PTP - Praktisk tjänstgöring för psykologer
Hos oss finns det stora möjligheter att utvecklas vidare i professionen som psykolog. Efter avslutad PTP-tjänst kommer du att ha fördjupad och bred kompetens som är meriterande för andra tjänster.
I Region Kronobergs PTP-program anställs flera PTP-psykologer samtidigt, vilket gör det möjligt att följas åt under utbildningsåret. Vi erbjuder ett gediget PTP-program med stöd från erfarna handledare och studierektorer men också andra professioner såsom läkare, sjuksköterskor, sjukgymnaster med flera. Vi tar emot PTP-psykologer på ett flertal platser inom olika verksamheter i Region Kronberg.
Önskar du fortsätta utvecklas hos oss efter årets slut finns det goda chanser att få fortsätta inom verksamheten som legitimerad psykolog. Region Kronoberg värnar om att ge goda förutsättningar för psykologens och verksamhetens utveckling och är generös med handledning och vidareutbildning. Vi ser fram emot att jobba tillsammans med dig.
PTP-programmet innehåller bland annat:
- Föreläsningar/utbildning med olika teman.
- PTP-träffar där bland annat olika reflektioner och diskussioner som rör PTP-tjänsten och psykologyrket kan tas upp i dialogform.
- Ramträffar där PTP-psykologer, PTP-handledare och studierektor träffas.
- Studiebesök inom olika verksamheter.
- Handledarträffar där studierektor och handledare träffas för dialog gällande PTP-innehåll, bedömning av PTP-psykolog med mera.
Syftet med PTP-programmet är bland annat att:
- Tillhandahålla ett strukturerat, gemensamt och sammanhållet program för PTP-psykologer inom Region Kronoberg. Även PTP-psykologer inom närliggande verksamheter exempelvis kommun, skola och arbetsförmedling erbjuds att delta i programmet.
- Bidra till att skapa goda förutsättningar för ett gott yrkesmässigt och socialt omhändertagande för alla PTP-psykologer.
- Ge PTP-psykologerna en möjlighet att träffas och utbyta erfarenheter, kunskap och reflektioner.
- Via bland annat gemensamma studiebesök i olika verksamheter får PTP-psykologerna möjlighet att få information om andra arbetsplatser och hur psykologerna arbetar där.
- Att studierektorn vid behov kan stötta och ge råd till handledare och PTP-psykologer vid eventuella problem.
Här finns din framtid som psykolog i Region Kronoberg
Barn- och ungdomskliniken ansvarar för specialiserad hälso- och sjukvård för barn 0-18 år i Kronobergs län. Verksamheten är bred och här möter du barn och ungdomar med många olika akuta och kroniska medicinska tillstånd. Vi strävar efter att möta varje barn och familj efter behov, på lika villkor, individanpassat och teambaserat.
På kliniken bedriver vi akutsjukvård, slutenvård, dagvård, rehabilitering, hemsjukvård inklusive palliativ vård och mottagningsverksamhet. Därtill neonatologiverksamhet med slutenvård inklusive intensivvård, hemsjukvård och uppföljningsmottagning för prematurfödda.
I uppdraget som psykolog på barn- och ungdomskliniken ingår att kartlägga och bedöma psykologisk problematik som samspelar med barnmedicinska tillstånd. I uppdraget ingår även föräldrastödjande kontakter med fokus på barns utveckling och reaktioner vid svåra händelser, liksom stöd till syskon.
Kontakt

- E-post: gabriella.rostrom@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 31 32, 0709-84 44 24
Region Kronoberg startade år 2020 en ny verksamhet En väg in - till stöd vid psykisk ohälsa för barn och ungdomar från sex år upp till 18 år. Enheten är fristående och har till uppdrag att ge råd och stöd vid psykisk ohälsa till medborgare och professionella. Vid behov av insatser från hälso- och sjukvården bedöms och beslutas om behov av stöd ska erbjudas via barn- och ungdomshälsan (första linjen), eller inom specialistpsykiatrin.
Teamet på En väg in består av psykolog, kurator, sjuksköterska och medicinsk sekreterare med lång erfarenhet av att möta barn, ungdomar, deras familjer samt professionella.
Kontakt

- E-post: mari.rydqvist@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 25 27, 0767-25 96 18

- E-post: jessica.rostrom@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 25 98
Familjehälsan är samlingsnamnet för verksamheterna Föräldra- och barnhälsovårdens psykologenhet, (FBHV), barnlogopeder och Barn- och ungdomshälsan 6–18 år. Samtliga verksamheter arbetar hälsofrämjande genom att erbjuda tidiga och förebyggande insatser till barn och familjer i hela länet. Vi har mottagning i Växjö och Ljungby.
Som psykolog på FBHV-psykologenheten erbjuds du ett stimulerande och omväxlande arbete. Vi arbetar med att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa och riktar oss till blivande föräldrar och familjer med barn i förskoleåldrarna (0–6 år). Arbetsuppgifter innefattar psykologisk behandling av blivande och nyblivna föräldrar, föräldrarådgivning, utvecklingsbedömningar av barn, konsultation, handledning och utbildningsinsatser riktad till mödrahälsovården och barnhälsovården med mera.
Barn- och ungdomshälsan är Region Kronobergs ”första-linjen verksamhet” och möter barn och unga 6–18 år med lätt till måttlig psykisk ohälsa samt deras familjer. Arbetet omfattar framförallt bedömning, kartläggning och korttidsbehandling och utförs både individuellt och i grupp. Inom barn- och ungdomshälsan finns det förutom psykolog även kurator, psykoterapeut, sjuksköterska, arbetsterapeut och sjukgymnast. Vi har även ett förebyggande-team som erbjuder föreläsning/workshop, konsultation och handledning till elevhälsa, skola och primärvård.
Kontakt

- E-post: mari.rydqvist@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 25 27, 0767-25 96 18

- E-post: jessica.rostrom@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 25 98
Habiliteringen vänder sig till personer med medfödda eller tidigt förvärvade funktionsnedsättningar. Habiliteringen arbetar för att människor med varaktiga funktionsnedsättningar ska ha ett gott liv och ha möjligheter till full delaktighet i samhället.
Tillsammans med patient och närstående utreder vi funktionsförmåga, stärker och understödjer strategier i syfte att överbrygga hinder. Du får arbeta med både med barn och vuxna. Vi är en mångfacetterad verksamhet med hög kompetensnivå inom kunskapsområden som:
- Funktionsnedsättning
- Neuropsykologi
- Utvecklingspsykologi
- Barnneurologi
- Psykoterapi/samtalsbehandling (inriktat mot individer, grupper och familjer)
- Handledning och konsultation
Psykologens arbetsuppgifter är utredning av neuropsykiatriska tillstånd intellektuell funktionsnedsättning, trafikmedicinska utredningar, utbildning och handledning till nätverk samt behandling i grupp och individuellt.
Kontakt

- E-post: therese.silvander-ahlrik@kronoberg.se
- Telefon: 0470-59 22 26, 0709-84 44 83
Lasarettsrehab är en del av lasarettens specialistvård och tillgodoser tillsammans med den, och utifrån våra kompetenser, patientens behov av bedömning, behandling, stöd och sjukdomsförebyggande insatser.
Uppdraget som psykolog på Lasarettsrehab består av kartläggning, bedömning och behandling av vuxna patienter med somatisk och psykisk ohälsa. Arbetet sker främst inom slutenvård inför, under och efter medicinsk behandling. Psykologen arbetar i team tillsammans med andra vårdprofessioner utifrån patientens behov. I uppdraget ingår även att bemöta närstående till patienter och i förekommande fall behandla dem tillsammans. Psykologen har även i uppdrag att handleda och konsultera vårdpersonal i psykologiska frågor.
Kontakt

- E-post: therese.theander@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 75 40, 0790-66 71 13
Primärvården utgör navet i hälso- och sjukvårdssystemet och arbetar med att ge primär hälso- och sjukvård genom behandling, rådgivning, förebyggande insatser och rehabilitering.
Som psykolog i primärvården har du ett varierat arbete som inkluderar bedömning och behandling av psykisk ohälsa, förebyggande arbete såsom utbildningar för patienter, anhöriga eller övrig personal samt även möjlighet till andra insatser. Du ingår i ett team och får möjlighet att arbeta med fler andra professioner, såsom läkare, sjuksköterskor, arbetsterapeuter, fysioterapeuter och psykosociala resurser.
Kontakt

- E-post: catrin.mardh@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 65 88, 0709-67 30 76

- E-post: maria.saaf@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 32 78
Rehabiliteringskliniken arbetar i tre processområden: hjärnskade-, neuro- och amputations samt smärtprocessen. Psykolog/neuropsykolog inom rehabiliteringskliniken arbetar huvudsakligen med bedömning och stöd- och insiktsorienterad psykologisk behandling, kristerapi samt bedömning vid kognitiv funktionsnedsättning. Inom smärtprocessen är psykologens uppgift att utreda de psykologiska aspekterna av smärta samt utredning av eventuella bakomliggande faktorer. Andra områden är motivation och hinder som finns för ett framgångsrikt förändringsarbete.
Kontakt

- E-post: therese.silvander-ahlrik@kronoberg.se
- Telefon: 0470-59 22 26, 0709-84 44 83
Rättspsykiatriska regionkliniken bedriver högspecialiserad rättspsykiatrisk vård där samverkan, både mellan olika professioner, med patienterna själva, deras anhöriga och andra samhällsinstanser, är en nyckelfaktor för att nå framgång i vården. De patienter som vårdas på kliniken är såväl kvinnor som män, där majoriteten har dömts av domstol till rättspsykiatrisk vård som en följd av att de har bedömts skyldiga för ett brott under inflytande av allvarlig psykisk störning. Gemensamt för alla som vårdas är ett behov av högspecialiserad psykiatrisk vård med höga krav på säkerhet.
Du möter patienter med en mångfacetterad, komplex och varierande problematik, med såväl olika typer av psykisk sjukdom och ohälsa som sociala problem och kriminalitet. Vårdtiderna är längre (ca 5 år) inom rättspsykiatri än inom psykiatrisk tvångsvård, vilket innebär att vi har tid att bygga allians och samarbeta med patienten för att bygga långsiktigt hållbara lösningar.
Kontakt

Märta är verksam som enhetschef och leg. psykolog vid Forskningsenheten, Rättspsykiatriska regionkliniken i Växjö. Märta är docent i psykiatri med inriktning rättspsykiatri vid Institutionen för klini...
- E-post: marta.wallinius@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 99 33
Specialistpsykiatrin bedriver länsövergripande specialiserad psykiatrisk vård i Kronobergs län för barn, unga och vuxna. Vi arbetar utifrån ett helhetsperspektiv tillsammans med patienten och i samverkan med närstående och andra vårdgivare. Verksamheten är organiserad i specialiserade enheter där medarbetarna arbetar utifrån integrerade team, öppenvård och heldygnsvård, vilka följer patienten i hela vårdkedjan.
Allmänpsykiatrin
Allmänpsykiatrin (enhet 1-4) utgör den största arbetsplatsen för psykologer i Region Kronoberg. På våra allmänpsykiatriska enheter har vi mottagning både i Växjö och i Ljungby. Allmänpsykiatrin i Växjö och Ljungby är öppenvårdsmottagningar vars uppdrag är att bedriva specialistpsykiatrisk behandling och utredningsarbete för allmänpsykiatrins patientgrupper. Exempelvis bipolär sjukdom, svår depression, recidiverande depression, komplicerade ångesttillstånd, personlighetsstörningar, ätstörningar, neuropsykiatrisk problematik samt med suicidproblematik.
Psykosmottagningen
Psykosmottagningen arbetar efter ett utarbetat vårdprogram för patienter med psykossjukdom. Här arbetar vi med bedömningar och utredning av patienter med misstänkt psykossjukdom, TOP (tidigt omhändertagande vid psykos) samt behandling och uppföljning av patienter med psykossjukdom och neuropsykiatrisk problematik med specialistpsykiatrisk samsjuklighet med samtidigt psykosgenombrott. Inom specialistpsykiatrin finns en rad olika terapiinriktningar representerade som t.ex. PDT, KBT och DBT. På mottagningarna som finns i Växjö och i Ljungby bedrivs även kvalificerat utredningsarbete utifrån frågeställning om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, personlighetsproblematik samt övrig psykiatrisk differentialdiagnostik. Utöver detta finns möjlighet att delta i förändringsprojekt och hos oss kan du även få terapi-, utrednings- samt PTP/yrkesrollshandledning.
Integrerad missbruks och beroendemottagning
På Integrerad missbruks och beroendemottagning görs psykologbedömningar i syfte att öka förståelsen för patientens problematik och förbättra behandlingsresultat i de fall där standardbehandling inte leder till drogfrihet och/eller en hållbar livssituation. Bedömningen görs huvudsakligen genom intervju, som vid behov kompletteras med screeningsinstrument och andra skattningsskalor. I enstaka fall kan neuropsykologiska test användas.
Äldrepsykiatriska enheten
Äldrepsykiatriska enhetens målgrupp är personer över 70 år; nyinsjuknade i psykiatrisk sjukdom och som är i behov av specialistvård. Vi bedriver också demensutredningar på specialistnivå oavsett ålder. Du kommer möta patienter med en stor variation av psykiatrisk problematik. Vår enhet jobbar utåtriktat mot externa aktörer och det finns möjlighet att träffa patienter i deras hemmiljö.
Specialistpsykiatrin barn och unga
Specialistpsykiatrin barn och unga vänder sig till barn och unga under 18 år. Verksamheten har mottagningar i Ljungby och Växjö.
Allmänpsykiatrin barn och unga har DBT-team (dialektisk beteendeterapi) som arbetar integrerat med teamet för vuxna och vårt småbarnsteam 0-6 år.
Allmänpsykiatrin barn och unga vårdval är en verksamhet där patienten väljer vårdgivare först när det finns ett behov av specialiserad vård och valet gäller bara för den aktuella sjukdomsperioden. Valfriheten ger den enskilda patienten och vårdnadshavare inflytande över vården. Vi arbetar i tvärprofessionella team, där du tillsammans med övriga professioner ansvarar för bedömning, utredning och behandling av barn och ungdomar. I arbetsuppgifterna ingår även nätverksarbete tillsammans med skola, socialtjänst och vårdgrannar.
Kontakt

- E-post: sandor.eriksson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 67 37
Kontaktpersoner

- E-post: par.madehall@kronoberg.se
- Telefon: 0708-18 94 59

- E-post: malin.wigren@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 62 07