Framsyn
Framsyn är en metodik för att utforska möjliga framtiden och skapa strategier för att hantera osäkerhet och förändring. Det handlar om att identifiera trender, analysera drivkrafter och utarbeta scenarier som hjälper aktörer att fatta beslut idag som kan påverka morgondagen i önskad riktning.
Framsyn kan användas inom en bredd av områden, med målet att stärka förmågan att navigera i en osäker värld och skapa en framtid som är både önskvärd och hållbar.
Vanliga metoder inom framsyn inkluderar exempelvis:
- Scenariekors: olika framtidsmöjligheter visualiseras genom att kombinera två osäkra men viktiga faktorer som påverkar utvecklingen inom ett område. De två faktorerna placeras som axlar i ett kors, vilka skapar fyra olika scenarier (ett i varje kvadrant). Genom att utforska extrema eller oväntade utfall blir det lättare att förbereda sig för olika framtider, snarare än att fastna i dagens antaganden.
- Backcasting: en metod för att planera och skapa strategier genom att börja med en önskvärd framtid och arbeta sig bakåt för att identifiera vad som krävs för att nå dit. Till skillnad från att utgå från nuläget och försöka förutse framtiden fokuserar backcasting på vad som bör ske för att uppnå ett specifikt tillstånd. Metoden är särskilt användbar när långsiktiga förändringar behövs och när dagens arbetssätt inte räcker för att nå målen.