
Europaforum 2025 15-16 maj
2025 är det 30 år sedan Sverige blev medlemmar i EU. Detta uppmärksammas när Europaforum genomförs i Växjö den 15-16 maj.
30 år i EU – Hur stärker vi regionerna för framtiden?
Vi blickar framåt: vad blir viktigt framöver för EU och vad innebär det för vår region? Lärdomar från 30 år i EU och dess påverkan på svensk politik, vad tar vi med oss?
Vi kommer även få medverka på valbara seminarier där vi fördjupar oss. Vi tar del av projekt och har dialog kopplat till elförsörjning, EUniWell – Europauniversitetet för välbefinnande och Fit for 2028 – framtidens europeiska regionalfondspolitik.
Plats
IKEA-salen, Universitetsplatsen1, Linnéuniversitetet
Program i detalj
13.00–17.30 Studiebesök
Följ med till platser i Kronoberg som inspirerar och ger ökad kunskap om hur EU på olika sätt bidrar till regional och lokal nytta.
Buss kommer att avgå från Växjö. Mer specifik information om respektive studieresa skickas ut när anmälningstiden har gått ut.
Välj på:
Framtidens industri och kompetensförsörjning i fokus!
Hur skapar vi konkurrenskraftiga företag i en värld som förändras snabbt? Följ med oss på en spännande studieresa till Kronobergs industristad och få en exklusiv inblick i hur företag redan idag arbetar för att möta morgondagens utmaningar!
Under studieresan får du möta drivna företag, innovativa utbildningsmiljöer och ta del av konkreta exempel på hur EU-finansierade satsningar hjälper industrin att säkra sin kompetens och fortsätta växa. Genom inspirerande studiebesök och samtal med experter ser vi hur smart specialisering och strategisk kompetensförsörjning går hand i hand för att stärka både företag och region.
Destinationsutveckling till gagn för regional utveckling!
Välkomna till ett besök i Destination Åsnen, som är länets flaggskepp inom besöksnäring och naturturism, där EU-medel har möjliggjort utveckling av destinationen. Sjön är helt unik i sitt slag med en insjöskärgård som omfattar fler än tusen öar. Ta del av hur vi genom turism skapat en hållbar platsutveckling till gagn för boende, besökare, företag och naturen. Åsnenområdet har prisats internationellt för sitt hållbarhetsarbete.
Under studieresan får du ta del av arbetet bakom utvecklingen samt träffa företag i området. Självklart blir det ett besök i Nationalparken!
19.00 Middag Stadshotellet Växjö
08.45–09.15 Mingel och fika
09.15–09.30 Välkomna
Vi hälsas välkomna till Kronoberg och årets Europaforum
René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Kronoberg
Annett Wolf, avdelningschef externa relationer Linnéuniversitetet
09.30–10.40 Framåtblick, vad blir viktigt framöver för EU?
Vi får lyssna till två föreläsare som ger sittperspektiv på frågor för EU in i framtiden och även möjlighet att reflektera i rummet.
Annika Wäppling Korzinek, chef för Europeiska kommissionens representation i Sverige
Jan Olsson, chef för Kansliet för EU-rättsliga ochinstitutionella frågor på Statsrådsberedningen
10.40–11.05 Paus med tid för reflektion
Vad innebär det för våra regioner? Hur påverkar
det vår samverkan?
11.05–12.15 Panelsamtal kring lärdomar om svensk
politik och EU
Daniel Silander vid Linnéuniversitetet har skrivit en bok om 30 år i EU. Vi tar del av vad den visar och ett panelsamtal om vad vi kan
lära av åren i EU.
Daniel Silander, docent på Institutionen för statsvetenskap
René Jaramillo (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Kronoberg
Carina Ohlsson (S), ordförande i svenska delegationen till Europeiska regionkommittén
12.15–13.13 Lunch
13.15–14.00 Valbara seminarier: Fyra områden som är
aktuella utifrån ett EU-perspektiv
Inspireras av EU-projekt och insatser och bidra in med dina tankar.
14.00–14.30 Fika och mingel
14.30–15.15 Valbara seminarier: Fyra områden som är aktuella utifrån ett EU-perspektiv
Inspireras av EU-projekt och insatser och bidra in med dina tankar.
15.15–15.45 Avslutning och överlämning till värd för Europaforum 2026
Robert Olesen (S), 1:e vice ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Kronoberg
Fredrik Thomasson (SD), ordförande i regionala utvecklingsnämnden Region Blekinge
1. Smarta elsystem och elektrifiering – hur stärker vi länets elförsörjning genom samverkan?
Ta del av erfarenheter från två EU-finansierade projekt i Kronoberg och Kalmar som arbetar för en hållbar och säker elförsörjning. Vi lyfter fram framgångsfaktorer och utmaningar kopplade till samarbeten och företagskontakter med särskild fokus på energibranschen och smart elektrifiering.
Genom presentationer och samtal utforskar vi hur EU-finansiering kan bidra till lokal och regional utveckling och hur samverkan mellan aktörer stärker både näringslivet och energisystemet.
2. Grön omställning och säkerhet i en ny geopolitisk verklighet: Möjligheter och utmaningar för regioner
EU:s gröna omställning sker i en tid av stora geopolitiska förändringar. Tidigare har vi kunnat lita på öppna marknader och stabila leveranskedjor, men idag påverkas både handel och industri av ökad osäkerhet.
Konflikter, handelsrestriktioner och maktkamp mellan stormakter gör att Europa behöver tänka nytt kring sin industriella och ekonomiska strategi. Ta del av näringslivsperspektiv på detta.
3. EUniWell – Europauniversitetet för välbefinnande
Ta del av ett strategiskt samarbete mellan elva universitet i Europa, där Linnéuniversitetet ingår och där välbefinnande står i fokus. Lärosäten knyts samman med en gemensam vision där EUniWell ska förstå, förbättra, mäta och främja välbefinnande hos individer och i samhället i stort.
Det handlar om hur vi kan skapa mervärde och samhällsnytta tillsammans. Det handlar även om att utforska hur vi kan skapa en miljö för invånarna i Europa och dess globala grannar som ger möjligheter till god utbildning, socialt ansvarstagande, hälsa, inkludering och mångfald – alla viktiga faktorer för att skapa välbefinnande.
4. Fit for 2028: framtidens europeiska regionalpolitik (sammanhållningspolitiken)
EU-kommissionen har presenterat en färdplan för nästa långtidsbudget som täcker perioden 2028–2035. Kommissionen menar att det krävs en förenklad och förstärkt budget i det utmanande geopolitiska läget som EU befinner sig i. Investeringar kommer att krävas i nya områden, inte minst försvar, ny teknik och klimatanpassning. Därför föreslår kommissionen en plan per land och en radikal sammanslagning av flera olika program till en jättefond för konkurrenskraft.
Vi resonerar om olika framtidsscenarier för sammanhållningspolitiken och regional beredskap inför nästa programperiod 2028–2034.
Målgrupp
Forumet vänder sig till dig som i någon form jobbar med lokal
eller regional utveckling. Här ges tillfälle att nätverka, delta i
dialoger och seminarier.
Kostnad för konferensen
1000 kr för deltagande 16 maj.
1200 kr för deltagande 15–16 maj
Anmälan
Anmälan görs via denna länk senast 5 maj. Anmälan är bindande efter sista anmälningsdag, efteranmälan i mån av plats.
Boende
Boende bokas på egen hand. Här finns tips på hotell.