
Samverkan
Regional utveckling påverkas av vad som sker på lokal, mellanregional, nationell och internationell nivå. Därför är det viktigt att samverka på dessa olika nivåer. Behovet av internationell samverkan ökar för att kunna vidareutveckla länet. En god samverkan mellan regional och lokal nivå är en förutsättning för att lyckas i det regionala utvecklingsarbetet.
Region Kronoberg ingår i internationella samarbeten som ska förbättra samhällsservicen för Kronobergs läns medborgare, regionens verksamhet och för Kronobergs län i stort. Genom det internationella engagemanget vill vi också synliggöra och stärka Kronobergs internationella position. Region Kronobergs internationella strategi (pdf) beskriver bland annat prioriteringar och riktlinjer för att arbetet ska kunna bedrivas på ett bra sätt.
Utöver internationell och mellanregional samverkan finns även samverkan inom länet. Region Kronoberg och länets kommuner har ansvar för många frågor som berör varandra.
Inom varje långsiktig prioritering i regionala utvecklingsstrategin finns centrala nätverk beskrivna vilka du kan läsa mer om under rubrikerna samhällsplanering och folkhälsa, kompetensförsörjning, infrastruktur, näringsliv och innovation.
Regionalt strategiskt råd
Ett övergripande forum som består av kommunstyrelsernas presidium och kommunchef i länets kommuner, länsråd på länsstyrelsen i Kronobergs län och regionstyrelsens presidie, regionala utvecklingsnämndens ordförande samt regiondirektör på Region Kronoberg.
Syftet med forumet är att föra dialog om aktuella regionala frågor och gemensamt komma framåt. Gruppen möts fyra gånger om året. Beredande till mötena är kommunchefsnätverket som består av kommuncheferna i alla kommunerna, regiondirektör och länsråd. Ordförande på mötet är Henrietta Modig Serrate (S).
Internationella samarbeten
Småland Blekinge Halland South Sweden (SBHSS) arbetar för att lyfta fram regionernas intressen på den europeiska arenan. Det är regionernas och lärosätenas gemensamma EU-kontor i Bryssel. Målet är att stödja medlemmarnas verksamhet och ekonomiska intressen gentemot EU:s institutioner, med fokus på hållbar utveckling och tillväxt.
Medlemsorganisationer är Region Kronoberg, Region Blekinge, Region Halland, Region Jönköpings län, Region Kalmar län, Linnéuniversitetet och Jönköping University.
SBHSS:s verksamhet styrs av en styrgrupp som består av förtroendevalda från regioner samt rektorer från lärosätena. Näst under styrgruppen finns chefsgruppen där medlemsorganisationerna har med representanter på hög tjänstemannanivå. Från Region Kronobergs sida ingår Johan Lindberg, regional utvecklingsdirektör, i chefsgruppen.
Arbetet utgår från Brysselkontorets verksamhetsplan, som utgör samarbetets långsiktiga inriktning, samt årliga länsspecifika dokument. De definierar vilka områden som prioriteras inom varje hemmaorganisation, vem som har ansvar för att driva detta arbete samt vilket stöd man önskar från Brysselkontoret. Under verksamhetsåret 2025 prioriteras följande områden:
-
Digitalisering (digital infrastruktur, öppna/delade data, AI, cybersäkerhet)
-
Innovation (informationsdriven vård, trä & skog, livsmedel, besöksnäring, industriell utveckling, marin teknik, digital utveckling, klimatanpassning, hållbara hav)
-
Energi (fossilfria transporter, energibesparing och effektivisering, energiförsörjning och hållbara energislag)
-
Regionalt utvecklingskapital (sammanhållningspolitiken, europeiska samarbeten)
-
Hållbar rörlighet (grön mobilitet,järnvägsbunden transport, TEN-T)
-
Skog & trä (skogsbruk, träbyggnation, bioekonomi & energi)
-
Hälsa och vård (nära vård, e-hälsa, hälsodata)
-
Vatten (vattenresiliens, tillgång och förbrukning av vattenresurser, blå ekonomi, marin miljö)
Region Kronobergs politiska företrädare i SBHSS:s styrgrupp är:
- Rene Jaramillo (M), ledamot
- Robert Olesen (S), ledamot
- Anna Zelvin (KD), ledamot
Euroregion Baltic (ERB) är en plattform för regionalt politiskt samarbete i sydöstra Östersjöområdet.
Arbetet utgår från ERB 2030 agenda (pdf), som utgör organisationens långsiktiga inriktning, samt årliga handlingsplaner med fokus på områdets gemensamma utmaningar samt stöd till projektutveckling inom södra Östersjöområdet.
Medlemsorganisationer är Region Kronoberg, Region Blekinge, Region Kalmar län, Bornholms regionkommun (DK), Region Pommern och Region Warmia-Mazurien (PL) och Klaipeda län (LT).
Organisationen leds av en styrelse med regionala politiska ledare från medlemsorganisationerna och sammanträder tre gånger per år. Region Kronoberg har varit medlem sedan organisationen bildades februari 1998 (tidigare som Kommunförbundet Kronoberg, Södra Smålands Kommuner och Landsting och Regionförbundet Södra Småland).
Det operativa arbetet sköts av ett internationellt sekretariat i Elblag (PL) i samverkan med regionalt ansvariga tjänstemän.
Region Kronobergs politiska företrädare i ERB är:
- Rene Jaramillo (M), ordförande
- Emil Torstensson (KD), ledamot
- Robert Olesen (S), ersättare
- Bo Bergsjö (L), ersättare
Energy Cities är ett europeiskt nätverk och samarbetsorganisation för lokala myndigheter som arbetar för hållbara energilösningar. Nätverket arbetar med aktiviteter och projekt som gör energieffektiviseringar, förnybar energi och hållbar planering till en integrerad del av kommunernas strategier och åtgärder, för att bidra till EU:s mål. Idag ingår mer än 1000 städer från 30 olika länder i nätverket.
Region Kronoberg blev medlem 2016. Medlemskapet ger regionen tillgång till innovativa arbetsmetoder och ett utökat kontaktnät inom områdena energi och klimat. Det kan leda till mer effektiva insatser som bidrar till Kronobergs regionala utvecklingsstrategis ambitioner kring att minska klimatpåverkan och energianvändningen.
Region Kronobergs politiska företrädare i Energy Cities är:
- Bo Frank (M), ledamot
- Anna Johansson (C), ersättare
Mellanregionala samverkansplattformar
Regionsamverkan Sydsverige (RSS) är en samverkan mellan regionerna i Småland, Blekinge, Halland och Skåne. I Sydsveriges sex regioner bor 2,7 miljoner invånare, vilket representerar 26 procent av Sveriges befolkning. Tillsammans blir vi en starkare påverkanskraft.
Områden för samverkan är
- infrastruktur
- kompetensförsörjning
- kultur
- regional utveckling
Det finns både utskott och arbetsgrupper. Utöver det sker även samverkan inom exempelvis bredbandsfrågan.
Region Kronobergs politiska företrädare i styrgruppen är:
- Henrietta Modig Serrate (S) ledamot
- Anna Zelvin (KD) ledamot
Växjö, Kalmar och Karlskrona är de tre största tillväxtmotorerna i sydöstra Sverige. Det är i dessa städers arbetsmarknadsregioner de flesta av sydostregionens arbetstillfällen finns och där branschbredden är som störst.
Sydosttriangeln är ett samarbete mellan Region Kronoberg, Region Blekinge och Region Kalmar, Växjö kommun, Karlskrona kommun samt Kalmar kommun.
Samarbetet handlar om att stärka de tre största tillväxtmotorerna i sydöstra Sverige och att få till ett ökat funktionellt utbyte för en stärkt konkurrenskraft. Tanken är även att hjälpas åt att hantera utmaningar inom klimatomställning och omställningen till ett mer digitalt samhälle. Inom samverkan har en territoriell strategi tagits fram där medel kan sökas för satsningar inom samtliga kommuner som ryms inom triangeln.
Kontakt internationella frågor

- E-post: slawomir.demkowicz-dobrzanski@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 31 68