
Vägen till arbetsmarknaden för utlandsfödda kvinnor
Inom ramen för Verklighetslabbet utvecklingsprogram gjorde vi ett utvecklingsarbete som handlar om integration av utlandsfödda kvinnor i Tingsryds kommun. Det övergripande syftet är att få fler utlandsfödda kvinnor självständiga och självförsörjande genom att de kommer in på arbetsmarknaden.
Projektinformation
Projektets mål var initialt att till hitta vägar för utlandsfödda kvinnor att komma närmare arbetsmarknaden. Efter projektstart förändrades riktningen till att utforska på vilket sätt vi (handläggare från olika delar av kommunen) kan skapa förutsättningar för utlandsfödda kvinnor att integreras, vara delaktiga i samhället och komma närmare arbetsmarknaden.
- Status: Pågående
- Tema: Integration
- Labbmiljö: Verklighetslabbet, Region Kronoberg
Bakgrund
Vi såg att en hög andel utlandsfödda kvinnorna inte gjorde några framgångar i att komma närmare arbetsmarknaden. Varken vad gäller språk, jobbsökande eller intresse för att få ett jobb.
Mål
Projektet genomfördes för att få en större förståelse för vilka hinder som finns för kvinnorna vid exempelvis jobbsökande. Utifrån detta ville teamet försöka hitta nya lösningar.
Genomförande
Inom ramen för Verklighetslabbets utvecklingsprogram arbetade projektgruppen från Tingsryds kommun med tjänstedesign som metod för vår utmaning.
Projektet valde att göra öppna intervjuer med 10 utlandsfödda kvinnor som av någon anledning saknade progression trots upprepat deltagande i projekt, SFI, praktik osv. Kvinnorna vi valde fanns på SFI och i projektet Kvinnor kan.
Intervjuerna gav oss insikter om vad som är viktigt i kvinnornas vardag i Sverige och hur de själva såg på exempelvis arbete.
Vi formulerade om våra frågeställningar till:
- Hur kan vi förbättra kvinnors möjlighet till ett aktivt medborgarskap?
- Hur kan vi förbättra kvinnors möjlighet till en ökad delaktighet i samhället och sitt eget liv?
Därifrån kunde vi gå vidare och testa enkla lösningar med målgruppen.
Resultatet
Intervjuerna ledde fram till insikter om vad som är viktigt i kvinnornas vardag och olika faktorers påverkan på kvinnornas uteblivna framgång på arbetsmarknaden.
- Insikt: Att kvinnor har behov av att samlas i grupp med andra kvinnor.
- Insikt: vi har upptäckt att kvinnor saknar mötesplatser, inte nödvändigtvis en arbetsplats, som de vill gå till.
- Insikt - Behov finns att inkludera männen i förändringsarbetet.
Citat: ”Ge min man en kurs. Han behöver utbildning” (deltagare)
Citat: ”Utbildning för mannen för hemmajobb” (deltagare)
- Insikt: Språket är ett stort hinder för integrering
Insikterna har lett till att vi har fått en bättre förståelse för vad som är hindrande och vad som skulle kunna vara främjande för kvinnorna när det handlar om att komma ut på arbetsmarknaden. Vi kan inte enbart arbeta med kvinnorna själva utan med hela deras situation, exempelvis deras arbetsbörda i hemmet.
’’Det bästa med Sverige är att när mina barn går ut är jag säker på att de ska komma hem till mig igen’’ (Deltagare)
”I mitt land är 35 år gammalt, här är det ungt” (Deltagare)
”Om jag skulle jobba 8 timmar/dag skulle det inte gå för jag jobbar hemma också”.
Den lösning vi valde att att testa var en mötesplats med information och aktiviteter enbart för kvinnor och en mötesplats för män med aktiviteter och information enbart för män.
Ett annat resultat av vårt arbete är att vi (handläggare kommunen) har lärt oss mycket om målgruppen och betydelsen av att involvera dem i arbetet.
Vi har lärt oss mycket om synen på kvinnans roll. Både från kvinnorna vi intervjuade (deras syn på kvinnans roll) samt vilken syn deras män hade på kvinnans roll.
Vi har lärt oss att utgå från användaren och inte från vad vi som yrkesverksamma tycker/tror. Vi har sett värdet av att få syn på de upplevelser och den kultur vår målgrupp har med sig.
Detta förhållningssätt och arbetssätt tycker vi att vi med fördel kan implementeras även i andra verksamheter.
Kontakt från projektet
Louise Holm
Kontakt från Verklighetslabbet

- E-post: lone.larsen@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 06