Visa alla nyheter

28 november 2024

Från Szeged till Småland: Hananeh tog sig an den svenska vården

I sju år har Region Kronoberg samarbetat med läkarutbildningen vid Lunds universitet, för att erbjuda svenska läkarstudenter klinisk praktik. Nu har dörrarna även öppnats upp för internationella studenter – Hananeh SafvatyAmin är en av dem. Med en medicinsk utbildning från Albert Szent György Medical School i Ungern och en stark drivkraft att göra skillnad i vården, gjorde hon nyligen sin praktik i Region Kronoberg.

Nytt för 2024 är att regionen börjat ta emot internationella läkarstudenter, via det utbyte som Lunds universitets medicinska fakultet koordinerar. Svenska läkarstudenter får därmed också möjlighet att göra klinisk praktik utomlands.

Att ta emot utländska studenter är nytt för i år, efter en förfrågan från Lund. Intresset från utländska läkarstudenter att praktisera i Sverige har ökat påtagligt och det finns behov av fler platser. Men också att visa hur svensk sjukvård bedrivs utanför universitetssjukhusen, säger Birger Pålsson, överläkare på forskningsenheten.

I år har Region Kronoberg valt att ta emot tre internationella studenter som ett test. Den första studenten, från Japan, gjorde sin praktik i våras på barnkliniken. Detta med mycket positiva resultat. I höst kom turen till två andra studenter.

Vägen till läkaryrket och Sverige

Hananeh är en av de tre studenterna som fick möjlighet att utforska vården i Kronoberg. Genom ett studentutbyte med Lunds universitet blev hon erbjuden att göra sin praktik i Växjö och Ljungby, vilket hon tacksamt accepterade.

Jag tackade ja då mitt huvudsakliga mål var att lära känna det svenska sjukvårdssystemet, oavsett plats, förklarar hon.

Hananeh växte upp i Iran och flyttade senare till Szeged, Ungern, för att studera medicin. Valet att bli läkare bottnar i hennes starka vilja att göra skillnad, särskilt i områden där det råder brist på medicinsk personal.

Jag kommer från en iransk familj med höga förväntningar, men jag visste att jag hade friheten att välja min egen väg. Att satsa på något så utmanande och givande kändes rätt, berättar Hananeh.

Som den första läkaren i sin familj hoppas hon kunna bidra till förbättringar, exempelvis i Iran.

Praktikstart i Växjö och lugnare tempo i Ljungby

Den första delen av praktiken på medicinkliniken i Växjö överträffade Hananehs förväntningar.

Alla var väldigt varma och välkomnande, berättar Hananeh. Det bästa med Sverige har varit just vänligheten och öppenheten hos mina handledare och all personal som jag arbetat med.

Innan hon påbörjade praktiken hade hon redan en grundläggande förståelse av svenska, som hon byggt upp genom att lyssna på poddar, se på serier och läsa tidningar. På plats fortsatte hon att utveckla språket genom medicinska kurser online och daglig kontakt med patienter och kollegor.

På praktiken har jag få göra väldigt mycket, även som en läkarstudent, så som att ta mina egna patienter och rapportera till handledare. Det har jag uppskattat, säger hon.

Men trots vissa språkliga utmaningar kände hon sig snabbt som en del av teamet och uppskattad för sitt arbete. Hon fick delta aktivt i ronder, undersökningar och till och med skriva patientjournaler – en ovärderlig praktisk erfarenhet. Ett särskilt minnesvärt ögonblick var när hon höll en mikroföreläsning om anemi inför sina kollegor.

Det var en stor möjlighet för mig som student, säger hon och beskriver hur dessa stunder stärkt hennes kliniska kompetens.

Efter sin tid i Växjö fortsatte Hananeh praktiken i Ljungby. Arbetsmiljön där var liknande, men något mindre hektisk, vilket gav henne ännu fler möjligheter att ta ansvar och utvecklas.

Handledarna hade friheten att låta studenterna ta sig an fler uppgifter, säger hon och uppskattar det stöd och den frihet som erbjöds.

Sjukvårdssystemet i Sverige jämfört med Ungern

Under sin tid i Sverige har Hananeh fått inblick i skillnaderna mellan svensk och ungersk sjukvård. En tydlig skillnad är utbildningsupplägget – i Sverige upplever hon att studenter får mer praktisk erfarenhet och inkluderas på ett sätt som främjar klinisk kompetens.

I Ungern är det mer fokus på teori. Det ger svenska studenter en tydlig fördel när det gäller praktisk skicklighet, förklarar hon.

En viktig lärdom från hennes praktik i Sverige har varit vikten av att bemöta patienter med empati och respekt.

Jag lärde mig mycket, men det som fastnade mest var hur man kommunicerar med patienter. Vården handlar inte bara om behandling utan också om bemötandet, reflekterar hon.

Framtidsdrömmar och råd till andra studenter

Nu vill hon ta med sig alla nya insikter till sin framtida karriär, oavsett var hon hamnar – Sverige, Ungern eller Iran.

Hananeh ser även Sverige som ett möjligt framtida hem och en plats att utvecklas som läkare.

Jag valde Sverige eftersom jag kände att landet erbjuder samma möjligheter för alla, oavsett nationalitet eller kön, säger hon.

Till andra studenter som överväger praktik utomlands har hon ett tydligt råd:

Lär dig språket – det underlättar kontakten med patienter och ger en djupare förståelse för vårdsystemet.

Relaterade nyheter