
Minska ofrivillig ensamhet - Växjö kommun
Hur kan vi skapa möjligheter för att motverka den ofrivilliga ensamheten hos personer som är äldre än 60 år och bor i ordinärt boende?
Projektinformation
- Status: Avslutat
- Tema: Sociala insatser
Bakgrund
Olika typer av kunskapskällor visar att den upplevda och ofrivilliga ensamheten ökar bland äldre och som en effekt av det även den psykiska ohälsan. Olika typer av insatser görs, men frågan är om det är rätt insatser och om de räcker? Vår sociala struktur och samhällsbyggnad har byggt in vikten av att vara oberoende och självständig. Många anhöriga bor idag långt bort.
Mål
Målet med arbetet var att hitta sätt att förbättra de insatser som idag görs för att motverka ofrivillig ensamhet i Växjö kommun.
Genomförande
Arbetet i Undersöka-fasen gjordes genom intervjuer med äldre personer. Medlemmarna i teamet träffar även målgruppen i andra sammanhang och har då intervjuat och observerat.
Resultatet
Två insikter/områden framträdde mest tydligt under arbete:
- Ensamheten är värst under helger och storhelger.
- Citat: ”Ångesten börjar redan på fredag morgon.” - Det är jobbigt med transporter för att ta sig till aktivitet.
- Citat: ”Jag klarar inte trappstege i bussen.”
- Citat: ”Pandemin då vi inte skulle åka färdtjänst har gjort att rädslan sitter kvar”
Idén som ledde till en prototyp som testades var ett samlat program med aktiviteter för äldre med fokus på helgutbud.
Teamets lärdomar av arbetet med tjänstedesign var att de fått till sig ett nytt sätt att tänka och nya kontakter. Intervjuarbetet var uppskattat och teamet fick också erfara att arbetet tog flera vändningar under tiden, både på gott och ont.
Kontakt från projektgruppen
Projektet är avslutat.
Vill du veta mer om hur Växjö kommun idag arbetar med ofrivillig ensamhet är du välkommen att kontakta Förebyggandeenheten via Växjö kommuns servicecenter. Telefon: 0470 - 410 00