Riskanalys
Riskanalys är en metod för att identifiera, bedöma och hantera risker som kan påverka ett projekt, en insats eller en verksamhet. Syftet är att skapa en tydlig bild av potentiella problem och deras konsekvenser för att kunna vidta åtgärder som minskar risken eller dess påverkan.
Tre grundläggande frågor ska besvaras i en riskanalys är:
- Vad kan hända?
- Hur sannolikt är det?
- Vad blir konsekvenserna?
Ett vanligt sätt att göra en riskanalys är att placera in riskerna i ett kors, där sannolikhet och konsekvens utgör två axlar. Detta hjälper till att visualisera vilka risker som kräver en åtgärd. Processen börjar med att kartlägga möjliga risker och deras sannolikhet, samt vilka konsekvenser de kan få. Riskerna prioriteras sedan utifrån hur allvarliga de är.
Risker kan delas in i interna och externa. Interna risker är sådana som uppstår inom organisationen, som resursbrist, sjukdom hos nyckelpersoner eller tekniska problem. Externa risker är sådana som kommer från omvärlden, som förändringar i nationell politik, ett försämrat ekonomiskt läge eller en pandemi.
Efter att riskanalysen är genomförd är nästa steg att ta fram en riskplan som innehåller åtgärder för att hantera de mest kritiska riskerna – genom att eliminera, minska, dela eller acceptera dem.