
Hur skapar vi användardrivna insatser för individer långt ifrån arbetsmarknaden?
Coachstöd i tjänstedesign för deltagare i ESF-projektet SPiK – sammansatt problematik i Kronoberg. Deltagande parter var Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult kommun samt samordningsförbundet Värend, arbetsförmedlingen och försäkringskassan.
Projektinformation
- Status: Avslutad
- Tema: Utveckling av användardrivna arbetsmarknadsinsatser
- Labbmiljö: Alvesta, Lessebo, Ljungby, Tingsryd, Uppvidinge, Växjö och Älmhult kommun
Bakgrund
Sammansatt problematik i Kronobergs län (SpiK) drevs med projektmedel från Europeiska socialfonden (ESF) mellan 2020 till 2022. Projektägare var förvaltningen för arbete och välfärd i Växjö kommun.
Ett uttalat mål var att utforska behov hos individer som varit arbetssökande eller sjukskrivna under en längre tid och utforma insatser som möter individernas behov snarare än att utgå ifrån organisatoriska behov. För att också utveckla den regionala samverkan mellan kommunerna bildade kommunerna team i par med varandra.
Verklighetslabbet involverades för att coacha dessa team i tjänstedesign och användardriven utveckling.
Frågeställning
Hur kan vi stötta personer som varit arbetssökande eller sjukskrivna en längre tid att komma närmare arbete eller studier? Vilka behov finns?
Genomförande
Verklighetslabbet tog över stafettpinnen i coachning från samordningsförbundet Värend som i början av projektet hade utbildat alla deltagare i en grundkurs i tjänstedesign. Vår uppgift var att guida teamen genom designprocessen och komma med tips på hur man kan tänka kring metoder, intervjuer och att testa prototyper.
”Hur ser vi till att våra idéer verkligen möter användarnas behov?”, ”hur gör vi när vi kommer in i en organisatorisk återvändsgränd?” och ”hur förvaltar vi ett arbete som har tagits fram i projektform?” var exempel på frågeställningar som dök upp under projektets gång.
Mot slutet av projektet bjöds samtliga team in till en lärträff för att få möjlighet att diskutera lärdomar och utmaningar med varandra.
Resultatet
En av prototyperna som testades i projektet var ett samtalsmaterial för att synliggöra individens egna mål i livet, både kring sysselsättning, hälsa och personliga mål, och vilka steg som behövs för att ta sig dit. Materialet möttes av bra feedback av både deltagare och medarbetare så nästa utmaning blev att skala upp användningen av det.
Ett annat team tog fram egna kortfilmer som med humoristisk ton visar vardagliga situationer på arbetsplatsen som går fel. Filmerna är en del av ett stödmaterial med diskussionsfrågor som syftar till att väcka samtal kring förväntningar, beteende, normer och kulturkrockar på arbetsplatsen, till exempel i SFI-klasser (svenska för invandrare). Nästa steg är att hitta en verksamhet som kan förvalta filmerna och eventuellt ta emot nya filmer då deltagare uppmuntras att bidra med egna erfarenheter.
En prototyp fokuserade på vidareutveckling av ett redan existerande arbete med sammansatt team och att få in fler yrkeskategorier i teamet för att möta behoven hos individerna bättre samt kunna erbjuda mentorskap.
I ett av teamen blev insikten om hur viktigt det är att engagera det lokala samhället i integrationen av nya invånare ett av huvudspåren som utforskades vidare. Där utvecklades ett kunskapspaket där deltagaren kunde lära sig färdigheter som att använda Bank-ID, söka jobb, betala räkningar etc samtidigt som hen fick träna på svenska.
Det större resultatet var också för deltagarna att få syn på ett nytt sätt att jobba och utveckla insatser vilket ledde till en vilja att fortsätta jobba användardrivet – men också en frustration över hur svårt det kan vara att balansera individens behov mot verksamhetens.
Kontaktperson
Från projektgrupp: Veronica Håkansson, Växjö kommun.
Kontakt från Verklighetslabbet

- E-post: lone.larsen@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 06

- E-post: hanna.andersson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 63 32