
Bättre information om hälsa och vård – Dalbo vårdcentral
Hur kan vi göra så att boende i Araby område får bättre information/utbildning om hälsa och vård?
Projektinformation
Dalbo vårdcentral ligger i ett område där många nationaliteter bor. Utmaningar finns i olika språk, olika förståelse kring hur det svenska sjukvårdssystemet fungerar och en miss-match i vad vårdcentralen kan erbjuda sina invånare och vad invånarna söker vård för. En bättre kommunikation behöver till och teamet ville ta reda på hur den ka se ut för att möta invånarnas behov.
Status: Pågående
Tema: Omställning till Nära vård
Bakgrund
Dalbo vårdcentral gör en stor satsning inom ramen för Nära vård och en av delarna är att undersöka hur man på et bättre sätt kan möta de behov som befolkningens listade patienter har. Invånarna på Dalbo/Araby är mångkulturell och många nationaliteter med olika språk bor där. Därför är språk en utmaning, men även att spridningen på kunskap om det svenska sjukvårdsystemet fungerar är stor.
Många har livsstilssjukdomar och söker vårdcentralen för besvär som ofta kräver egenvård. Vårdcentralen vill därför få en bättre förståelse för vad som krävs av dem för att möta sin befolknings behov och hur de kan skapa tjänster för detta.
I teamet finns både folkhälsutvecklare från vårdcentralen samt sociala samordnare och integrationssamordnare från Röds Korset.
Mål
Målet med arbete var att få svar på frågan: Hur kan vi göra så att boende i Araby område får information/utbildning om hälsa och bättre vård samt att testa en lösning?
Genomförande
I undersöka-fasen gjordes intervjuer och gruppdiskussioner med boende på Dalbo/Araby-området. Frågorna var öppna och rör de sig runt huvudfrågorna:
- När vill/behöver du kontakta vården?
- Hur kontaktar du/skulle du vilja kontakta vården?
- Vad förväntar du dig få hjälp med från vårdcentralen?
Resultatet
Den första insikten var att många känner sig otrygga kring frågor som rör deras hälsa. De flesta ringer vårdcentralen, men inte sällan med ombud på grund av språksvårigheter. Det finns en oro kring om de kan få hjälp eller inte och i så fall hur.
Citat: ”Jag är 47 år men min kropp känns 10 år äldre eftersom jag vuxit upp i ett land med sämre förutsättningar, därför kontaktar jag vården oftare. Men det är svårt att komma fram.”
Här ändrades utmaningsformuleringen lite och teamet gick vidare med utmaningen: ”Hur kan vi skapa möjlighet för folk att känna sig trygga med sin hälsa?”
Idén teamet vill testa var ett enklare och mer pedagogiskt sätt att visa var i vården man ska vända sig som patient och vad man kan göra själv för att stärka hälsan och tar hand om sig själv. Prototypen blev en stor affisch med bilder och enklare texter som förklarar på ett enkelt sätt hur vägen in i vården fungerar.
Prototypen testades och arbetas nu vidare för att bli allt bättre.
Kontakt från projektgruppen
Abdulkadir Ismael Ahmed, folkhälsoutvecklare Dalbo VC