
14 oktober 2022
Personcentrerade måltider kan påskynda återhämtningen
När hälsan blir nedsatt eller försämras är det viktigt att få stöd och uppmuntran att äta hållbart och hälsosamt.
I Region Kronoberg är måltiderna och ditt näringsintag en viktig del i omvårdnad och behandling. När du vårdas på sjukhus ska måltiderna vara hälsosamma och anpassade till dina behov och förutsättningar.
Måltiderna på våra sjukhus är en del i den personcentrerade vården
Det innebär att du erbjuds att vara delaktig i val av maträtt och portionsstorlek, att vårdpersonalen anpassar måltiderna till ditt näringsbehov och vårdorsak samt att du inför utskrivning kan får stöd och råd kring maten.
Sedan 2017 har Region Kronoberg återkommande frågat patienter
Vad är viktigt för dig när det gäller måltider under din vårdtid?
- att maten är god och hälsosam
- att få vara delaktig och ta del av menyn
- att personalen har kunskap om vad som är bra mat för mig
Det är viktigt att du känner dig trygg med vad som serveras
Berätta för vårdpersonalen om dina förutsättningar kring mat och måltider. Till exempel om du har allergier, behöver någon specialkost, har tugg- och sväljsvårigheter, har dålig aptit och så vidare.
Mat kan vara både en friskfaktor och riskfaktor för hälsan
Prata med vårdpersonalen om du
- behöver stöd att äta mer hälsosamt för att förebygga ohälsa
- behöver stöd kring maten kopplat till behandling eller rehabilitering
- behöver stöd kring maten för ökat välbefinnande vid svår sjukdom
På vårdgivarwebben kan du läsa mer om personcentrerade måltider