Kontakt läkare till läkare
Kontakt läkare till läkare ökar samverkan mellan primärvård och specialistvård och är en del i omställningen till Nära vård. Arbetssättet ger läkare bättre förutsättningar att lösa gemensamma patientfrågor.
Telefonlistan är till för läkare på Kronobergs alla vårdcentraler och grenspecifika kliniker i specialistsjukvården som behöver rådgöra med varandra.
Det övergripande målet är att patienter ska erbjudas god vård i rätt tid och vårdas inom rätt specialitet på rätt vårdnivå. Det uppnås genom att stärka den kollegiala samverkan och kommunikationen mellan läkare, via överenskomna kontaktvägar. Mottagaren har mandat och förutsättningar att lösa det aktuella behovet för patienten.
Arbetssättet lämnar utrymme för lösningar där grundinställningen är att vårdaktörerna tillsammans har ett gemensamt ansvar att hitta det som gör störst skillnad för den enskilda patienten.
Modellen
Modellen består av:
- Akutspår som utgörs av klinikspecifik akutkonsult
- Subakut spår som involverar grenspecifik konsult
- Tillgänglig primärvårdskompetens
Läs mer om de olika spåren nedan.
Kontaktlista
För att möta framtidens vårdbehov är en omställning inom ramen för nära vård nödvändig. Arbetssätt och kultur behöver förändras i riktning mot ett mer gränsöverskridande samarbete mellan sjukvårdens olika aktörer.
Det övergripande målet är att patienter ska erbjudas god vård i rätt tid och vårdas inom rätt specialitet på rätt vårdnivå. Det uppnås genom att stärka den kollegiala samverkan och kommunikationen läkare till läkare, via överenskomna kontaktvägar. Mottagaren har mandat och förutsättningar att lösa det aktuella behovet för patienten.
Kontakten mellan olika sjukvårdsinstanser bygger på den uppriktiga ambitionen att göra patientens resa genom sjukvårdsorganisationen så värdeskapande som möjligt. Detta förutsätter väl fungerande kommunikationsvägar i flera riktningar, exempelvis i lika hög grad från primärvård till sjukhus som från sjukhus till primärvård.
Medicinsk angelägenhetsgrad är som tidigare styrande. Akuta symtom eller sjukdom, med ett uppenbart utredningsbehov som inte kan anstå och som kräver sjukhusets resurser, ska oavsett tid på dygnet hanteras av akutmottagningen. Obligatorisk kontakt med sjukhusbunden kompetens måste inte etableras i uppenbara fall.
Hos patienter med ett subakut behov, vars tillstånd med bevarad medicinsk säkerhet kan handläggas nästkommande vardag, kan hänvisning till akutmottagningen undvikas. Denna patientkategori bör i större utsträckning bedömas inom ordinarie primärvårdsenhet, på subakut mottagningstid hos berörd specialist eller på annat lämpligt sätt handläggas polikliniskt i samråd mellan dessa parter.
För att en patient ska kunna bokas till subakut mottagningstid ska följande generella riktlinjer tillämpas:
- Bokning kan endast ske efter diskussion läkare till läkare. Ingen part har rätt att utan föregående diskussion boka en patient på annan enhet.
- Arbetssättet är inte en ersättning för avsaknad av resurser eller handledning inom respektive enhet. I samband med kontakt skall de lokala möjligheterna att lösa patientens problem vara uttömda och argumentationen väl underbyggd. Kompetens och erfarenhet motsvarande specialistnivå ska ha varit involverad i det aktuella fallet.
- Innehåll i redan befintliga vårdöverenskommelser, riktlinjer och rutiner ska beaktas.
Vid akuta frågeställningar är det möjligt att kontakta akutkonsult på respektive klinik enligt nedan eller ledningsläkare på akutmottagningen enligt befintlig rutin:
Ledningsläkare på akutmottagningen (pdf)
Akutkonsult
- Avser läkarkompetens på respektive klinik på sjukhus.
- Ska kunna nås dygnet runt, veckans alla dagar.
- Arbetar på det sjukhus som kontaktas.
- Överenskommelse som görs gäller endast på aktuellt sjukhus.
- Kontaktas i akuta frågor inom sitt ämnesområde när det är angeläget att få ett snabbt svar för ställningstagande till vidare behandling eller vårdnivå.
- Läkaren ska ha kunskap och mandat motsvarande specialistnivå. Läkaren kan, men måste inte vara grenspecialiserad. Allmän bred kompetens är önskvärd. Läkaren måste ha mandat och möjlighet att koordinera patienten rätt och effektivt in i den specialiserade vården.
- Konsulten ska i dialog med konsulterande läkare kunna (1) ge råd om lämplig vårdnivå, poliklinisk utredning och behandling samt (2) vid behov ordna en akut/subakut till den specialiserade vårdens mottagningar i närtid.
- Den konsulterande läkaren är ansvarig för att i patientjournalen dokumentera beslut som fattas. Den kontaktade konsulten ska dokumentera i patientjournalen om åtgärder eller uppföljning i den egna verksamheten planeras.
- Avser grenspecifik konsult i den sjukhusspecialiserade vården.
- Ska kunna nås vardagar 8-16.
- Läkaren ska ha kunskap och mandat motsvarande specialistnivå.
- Konsulten kontaktas om elektiva specialistspecifika frågeställningar där det kan förmodas att det direkta samtalet är det bästa alternativet för att lösa patientens problematik.
- I de fall som frågeställningen gäller patient som har patientansvarig läkare (PAL) i den sjukhusspecialiserade vården (och som sköts extensivt av densamma där) ska ansvarig PAL kontaktas i första hand.
- Konsulten i den sjukhusspecialiserade vården behöver inte alltid arbeta på det sjukhus som den specifika primärvårdsenheten tillhör.
- Konsulten ska kunna (1) ge råd om vidare utredning och behandling (2) påskynda utredning genom att direkt beställa undersökningar utifrån uppgifter lämnade i samtalet samt (3) ha möjlighet att koordinera patienten till den specialiserade vårdens mottagningar.
- Den konsulterande läkaren är ansvarig för att i patientjournalen dokumentera beslut som fattas. Den kontaktade konsulten ska dokumentera i patientjournalen om åtgärder eller uppföljning i den egna verksamheten planeras.
- Varje vårdcentral ska ha en akut tillgänglighet till läkare via en direkttelefon vardagar 8-16.
- Undantag är där man är så få läkare att telefonnumret går till en sjuksköterska som har direkt tillgång till läkare.
- Läkaren ska ha kunskap och mandat motsvarande specialistnivå.
- Den akut tillgängliga primärvårdsläkaren ska kunna svara på patientärenden från såväl ambulansen som den specialiserade vårdens läkare.
- Primärvårdsläkaren ska kunna handlägga och lösa akuta allmänna medicinska frågor om utredning och behandling samt också vara behjälplig att koordinera patienten vidare till rätt kollega på vårdcentralen inom rimlig tid alternativt till rätt nästa vårdinstans (via akut eller subakut spår).
- I de fall som frågeställningen gäller patient som har en fast läkarkontakt i primärvården (och som sköts extensivt av densamma där) samt där frågeställningen inte är av akut karaktär ska denna fasta läkarkontakt kontaktas elektivt i första hand.
- Den konsulterande läkaren är ansvarig för att i patientjournalen dokumentera dialogen och beslut som fattats, primärvårdsläkaren skall dokumentera i patientjournalen om åtgärder eller uppföljning i den egna verksamheten planeras.
Synpunkter på arbetssättet
Om det uppstår situationer där arbetssättet inte fungerar eller om du stöter på hinder finns det en funktionsbrevlåda i Cosmic som heter "Kontakt läkare till läkare" som du kan använda dig av för att komma i kontakt med arbetsgruppen. Dit kan du också anmäla ändrade telefonnummer.
Till funktionsbrevlådan får inga patientärenden skickas utan de hanteras enligt befintliga rutiner.
Kontakt

- E-post: gunilla.ostgaard@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 80 00

- E-post: erik.falk@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 90 11, 0790-66 75 18

- E-post: linda.broberg-pantzar@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 80 00

- E-post: lena.yngvesson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 71 80, 0709-84 48 98

Verksamhetsutvecklare inom omställningsprogrammet, samt projektledare för nära vård i hemmet.