Visa alla nyheter
Porträttbild av Victoria, Sara, Magnus och Josefine på akuten.
Victoria Arvidsson, Sara Wireklint, Magnus Ekstedt och Josefine Rudhag Woldt.

10 juli 2025

Nyfikenheten på akuten ökar – allt fler söker sig till Växjö

Efter flera år med rekryteringsutmaningar ser akutmottagningen i Växjö nu ett tydligt uppsving. Allt fler sjuksköterskor väljer att börja arbeta där – och många stannar kvar. En växande nyfikenhet, både inom och utanför regionen, pekar mot en mer stabil bemanning framåt.

Vi har haft få sökande på våra annonser efter pandemin, men nu har det vänt. Det finns ett intresse för akutmottagningen, säger Victoria Arvidsson, avdelningschef.

Fler är intresserade av att hospitera och även återanställningar är på gång. Inom den egna kliniken är intresset från akutvårdsavdelningen stort – fem sjuksköterskor förstärker akuten under sommaren. Totalt har ett tiotal nya sjuksköterskor anställts, samtidigt som få väljer att lämna. Antalet hyrsjuksköterskor har minskat och målet är att minska ytterligare under hösten.

Det har blivit som en ketchupeffekt efter nyår. Det känns som att någonting lossnat, säger Sara Wireklint, disputerad sjuksköterska med lång erfarenhet och delaktig i klinikens akademiska utveckling.

Lång introduktion skapar trygghet

En nyckel till den positiva utvecklingen är en tolv veckor lång, strukturerad introduktion för nya medarbetare, där mentorer finns till stöd under två års tid.

Tidigare ställdes högre krav från start. Nu kan man ta det stegvis, utifrån tidigare erfarenhet, säger Magnus Ekstedt, avdelningschef.

Josefine Rudhag Woldt, som varit sjuksköterska i två år, började på akuten i höstas.

Jag ville bredda min kunskap och hade länge varit sugen på akutsjukvård. Här får jag en lång introduktion, och det betyder mycket för tryggheten. Det märks att det satsas på kompetensutveckling, säger hon.

Akademisk klinik med stark utbildningstradition

Akutmottagningen i Växjö är en akademisk akutklinik, vilket innebär att utbildning, handledning och forskning är en integrerad del av arbetet. Här uppmuntras medarbetare att ta aktiv del i utveckling och förbättring – och flera har själva disputerat eller driver forskningsprojekt.

Vi har länge haft ett tydligt fokus på kompetensutveckling. Vi försöker skapa en kultur där lärande är en självklar del av vardagen, säger Sara Wireklint.

Utöver den strukturerade introduktionen med mentorer under två års tid erbjuds utbildningseftermiddagar varje vecka, mikroundervisning i det dagliga arbetet och fortbildningsdagar för hela teamet.

Kliniken har alltid velat framåt. Det finns ett stort engagemang i arbetsgruppen, och vi prioriterar att frigöra tid för lärande och förbättringsarbete, säger Magnus Ekstedt, avdelningschef.

Det är glädjande att se hur akutmottagningen i Växjö lyckats vända en tuff situation till en positiv utveckling. När fler väljer att arbeta och stanna kvar på akuten stärker det hela vårdkedjan. Den akademiska profilen och satsningen på kompetensutveckling är viktiga för att skapa långsiktig hållbarhet, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Relaterade nyheter