så är fördelarna större än nackdelarna. Arbetsgruppen är mer sammansvetsad och man vet att alla vill att det ska bli bra på sin arbetsplats. Det är stor skillnad.
Sara Torstensson håller med.
Alla är på samma plan – vi hjälper varandra och avlastar varandra, menar hon.
”Schysstare med samma villkor”
Sedan början av oktober har avdelningen minskat antalet hyrsjuksköterskor från 6–7 till 3 och även dragit ner på några vårdplatser för att det ska gå att genomföra.
Hyrpersonalen var också bra kollegor, men det är schysstare att vara här på samma villkor. Det fanns nog där undermedvetet – mer än vad jag trodde. Att jag haft kollegor som tjänat det tredubbla, samtidigt som de inte är här på samma sätt och har samma ansvar, säger Jesper.
Just ansvaret är en viktig skillnad mellan fast anställd personal och hyrpersonal, menar de fyra.
För att driva en avdelning framåt tar man som anställd på sig extrauppgifter. Det är inget som hyr engagerar sig i, de ser bara till patienten och gör så att avdelningen hålls flytande. Det gör att förbättringsarbete stagnerar, säger Joel Berg.
Det tar också tid att lära upp nya kollegor hela tiden.
Självklart tar hyrpersonalen hand om patienterna men det blir även ett större ansvar för den fasta personen. Det är en större risk att det missas grejer. Hyr är helt enkelt ingen bra lösning, säger Robin Andersson.
Svårare att rekrytera
Under en period har det varit färre av de studenter som gör sin praktik på avdelningen som valt att stanna. Även där ser personalen en koppling till mängden hyrpersonal.
Jag tror att det är svårare att rekrytera studenter till fasta tjänster om man har mycket hyr, det känns som att det sänder signaler, säger Joel.
Det har till och med varit så att hyrpersonal rekryterat anställda till hyrbolag. Runt fikabordet har det pratats om vad man kan tjäna och vad det finns för bolag, säger Jesper.
Hyroberoende till sommaren?
Under samtalet kommer schemaläggaren in. Någon måste hoppa in och jobba de kommande nätterna och Jesper kan ta det för att ställa upp för kollegorna.
Det är klart man vill ha fler kollegor, men får jag välja väljer jag faktiskt färre men fast anställda än mer hyrpersonal under en period, säger Joel och Jesper fyller i:
Ja, jag med, definitivt.
Sedan avdelningen dragit ner på hyrpersonalen har man lyckats anställa tre nya sjuksköterskor, samtidigt som man jobbar för att driva på förändrade arbetssätt och kompetensväxling.
Fortsätter det som det gör nu kan vi vara hyroberoende fram till sommaren, om vi jobbar vidare med förändrade arbetssätt och behåller färre vårdplatser. Men samtidigt jobbar vi i en verksamhet med snabba förändringar där mycket kan hända, säger Robin.
Hyroberoende vård
Region Kronoberg minskar andelen hyrpersonal i vården. Vi gör det för att du som invånare ska kunna få en god hälso- och sjukvård även i framtiden och för att vi hellre satsar på våra egna medarbetare än hyrbolag.
Som invånare/patient kan du komma att märka av utfasningen. Till exempel kan väntetiderna tillfälligt bli något längre i delar av hälso- och sjukvården och det kan komma att krävas tillfälliga omprioriteringar.
Men på lite sikt finns tydliga fördelar. Vi får en stabil bemanning vilket gör att det blir enklare att planera, vi kan bli mer effektiva och tillgängliga. Vi får också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och bättre förutsättningar att utveckla vården för kronobergarna.