17 mars 2025
Majoritetens inriktning: Fortsatt två akutsjukhus i Kronoberg
Vid en presskonferens den 17 mars presenterade Moderaterna och Socialdemokraterna i Region Kronoberg sitt förslag till riktning för sjukhusvården i Kronoberg. Förslaget innebär bland annat att både Växjö och Ljungby ska ha en akutmottagning som är öppen dygnet runt. Operationer nattetid ska göras i Växjö. Kronoberg ska ha åtta intensivvårdsplatser i Växjö, och två intermediärvårdsplatser i Ljungby. Sjukhusen ska fortsätta sitt samarbete, men ha varsin lokal ledning.
Vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 19 mars startar den politiska processen, inför beslut om sjukhusvården riktning i regionfullmäktige den 8 april. Den styrande majoritetens förslag på riktning bygger på den gemensamma ambitionen att bevara så mycket akutsjukvård som möjligt vid Ljungby lasarett, och samtidigt hantera de utmanande förutsättningar som råder.
Tillsammans ska våra två akutsjukhus säkerställa modern sjukvård av högsta kvalitet till våra tvåhundratusen kronobergare. Sjukhusen behöver varandra och ska utvecklas för att nå sin fulla potential. Det här ska bli en nystart för sjukhusvården i Kronobergs län, säger Henrietta Modig Serrate (S), ordförande i regionstyrelsen.
Två akutsjukhus i Kronobergs län
Majoritetens förslag innebär att Region Kronoberg ska ha två akutsjukhus, som dessutom ska byta namn – för att tydliggöra att de är lika viktiga och ska komplettera varandra: Ljungby sjukhus och Växjö sjukhus.
Förslaget innebär också att intensivvården koncentreras till Växjö, men utökas till åtta platser. Det ska också skapas två så kallade intermediärvårdsplatser, IMA, i Ljungby. (IMA är en vårdnivå som är mer kvalificerad än en vanlig vårdavdelning.)
Vård som behövs ofta ska finnas nära
Operationer nattetid kommer att göras i Växjö, vilket i sin tur innebär att fler patientern kan opereras dagtid i Ljungby.
Utgångspunkten i vårt förslag är att den vård som patienter behöver ofta ska finnas nära, och den som behövs mer sällan samlas på ett ställe – för att säkerställa hög kvalitet, patientsäkerhet och trygg bemanning. Därför är vi extra glada över att presentera en riktning där båda våra akutsjukhus fortsätter ta emot patienter dygnet runt, säger Ida Eriksson (M), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.
Den medicinska utvecklingen går i en mycket snabb takt, och det enda vi med säkerhet vet är att framtidens sjukvård kommer att se annorlunda ut än idag. Förändringar inom medicinsk och teknisk innovation, en åldrande befolkning och påverkan från omvärlden innebär att vi måste anpassa och utveckla vårt sätt att bedriva vård, säger Ida Eriksson.
Förslaget till riktning innebär bland annat detta:
- Ljungby sjukhus kommer fortsatt att bedriva akutsjukvård och ta emot patienter dygnet runt.
- För att möjliggöra att hålla akuten i Ljungby öppen dygnet runt ska Region Kronoberg göra en satsning på akutläkare. Akutläkare är specialiserade på att ta hand om och stabilisera akuta skador och sjukdomar i det inledande skedet. Det är en relativt ny specialitet.
- De patienter som behöver opereras under nattetid ska opereras på Växjö sjukhus. Fler patienter kommer under dagtid att opereras på Ljungby sjukhus. Vilka operationer som är lämpliga att göra i Ljungby ska beredas av hälso- och sjukvårdens ledning.
- För att långsiktigt säkerställa intensivvård av högsta kvalitet i Kronoberg ska Region Kronoberg ha åtta intensivvårdsplatser på Växjö sjukhus. På Ljungby sjukhus ska det skapas en intermediärvårdsavdelning, IMA, med två platser. IMA är en vårdnivå som är mer avancerad än en vanlig vårdavdelning, men mindre avancerad än intensivvård.
- Det ska fortsatt finnas en sjukhusledning, som leds av en verksamhetsområdeschef för sjukhusvården. Verksamhetsområdeschefen har det övergripande ansvaret för sjukhusvården i Kronoberg.
- Båda sjukhusen ska ha varsin sjukhuschef. Det nära ledarskapet ska stärkas och följas upp tydligt.
- De kliniker som med fördel kan delas upp ska vara uppdelade. Det innebär att det ska finnas klinikchefer för de uppdelade klinikerna på båda sjukhusen. Målet med denna förändring är att möjliggöra smidiga och enkla beslutsvägar och ett närvarande ledarskap. Denna organisationsförändring ska beredas av hälso- och sjukvårdsledningen, för att den ska vara anpassad efter Region Kronobergs förutsättningar.
- Öppettiderna på akutmottagningen i Ljungby kommer troligen att behöva anpassas efter förutsättningar som råder under semesterperioden. Satsningen på akutläkare på akuten i Ljungby beräknas ta viss tid att få på plats, eftersom det krävs omfattande rekrytering.
- Den nuvarande tomten där Centrallasarettet Växjö är beläget har begränsningar som innebär stora utmaningar när det gäller att bygga nytt på samma plats. Därför ska regionen ta fram två jämförbara alternativ för nybyggnation, varav ett är på befintlig plats och ett i Räppe.
- Båda sjukhusen ska byta namn, till Ljungby sjukhus respektive Växjö sjukhus. Detta för att tydliggöra att båda sjukhusen behövs och ska komplettera varandra, och att det inte finns någon inbördes hierarki.
Läs hela förslaget till riktning, ”Ansvar för vården, sjukhusvården" (pdf)