Visa alla nyheter

17 juli 2025

Alvesta vårdcentral i topp – flest patienter med fast läkarkontakt i primärvården

Tryggare vård och bättre kontinuitet – det är vad fast läkarkontakt innebär för patienterna i primärvården. På Alvesta vårdcentral har 99,2 procent av de listade patienterna en namngiven läkare. Det är högst i Region Kronoberg och långt över det regionala målet på 55 procent.

Trygg och sammanhållen vård

En fast läkarkontakt innebär att patienten i så stor utsträckning som möjligt får träffa samma läkare vid planerade besök. Vid akuta besök bokas patienten till den läkare som är tillgänglig, men vårdcentralen strävar alltid efter att den fasta läkaren följer upp vid behov.

Vi har haft fast läkarkontakt sedan i våras, och det är något vi har arbetat aktivt med utifrån bland annat resultatet i Nationella patientenkäten. Vi vet att det är viktigt för patienterna att få träffa samma läkare – någon som följer upp, håller i utredningen och ser helheten. Det skapar trygghet och bidrar till en mer sammanhållen vård. Läkaren känner till patientens sjukdomshistoria, vilket minskar risken för missförstånd och onödiga upprepningar, säger verksamhetschefen Margaretha Danielsson.

Tydlig struktur bakom framgången

För att möjliggöra fast läkarkontakt har vårdcentralen börjat tänka mer systematiskt och utvecklat sina arbetssätt. Bokningsansvaret är tydligt fördelade mellan yrkesgrupperna där bemanningsplaneraren ansvarar för planerade tiderna och sjuksköterskorna hanterar de akuta – det skapar balans mellan tillgänglighet och kontinuitet på ett bättre sätt. Receptförnyelser, uppföljningar och utredningar kopplas till den fasta läkaren i största möjliga mån – så att inget faller mellan stolarna.

Vi är också en utbildningsvårdcentral som möjliggör fler läkare i verksamheten och gör det därför möjligt att erbjuda fler patienter en fast läkarkontakt. Som patient kan man få en ST-läkare som sin fasta läkare, men den läkaren har alltid tillgång till stöd från en erfaren specialist vid behov. Att varje patient har en läkare som följer upp och håller ihop vårdförloppet bidrar till både trygghet och högre kvalitet i vården – och patienten slipper upprepa sin historia vid varje besök.

När vi jobbar efter en tydlig struktur blir det lugnare på vårdcentralen. Vi kan planera bättre, hinner med det vi ska och ge patienterna en mer sammanhållen och trygg vård, avslutar Margaretha Danielsson.

Fast läkarkontakt är en viktig del av en personcentrerad vård. Det är glädjande att Alvesta vårdcentral visar att det går att nå så högt, och att det samtidigt gynnar både patienter och arbetsmiljö, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Relaterade nyheter