Visa alla nyheter

22 oktober 2024

Sms-livräddare är en extra viktig resurs för livräddning på landsbygden

Per-Ola Johansson och Mikael Holmgren är två av 4676 personer i Kronobergs län som har registrerat sig som Sms-livräddare. Båda bor i ett mindre samhälle där frivilliga livräddare blir extra viktiga då det kan dröja innan en ambulans kan vara på plats. Idag överlever endast 600 personer av cirka 10 000 drabbade eftersom behandling med hjärt-lungräddning och hjärtstartare oftast dröjer för länge. Men en frivillig livräddare kan snabbt vara på plats och göra stor skillnad.

Det går inte att se exakt hur många frivilliga som befinner sig var, däremot kan vårt system visa att det är en högre koncentration av frivilliga runt de större samhällena, säger Åsa Kax Ideberg, kommunikationsansvarig för Sms-livräddare.
När ett 112-samtal om misstänkt hjärtstopp kommer in till SOS Alarm skickas ett larm ut till de registrerade frivilliga livräddare som befinner sig i det aktuella området. Syftet är att kunna påbörja hjärt-lungräddning så fort som möjligt och få en hjärtstartare på plats i väntan på att ambulans anländer.

Per-Ola Johansson och Mikael Holmgren bor i Furuby och Åryd och de har aldrig tvekat på att ansluta sig som Sms-livräddare. Mikael har hunnit få två HLR-utbildningar via sin arbetsgivare och han är glad att han kan hjälpa till om det skulle behövas.

Tänk att sitta med två utbildningar men inte vara ansluten om någon i närheten skulle trilla ihop. Det tar ju säkert en halvtimma innan ambulansen kan vara på plats här ute i Åryd, säger han.
Mikael berättar det är väldigt enkelt att registrera sig som livräddare i appen och får man ett larm är instruktionerna lätta att följa. Det var drygt ett år sedan han anslöt sig och sen dess har han hunnit få ett larm.

Viktigt att ansluta sig

Med fler registrerade livräddare kan responstiden förkortas, och chansen för överlevnad ökar avsevärt. Frivilliga livräddare gör stor skillnad för att skapa ett tryggare samhälle, speciellt på landsbygden om fler är beredda att hjälpa till i akuta situationer.

Per-Ola betonar vikten av att agera, oavsett kunskapsnivå. "Man behöver inte vara proffs,". Det viktigaste är att göra någonting.

Jag tycker nästan att det är en skyldighet att vara ansluten om man har en utbildning i HLR, säger han.
Sen han flyttade till Furuby kommer inte larmen lika ofta.
När jag bodde i Sandsbro fick jag ett larm i kvartalet, säger han.
Per-Ola berättar om ett tillfälle när han spelade paddel och fick ett larm. Men han var inte ensam om att vara ansluten i lokalen. Larmsignalen hördes från flera telefoner samtidigt. Sen var de tre stycken som begav sig till platsen där en äldre herre hade drabbats av hjärtstopp.

Sedan Region Kronoberg anslöt sig till tjänsten Sms-livräddare har cirka 3000 nya livräddare anslutit sig. Hittills i år har Kronobergs län haft 146 larm och i 95 procent av de fallen har minst en frivillig livräddare tackat ja när larmet kommit.

Men vi behöver alltid bli fler för att kunna täcka upp överallt, säger Åsa Kax Ideberg.
per-ola.jpg
Per-Ola Johansson  från Furuby  är frivillig Sms-livräddare. 

Här kan du läsa mer om Sms-livräddare och hur du ansluter dig

Relaterade nyheter