Problem- och målanalys

Det regionala utvecklingsarbetet syftar till att skapa förändring. För att lyckas krävs en förståelse för utmaningarna och hur dessa skiljer sig mellan olika grupper.

En deltagande process – där de människor som berörs är med och identifierar den nuvarande situationen och huvudproblemet som behöver lösas – lägger grunden för effektiva och framgångsrika insatser. Arbetet behöver också präglas av ett reflekterande förhållningssätt där lärdomar dras av framgångar och motgångar, för att kontinuerligt förbättra verksamheten och skapa större nytta för de som lever och verkar i Kronobergs län.

Genom en problem- och målanalys kan vi gemensamt identifiera orsaker till ett problem och formulera tydliga mål för att lösa det.

Problem och målträd

Inom projektplanering används ofta metoden problem- och målträd för att undersöka de huvudsakliga problemen som behöver lösas. Denna metod visualiserar ett problems orsaker och konsekvenser, vilket gör det möjlighet att se hur olika problem förhåller sig till varandra. Det är framför allt de bakomliggande orsakerna till problemet som ska angripas genom de aktiviteter som genomförs inom ramen för insatsen. Problem- och målträdet visualiserar också det som ska uppnås, både långsiktiga mål och delmål.  

Mall för problem- och målträd (pdf)

Andra metoder

Andra sätt att förstå problemet och sätta en strategisk riktning kan vara att använda designmetodik eller framsynsmetodik. Vilken metod som lämpar sig bäst bedöms i respektive process. 

Senast uppdaterad: 13 februari 2025