Patientmåltider
Mat och måltider är en del av livet. Integrera nutrition och måltider i omvårdnad och den medicinska behandlingen. Erbjud patienten att vara delaktig i val av maträtt, anpassa portionsstorlek och val av mat till patientens behov och förutsättningar. God mat är viktigt för välbefinnande och för att maten ska bli uppäten. I Region Kronoberg är måltiderna hälsosamma och hållbara.
Vid lunch och middag erbjuds förrätter, varmrätter och desserter så att måltiden ska kunna anpassas utifrån patientens önskningar, förutsättningar samt energi- och näringsbehov.
Förrätt och dessert finns i en portionsstorlek. Huvudrätt finns i tre portionsstorlekar 300 kcal, 450 kcal och 600 kcal.
Exempel
En person med risk för undernäring, liten aptit
Förrätt, en liten portion huvudrätt, en liten skål sallad, en dessert
En person med god aptit och med behov av att äta mer hälsosamt
En stor skål med olika sallader/grönsaker, en mellanportion huvudrätt, frukt
Gör beställningar av matportioner, specerier, sondmat och kosttillägg i beställningssystemet Matilda. Logga in med vårdavdelningens användarnamn och lösenord.
Beställning av patientmåltider
Allergenlista vid kostbeställning, (docx)
Beställa patientmåltider med kommentar
”Onödiga kommentarer” ger långa listor och många etiketter för dietköket att hantera. Det ökar risken för att allvarliga kommentarer missas.
För ökad patientsäkerhet vid specialkost
- Välj i så stor utsträckning som är fri från allergen som patienten inte tål. Ta del av maträttens innehållsförteckning som finns i Matilda.
- Skriv bara kommentar om det är något i maträtten som patienten inte tål, använd då raden SPECIALKOST och skriv i kommentarsrutan.
- Hitta ett sätt att dokumentera patienters specialkost/kostavvikelser på vårdavdelningen t ex whiteboardtavla i avdelningsköket.
Instruktionsfilmer
Matsedlar i matilda
Patientmåltider Ljungby, öppnas i nytt fönster
QR kod patientmåltider Ljungby.
Patientmåltider Växjö, öppnas i nytt fönster
QR kod patientmåltider Växjö.
Egenkontrollprogram avdelningskök
2025-05-15
|
Gäller för Region Kronoberg
I Region Kronoberg är måltiderna en integrerad del i personcentrerad vård. Patient och närstående erbjuds att vara delaktiga, personal har kunskap och möjlighet att anpassa måltiderna till patientens behov och förutsättningar.
På Kost och restauranger är vi måna om att laga och servera god mat som är hälsosam och hållbar. Det innebär mat och måltider som främjar en god hälsa och som samtidigt har låg påverkan på miljö och klimat. Att på olika sätt minska matsvinn är en viktig del i hållbarhetsarbetet.
Vi följer nationella riktlinjer för måltider på sjukhus och arbetar efter de teoretiska modellerna FAMM och måltidsmodellen för att utveckla helheten kring måltiderna.
Nationella riktlinjer för måltider på sjukhus, livsmedelsverket.se, öppnas i nytt fönster
Måltidsmodellen, livsmedelsverket.se, öppnas i nytt fönster
Personcentrerad måltid, vårdgivarwebben, öppnas i nytt fönster
Trivsamma och integrerade måltider
Region Kronoberg är med i Best Servicenätverket. Nätverkets expertgrupp för måltider har tagit fram två utbildningsfilmer som vänder sig till alla som arbetar på en vårdavdelning. Filmerna visar hur man på vårdavdelning kan arbeta med trivsamma måltider samt hur måltiden kan bli en integrerad del av behandling och omvårdnad.
Köket i Ljungby
Telefon: 0372-58 55 50
Fax: 0372-58 55 55
Öppettider: måndag-söndag 7-17
Köket i Växjö
Centrallasarettet: 0470-58 77 39
Sigfridsområdet: 0470-58 77 51
Fax: 0470-58 77 46
Öppettider: måndag-söndag 6.15-17.00