Patientmåltider

Måltiderna är en del av den medicinska behandlingen och omvårdnaden under patientens vårdtid på sjukhus. Erbjud patienten att vara delaktig i val av maträtt, anpassa portionsstorlek och val av mat till patientens behov och förutsättningar. God mat är viktigt för välbefinnande och för att maten ska bli uppäten. I Region Kronoberg är måltiderna hälsosamma och hållbara.

Gör beställningar av matportioner, specerier, sondmat och kosttillägg i beställningssystemet matilda. Logga in med din avdelnings användarnamn och lösenord.

Beställning av patientmåltider, öppnas i nytt fönster

Allergenlista vid kostbeställning, docx

Beställa patientmåltider med kommentar

”Onödiga kommentarer” ger långa listor och många etiketter för dietköket att hantera. Det ökar risken för att allvarliga kommentarer missas.

För ökad patientsäkerhet
  • Välj i så stor utsträckning som möjligt den/de maträtter som patienten tål. Titta i innehållsförteckningen.
  • Skriv bara kommentar om det är något i maträtten som patienten inte tål. Använd raden SPECIALKOST och skriv i kommentarsrutan
  • Hitta sätt att dokumentera patientens kost-avvikelser på vårdavdelningen, tex whiteboardtavla i avdelningsköket

Att göra beställning av måltid med kommentar (Bildspel med tal öppnas i nytt fönster) 

Att göra beställning av måltid med kommentar (Bildspel öppnad i nytt fönster)

Matsedlar i matilda

Patientmåltider Ljungby, öppnas i nytt fönster

 QR kod patientmåltider Ljungby.

Patientmåltider Växjö, öppnas i nytt fönster

 QR kod patientmåltider Växjö.

I Region Kronoberg är måltiderna under vårdtiden en del av den personcentrerade vården. Måltider som är anpassade efter patientens behov och förutsättningar. Patienterna säger att ”det viktigt att maten är god och hälsosam, att få vara delaktig och att det är viktigt att personal har kunskap om vad som är bra mat för mig”.

På Kost och restauranger är vi måna om att laga god mat som är hälsosam och som har en låg påverkan på miljö och klimat. Vi använder till största delen ekologiska och KRAV-godkända livsmedel, svenskt kött, fisk från hållbart fiska samt livsmedel som uppfyller etiska och sociala krav. 

Att minska matsvinn är också en viktig del i hållbarhetsarbetet.

Hållbarhetsprogrammet, öppnas som PDF

Utbildningsfilm om trivsamma måltider på sjukhus

Region Kronoberg är med i Best Servicenätverket. Nätverkets expertgrupp för måltider har tagit fram utbildningsfilmen “Trivsamma måltider” som vänder sig till alla som arbetar på en vårdavdelning.

Den visar hur man kan skapa en trivsam måltidsmiljö för patienten.

 

Kontakt

Köket i Ljungby

Telefon: 0372-58 55 50
Fax: 0372-58 55 55
Öppettider: måndag-söndag 7-17

Köket i Växjö

Centrallasarettet: 0470-58 77 39
Sigfridsområdet: 0470-58 77 51
Fax: 0470-58 77 46
Öppettider: måndag-söndag 6.30-19.00

Senast uppdaterad: 8 mars 2021