4 juni 2024
EU-stöd främjar innovation och utveckling i Kronobergs län
I Kronoberg får företag möjlighet att utvecklas och växa tack vare stöd via EU-medel. ”Man ska kunna testa och kanske misslyckas, men våga testa igen” säger Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare för internationella frågor på Region Kronoberg.
Vid en träff på Linnéuniversitetet samlades tre företag som alla får stöd av EU-medel. På bilden syns från vänster Carl O Mattsson, Skolalys, Jimmi Gyllenbris, Itfitsu, Sarah Nilsson Measure & Change, Elin Gunnarsson, projektkoordinator Linnéuniversitetet, Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare för internationella frågor Region Kronoberg.
Genom Företagsfabriken, ett samarbete mellan Växjö kommun, Linnéuniversitetet och Region Kronoberg, får nya företag inte bara ekonomiskt stöd utan även värdefull hjälp med att utveckla sina verksamheter.
Genom de EU-medel och de tips och råd jag fick så vågade jag starta upp. Att gå till en investerare hade inte gått, jag har inga befintliga kunder. Det är för tidigt i processen. Det här stödet är jättevärdefullt, säger Jimmi Gyllenbris, grundare av företaget Itfitsu, vars affärsidé är att göra det smidigare, smartare och säkrare att sälja begagnade kläder på nätet genom ett ”digitalt provrum i mobilen”. Genom att använda AI kan plaggen mätas automatiskt och säljaren kan även få tips på vad som kan vara ett lämpligt pris att sätta.
Ett annat exempel är företaget Measure & Change, som hjälper företag att inte bara mäta direkta koldioxidutsläpp utan även indirekta, till exempel utsläpp via inköp av varor och tjänster. Genom att automatiskt få koll på de totala koldioxidutsläppen kan företagen ha fokus på förändring istället. VD Sarah Nilsson säger:
Jag har vid flera tillfällen fått stöd från EU-medel till olika verksamheter och har verkligen sett hur mycket nytta företag kan ha av EU-stödet.
Stöd att våga starta
Slawomir Demkowicz Dobrzanski, samordnare för internationella frågor på Region Kronoberg, menar att stödet från EU-medel utmärker sig på ett speciellt sätt. EU-medlen ska stödja innovation och bidra till att företagare vågar testa nya möjligheter.
Man ska kunna testa och kanske misslyckas, men våga testa igen.
Skolalys är ett relativt nytt företag som genom sin mjukvara hjälper skolledare och verksamhetsutvecklare med kvalitetsarbetet genom att analysera stora mängder statistik och data. På så sätt får skolledningen värdefulla underlag till kvalitetsrapporter utan att de behöver genomföra tidsödande datainsamling och analys.
Jag har precis skickat ut erbjudande till 13 kunder i förra veckan och i det här skedet är allt stöd man kan få guld värt, berättar grundaren Carl O Mattsson.
Fakta om EU-medel
Företag kan få EU-medel från olika fonder och projekt. Inom EU arbetar man med programperioder och just nu är vi mitt i en sådan. Under den förra programperioden 2014-2020 fick aktörer i Kronobergs län totalt 305 mkr till 54 olika projekt.
Mer information om finansiering finns på sidan Finansieringsmöjligheter på regionkronoberg.se.
De tre företagen i texten får stöd via projektet HPC för SMF.
Val till EU-parlamentet
Den 9 juni är det val till EU-parlamentet. Småland-Blekinge-Halland South Sweden (Smålands, Blekinges och Hallands gemensamma kontor i Bryssel) har sammanställt information i fyra artiklar:
Del 1: ”50 procent av våra lagar styrs från EU?”
Del 2: Kandidaterna