23 april 2025
Samlad intensivvård ger tryggare vård i hela Kronoberg
Mot bakgrund av de olika åsikter och tolkningar som lyfts i den pågående debatten om framtidens sjukhusvård i Kronoberg vill Region Kronobergs hälso- och sjukvårdsledning vara tydliga. Bedömningen kvarstår: en trygg och säker lösning för en hållbar intensivvård i Kronoberg är att samla IVA-platserna på Centrallasarettet Växjö.
Utifrån resultatet i de utredningar som gjorts, och de förhållanden som råder, kvarstår vår bedömning: det bästa sättet att säkerställa en patientsäker intensivvård av hög kvalitet i Kronobergs län är att samla IVA-platserna på Centrallasarettet Växjö, säger Ewa Ekman, hälso- och sjukvårdsdirektör.
IMA förstärker vanlig vårdavdelning
På Ljungby lasarett har det hittills saknats en vårdnivå mellan vanlig vårdavdelning och intensivvård, så kallad IMA (intermediärvård). Denna vårdnivå finns däremot redan i Växjö.
Då flera faktorer gör att vi behöver samla intensivvårdsplatserna i Växjö blir IMA-platserna ett alternativ för patienter som inte behöver intensivvård men som behöver ökad tillsyn, övervakning och behandling på ett sätt som en vanlig vårdavdelning inte kan erbjuda. Den mobila intensivvårdsgruppen (MIG-teamet) med anestesiläkare och intensivvårdssjuksköterskor är redan i drift och kommer att finnas kvar som resurs.
Bemanning en avgörande faktor
Det är brist på intensivvårdspersonal i hela Sverige. I Ljungby har bemanningssituationen länge varit sårbar, med stort beroende av hyrpersonal. I december 2024 blev situationen ohållbar och IVA-avdelningen i Ljungby stängdes.
Vi som är ansvariga för verksamheten ser att vi inte kan säkerställa god intensivvård i Ljungby över tid. Bristen på fast personal har varit långvarig, patientunderlaget innebär att vissa behandlingar görs sällan samtidigt som intensivvården ställer högre krav på behandlingsmetoder, vilket gör att det blir svårt att upprätthålla kompetensen, säger Ewa Ekman.
Alla patienter får individuell bedömning
Region Kronobergs uppdrag är att erbjuda en säker vård av hög kvalitet – för alla. Chefläkare Pär Lindgren betonar att det alltid görs medicinska bedömningar på individnivå. Ibland innebär det att patienter vårdas i Ljungby, ibland i Växjö – eller i andra regioner.
Vården är så specialiserad idag att vi måste samarbeta både inom och utanför länet. Det är helt normalt att patienter transporteras mellan våra egna sjukhus eller till specialiserad vård i till exempel Lund, Malmö eller Karlskrona. Vi är vana vid att göra dessa individuella riskbedömningar och att flytta även svårt sjuka patienter, säger han.
Är redan en förändring
Sommaren 2023 samlades alla intensivvårdsplatserna i Växjö. Sedan fyra månader tillbaka gäller samma lösning – och verksamheten fungerar. Dessutom är vissa vårdformer redan centraliserade till Växjö: alla svårt sjuka barn vårdas där, liksom alla förlossningar och kärlkirurgiska ingrepp.
Avsaknaden av intensivvård i Ljungby påverkar självklart andra delar av verksamheten, och det finns risker som måste hanteras. Men vi ser att det går att göra det på ett bra sätt. Det viktiga är att vi planerar för framtidens vård – till nytta för alla invånare i vårt län, säger Pär Lindgren.