
9 december 2020
På väg mot Bymässa i Kronoberg 2030
Region Kronoberg vill utveckla attraktiva och hållbara livsmiljöer i byn och utanför städerna genom att arrangera Bymässa 2030. En förstudie kring vad en Bymässa 2030 kan vara och hur den kan genomföras har genomförts och presenterats för lokala och regionala politiker. Regionala utvecklingsnämnden tar nu processen vidare. Ett definitivt beslut ska fattas i september 2021.
Bomässor har länge varit ett verktyg för att spänna bågen och utforska framtidens stadsbyggande. Nu utforskar Region Kronoberg möjligheterna att genomföra en bomässa som skiljer sig något från det förväntade, där fokus flyttas från bostad till by; från stad till mindre orter; från byggnad till sammanhang.
Vi vill lyfta hela och alla delar i ett hållbart samhälle: ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I byn finns bra förutsättningar att nå detta. 2030 syftar till årtalet 2030 men också till Agenda 2030 med social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet som utgångspunkt, säger Thomas Ragnarsson (M), ordförande i regionala utvecklingsnämnden.
Stad och land
Hållbar stadsutveckling är ett alltmer prioriterat område. Samtidigt bor fortfarande de flesta svenskar inte i storstaden.
Dagens fokus på storstäder i samhällsbyggnaden behöver utmanas. Inte minst i den situation vi idag befinner oss med fysisk distansering, ett klimathot och en ökande känsla av otrygghet i flera städer. Vi tvingas nu fundera över hur vi lever och konsumerar och kan också realisera de möjligheter det digitala ger. Tillgång till arbeten, varor och tjänster sträcks utanför storstaden. Mässan blir relevant internationellt och nationellt som en modern rural motpol till urbanitet och stad, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.
I förstudien, som gjorts av White arkitekter, påpekas att det saknas en tydlig politisk vision för det icke-urbana på nationell nivå och att det behövs mer kunskap.
Nationellt pratas det om plusenergistäder, hållbar stadsutveckling, stråkstäder med mera. Men vad finns det för tankar kring livet utanför storstadsområdena? Vad finns det för tankar om livsmiljöer, hållbarhet och energi här? Ska vi på allvar jobba med social hållbarhet på nationell nivå måste vi kunna mer om landets olika planeringsförutsättningar, säger Christel Gustafsson.
Bostadsbrist utanför städerna
Idag är det svårt att få bostadsbyggare att investera, utveckla områden, bygga nya bostäder och att få banker att ge lån till att renovera och utveckla hus och miljöer utanför städerna.
Kronoberg har idag hög BRP-tillväxt, flest jobb per invånare i landet och hög innovations- och digitaliseringsgrad. Den gröna omställningen tas på allvar i politik och näringsliv. Vi behöver fler invånare som är beredda att leva, bo och arbeta i här. Men för att inflyttning ska vara möjlig behövs fler attraktiva och hållbara boendemiljöer. Det är en viktig anledning till att vi satsar på detta, säger Thomas Ragnarsson (M).
Görs i samverkan
Att Region Kronoberg vill ha en aktiv roll är klart men många stora frågor återstår, bland annat plats/platser, tid, inriktning och finansiering. Intresset för förstudien har varit stort och Region Kronoberg samverkar brett för att göra detta möjligt: flera kommuner är med i planeringen, genom innovationsmiljön Smart Housing Småland samverkar man med akademin, näringslivet, länsstyrelser och regioner i hela Småland, och tillsammans med Länsstyrelsen i Kronobergs län ska regeringen uppvaktas.
Till förstudien om Bymässa 2030, pdf 23 MB, öppnas i nytt fönster
Kontakt

- E-post: christel.gustafsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

Projektsamordnare i BY2030
- E-post: camilla.ottosson@kronoberg.se
- Telefon: 0767-20 78 13