Kulturutmärkelser och stipendier

Region Kronoberg delar årligen ut tre arbetsstipendier om 60 000 kronor vardera och två ungdomsstipendier om 20 000 kronor vardera samt tre kulturutmärkelser; Kulturpriset, Kreativ entreprenör inom kulturområdet och Årets bubblare.

Region Kronobergs kulturstipendier för 2022

Ansökningsomgången för årets kulturstipendier har öppnat. Sista ansökningsdag är 1 april 2022.  

ANSÖKNINGSTIDEN HAR GÅTT UT, DET GÅR INTE LÄNGRE ATT SÖKA STIPENDIET.

Kulturstipendium

Arbetsstipendium

Stipendiet tilldelas kulturskapare som utmärker sig inom det konstnärliga området. Sökande till arbetsstipendium ska bo eller verka i länet alternativt ha annan form av anknytning till länet. Exempel på områden är litteratur, bild och form, musik, sång, teater, dans, muntligt berättande, film, fotokonst och digitala medier. Stipendiet är på 60 000 kr och delas ut till en person eller grupp.

Ungdomsstipendium

Stipendiet tilldelas yngre kulturskapare, upp till 25 år, och ska stödja och uppmuntra och stimulera ungas intresse inom skilda konstnärliga områden såsom litteratur, musik, sång, bildkonst, teater, dans, film, fotokonst och digitala medier. Sökande ska bo eller ha bott i länet. Stipendiet på 20 000 kr delas ut till en person eller grupp. Stipendiet kan även tilldelas unga arrangörer.

Kulturutmärkelser

Kulturpris

Kulturpriset ska hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län. Avsikten är att uppmärksamma personer som normalt inte kan ta del av varken stipendium eller annat belöningssystem. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet

Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att skapa ett kreativt klimat och främjat kreativa mötesplatser i Kronobergs län. Det kan till exempel vara restauranger, kaféer, företag, ideella organisationer eller andra aktörer. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Årets bubblare

Årets bubblare är ett vandringspris som ska gå till en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete.

Kulturutmärkelser 2021

Inga kulturutmärkelser delades ut 2021.

Kulturstipendiater 2021

Pressmeddelande 2021: Årets kulturstipendiater utsedda

Ella Tillema, Älmhults kommun – bild- och formkonstnär

Motivering:  I sitt konstnärskap kombinerar Ella Tillema ett skickligt måleri med personliga. Genom konsten visar hon sin uppfattning om världen och vart mänskligheten är på väg.

Julia Nascimento, Ljungby kommun – Serietecknare/bildkonstnär

Motivering: För sitt karaktäristiska sätt att i serieformat skildra sin vardag. Med ett stilrent konstnärligt uttryck och tydlig samhällelig förankring arbetar hon med teman som "svenskhet" och sina upplevelser om att vara ny i ett land.

Andreas Klippinge, Växjö kommun – formgivare

Motivering: Med en känsla för mänskliga beteenden skapar Andreas Klippinge designade produkter med lång livslängd som inkluderar detaljer, förbättrar vardagslivet och som tillfredsställer ögat.

Linda Persson, Småland – bild- och formkonstnär

Motivering: Med ett distinkt samtida uttryck utforskar och bearbetar Linda Persson, genom sin konst, viktiga frågeställningar om bland annat kropp, våld, tid, plats, materialitet och rum.

Moa-Lina Olbers Croall, Växjö kommun – författare

Motivering: För sin höga kvalitet inom litteraturområdet, för sina uppskattade romaner som riktar sig till barn och unga och nu för sitt betydelsefulla arbete med att aktualisera kvinnofrågor och ett litterärt arv.

Pelle Olsson, Uppvidinge kommun – författare/berättarkonstnär

Motivering: Pelle Olsson är en skicklig författare som rör sig över flera genrer, från skönlitteratur och dokumentärer till reportageböcker om narkotika. Genom sitt brinnande intressera för berättarkonsten bidrar han till att stärka Kronobergs profil inom muntligt berättande.

Mattias Wellin, Växjö kommun – musiker

Motivering: Mattias Welin är en skicklig musiker som tillhör toppskiktet inom sin genre. Med en självklarhet rör han sig mellan genrer och sammanhang och på den svenska jazzscenen samarbetar Mattias med landets allra mest namnkunniga musiker och sångare.

Kristin Jonzon, Tingsryds kommun – musiker

Motivering: Kristin Jonzon intresserar sig för rösten, klangerna och traditionerna. Hon är en skicklig folksångerska och musiker som metodiskt och nogsamt utforskar musikens historia och struktur.

Malin Andersson, Växjö kommun – film

Motivering: Malin Andersson är en av regionens främsta filmskapare. Hennes filmer balanserar konstnärlig höjd med aktuella samhällsfrågor. Malin lyfter fram delaktighet och ger grupper som befinner sig utanför huvudfåran en möjlighet att berätta sina historier.

Moa Franzén, Växjö kommun – koreograf

Motivering: Moa Franzén är en driven koreograf, konstnär och performer som med konstnärlig spets använder rösten som sitt primära koreografiska verktyg och material. Moas experimentella uttryck har visats på Sveriges främsta dansscener.

Hanna Rosén, Älmhults kommun – film

Motivering: Hanna Rosén kombinerar redan nu en stor hantverksskicklighet som regissör med en vilja att utforska relevanta ämnen på ett konstnärligt stringent vis. Hannas potential lyser solklart.

Lisa Eliasson, Älmhults kommun – dans

Motivering: Lisa Eliasson utmärker sig genom sitt starka driv och totala fokus på en framtid inom dansen Hon har ett unikt uttryck som möjliggjort för henne att komma in på högre yrkesutbildningar inom dans.

Kontakt

Lotta Nydahl Frånberg

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

  • E-post: Det här är en e-postadress
  • Telefon: 0470-58 30 02

Senast uppdaterad: 4 april 2022