Kulturutmärkelser och stipendier

Region Kronoberg delar årligen ut fem arbetsstipendier om 60 000 kronor vardera och två ungdomsstipendier om 20 000 kronor vardera samt tre kulturutmärkelser; Kulturpriset, Kreativ entreprenör inom kulturområdet och Årets bubblare.

Sök Region Kronobergs kulturstipendier för 2023

Ansökningsomgången för årets kulturstipendier har öppnat. Sista ansökningsdag är senast 26 mars 2023. Nytt för i år är att arbetsstipendierna utökats från tre till fem stipendier om 60 000 kronor vardera. Via länken nedan hittar du information om vilka kriterier som gäller och hur du söker stipendiet.

Ansök eller nominera till kulturstipendier 2023

 

Kulturstipendium

Arbetsstipendium

Stipendiet tilldelas kulturskapare som utmärker sig inom det konstnärliga området. Sökande till arbetsstipendium ska bo eller verka i länet alternativt ha annan form av anknytning till länet. Exempel på områden är litteratur, bild och form, musik, sång, teater, dans, muntligt berättande, film, fotokonst och digitala medier. Stipendiet är på 60 000 kr och delas ut till en person eller grupp.

Ungdomsstipendium

Stipendiet tilldelas yngre kulturskapare, upp till 25 år, och ska stödja och uppmuntra och stimulera ungas intresse inom skilda konstnärliga områden såsom litteratur, musik, sång, bildkonst, teater, dans, film, fotokonst och digitala medier. Sökande ska bo eller ha bott i länet. Stipendiet på 20 000 kr delas ut till en person eller grupp. Stipendiet kan även tilldelas unga arrangörer.

Kulturutmärkelser

Kulturpris

Kulturpriset ska hedra personer som genom sin verksamhet gjort en förtjänstfull kulturell insats i Kronobergs län. Avsikten är att uppmärksamma personer som normalt inte kan ta del av varken stipendium eller annat belöningssystem. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Kreativ entreprenör inom kulturområdet

Utmärkelsen delas ut till en entreprenör som på ett betydelsefullt sätt bidragit till att skapa ett kreativt klimat och främjat kreativa mötesplatser i Kronobergs län. Det kan till exempel vara restauranger, kaféer, företag, ideella organisationer eller andra aktörer. Priset består av ett konstverk eller konsthantverk som pristagaren själv får välja till ett värde av 10 000 kronor.

Årets bubblare

Årets bubblare är ett vandringspris som ska gå till en aktör som just inlett en spännande utveckling, gärna med fokus på sektorsöverskridande samarbete.

Kulturutmärkelser 2022

Pressmeddelande 2022: Kronobergare prisas för sina kulturinsatser

Kulturpris

Tore Sjöqvist, kulturskribent, Växjö kommun

Kreativ entreprenör inom kulturområdet    

Teater 16, kulturförening för unga, Ljungby kommun

Årets bubblare                           

Älmhults Folkets Hus, kulturhus/arrangör, Älmhults kommun

Kulturstipendiater 2022

Pressmeddelande 2022: Årets kulturstipendiater utsedda

Cristian Quinteros Soto, Växjö kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Ett originellt och starkt konstnärskap. Cristian Quinteros Soto undersöker platser för kollektiv nakenhet i Sverige. Utifrån sin egen position i ” mellanförskapet” försöker han förstå hur ett sådant rum ändrar vår syn på kroppen, våra relationer och vilka metoder som finns för att möjliggöra en normalisering av den icke-normativa kroppen.”

Moa Israelsson, Ljungby kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Med en stark särprägel, hög konstnärlig ambition och teknisk skicklighet skapar Moa Israelsson skulpturer som väcker både skräck och empati. Hon gestaltar en värld där tidsbegreppet är upplöst, allting är i omvandling, men berättelse om ömhet, förlust och längtan är ständigt närvarande.”

Emmelie Salomonsson, Markaryds kommun, bild- och formkonst

Motivering: ”Hennes barnboksillustrationer är outstanding. Emmelie Salomonsson har utvecklat en helt egen stil med sina skickligt utförda teckningar. Hon har humor, fantasi och en fin känsla för detaljer”.

Jonas Åkerlund, Växjö kommun, musik

Motivering: ”Jonas Åkerlund utövar folkmusik på hög nationell nivå och är en av Sveriges främsta och mest innovativa stämspelare. Utöver det är han en uppskattad pedagog, studio- och teatermusiker som rör sig obehindrat över olika genrer och stilar.”

Karolina Bengtsson, Växjö och Alvesta kommuner, musik

Motivering: ”Med en enormt vacker och klar röst är sopranen Karolina Bengtsson en av Sveriges mest lovande stjärnor på operascenen. Hon har lovordats av mästarna inom genren för sitt stora tonomfång och för sitt sätt att förmedla känslor genom sina framföranden.”

Maria Ingemarsson Berg, Växjö kommun, musik

Motivering: ”Pianisten och pedagogen Maria Ingemarsson Berg har en imponerade meritförteckning inom den klassiska musiken, särskilt inom nyskriven musik. Med stor omsorg och lyhördhet tar hon sig an musikaliska utmaningar och samarbetar flitigt med många olika aktörer inom regionen.”

André Larsson, Växjö kommun, film

Motivering: ”André Larsson är en accelerator för kreatörer men är på samma gång en person som har en stark konstnärlig röst. Han är en viktig nyckelperson för att säkra filmkulturens utveckling i vår region.”

Katarina von Bredow, Alvesta kommun, litteratur

Motivering: ”Katarina von Bredow är en av Sveriges populäraste barn- och ungdomsförfattare. Med en unik träffsäkerhet skildrar hon ungas vardag och dilemman. Hon är flerfaldigt prisbelönt. Vi ser fram emot en ny bokserie fylld med komplicerad kärlek, utanförskap och identitet.”

Tomas Bannerhed, Växjö kommun, litteratur

Motivering: ”Ett stort och ödmjukt författarskap. Tomas Bannerhed är en av landets främsta författare. Han återvänder ofta till och är generös mot sin hembygd. Årets mest självklara val.”

Alicia Kerrolf, Växjö kommun, dans

Motivering: ”En professionell dansare med hög konstnärlig kvalité som har nyskapande och spännande koreografiska idéer och gärna samverkar med andra konstnärer i regionen”.

Olle Nihlgård, Växjö kommun, bildkonst och litteratur

Motivering: ”Orädd, rå och gränsöverskridande är några ord som beskriver Olle Nihlgårds spännande konstnärskap. Han rör sig ledigt och sökande mellan bildkonst och litteratur tills de blir sammanflätande till en helhet.”

Sophie Gustafsson, Uppvidinge kommun, musik

Motivering: ”Sophie Gustafsson utmärker sig genom ett starkt driv på en framtid inom musiken och som musikpedagog. Hon är en mycket duktig sångerska som redan nu syns på konserter runt om i regionen.”

Kontakt

Lotta Nydahl Frånberg

Regional utvecklingssamordnare kultur

Senast uppdaterad: 13 januari 2023