17 december 2020
Stor efterfrågan på personer med gymnasial yrkesexamen
Intresset för att läsa yrkesprogram på gymnasiet har minskat de senaste 10 åren. Samtidigt ökar arbetsmarknadens behov av personer med en gymnasial yrkesexamen. Det visar en ny rapport från Region Kronoberg.
Rapporten är en del av Region Kronobergs arbete med att säkra kompetensförsörjningen i Kronoberg.
Bristen kommer att bli störst på vård- och omsorgsutbildning, industriutbildning, fordonsutbildning och data-, el- och energiteknisk utbildning. Det här är viktigt att veta för de som ska välja till gymnasiet och för alla andra som vill guida till medvetna gymnasieval, säger Christel Gustafsson, regional utvecklingsdirektör.
Rapporten visar att det är lönsamt att läsa ett yrkesprogram. Fyra år efter avslutat samhällsprogram har 40% inte påbörjat eftergymnasiala studier och har därmed en mer utmanande situation på arbetsmarknaden. För en del yrkesprogram är livsinkomsten högre än för de som läst en 3-årig högskoleutbildning.
Mest lönsamt är det att gå en byggutbildning, VVS- och fastighetsutbildning eller data- el- och energiutbildning, säger Martin Hedlund, utredare.
Mer samverkan mellan arbetsliv och skola
Region Kronoberg har även genomfört en studie av ungdomars och arbetsgivares syn på studie- och yrkesvägledning i Kronoberg. Drygt 500 elever i årskurs 8, och 1 och 3 deltog i en enkätundersökning och det genomfördes intervjuer med arbetsgivare inom trä och skog, teknik/industri samt vård och omsorg.
Eleverna i studien upplever att de inte har särskilt bra kunskaper om olika jobb- och utbildningsmöjligheter – varken på ett övergripande plan eller i Kronoberg.
Var femte elev svarar att de aldrig har pratat om olika yrken, utbildning, och framtida val i skolan, framförallt åttondeklassarna. Majoriteten av alla elever är positivt inställda till att få mer kunskap om arbetslivet, gärna tidigare än idag. De vill gärna besöka arbetsplatser eller få besök av någon yngre person. PRAO är viktigt! säger Catarina Lindahl-Petäjä, projektledare för Yrkes-SM 2022, Region Kronoberg.
Arbetsgivarna är positiva till samverkan. De vill ge eleverna en bild av hur arbetslivet ser ut och vilka möjligheter det finns. Tidigare studier med studie- och yrkesvägledare ger samma svar - alla vill samverka! Vård- och omsorgscollege och Teknikcollege lyfts fram som goda exempel för samverkan.
Föräldrar/vårdnadshavare, syskon och kompisar påverkar mycket i valet till gymnasiet, men även lärare och studie-/yrkesvägledare. För Region Kronobergs del blir Yrkes-SM i Växjö 2022 en viktig insats för att höja kunskapen om studier och yrken, säger Catarina Lindahl-Petäjä.
Till rapport och ungdomsbarometer
Kontakt

- E-post: christel.gustafsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 27, 0767-20 78 48

- Telefon: 0709-84 45 16