Cosmic och nationella vårdtjänster

Cosmic är Region Kronobergs vårdinformationssystem (VIS) som används av regionen, kommuner och vårdvalsenheter i länet.

Uppgradering av Cosmic till R82.07 vecka 11 19/3 22.00-05.00

Mellan fredag den 19/3 22:00 och lördag den 20/3 05:00 planeras driftstopp i Cosmic och Nova för uppgradering till version R8.2.07.

Ett längre stopp av Nova

Nova Board, Tablet och Physician kommer ha ett längre driftstopp och Nova kommer inte kunna användas igen förrän någon gång under lördag eftermiddag (mer exakt tid kommer meddelas längre fram). 

Observera att alla planerade aktiviteter i Nova som man lagt upp bakåt och framåt i tiden kommer att försvinna under uppgraderingen och måste återskapas av respektive avdelning när Nova åter är igång.

Mer information under fliken "Viktigt att tänka på när det gäller Nova" nedan.

Innehåll i uppgraderingen

Kommande uppgradering av Cosmic innehåller nyheter i framförallt Läkemedelsmodulen och Nova.

Flera av de andra stora nyheterna (Att göra patient, nyheter i Enhetsöversikten och det gemensamma beställningsfönstret) som ingår i leveransen kommer inte att driftsättas i samband med uppgraderingen. Funktionaliteten kommer istället först införas på en pilotenhet, för att därefter breddinföras successivt under 2021.

Förändringen av innehållet leder till att vi inte kommer tillhanda hålla några lärarledda utbildningsinsatser. Ni finner istället skriftligt utbildningsmaterial under fliken Utbildningsmaterial nedan.

Utbildningsmaterialet finns även länkat i superanvändarbrevet som mejlats ut till alla superanvändare.

Beräknad tid för att ta del av utbildningsmaterial samt Cambio e-learning är ca 3 timmar för superanvändare och ca 1 timme för övriga användare.

Viktig information om Cosmic och diktering

Efter uppgraderingen kommer dikteringen inte att fungera på datorer som har Windows 7. Det kommer inte gå att skapa, lyssna på eller skriva diktat.

Användare som nyttjar dikteringen i Cosmic och som har datorer med Windows 7 bör snarast kontakta IT-supporten via nedan länk för att få datorn uppgraderad till Windows 10.

IT-portalen - Diktiering slutar fungera (öppnas i nytt fönster)

 

Ett längre stopp av Nova

Nova Board, Tablet och Physician kommer ha ett längre driftstopp och Nova kommer inte kunna användas igen förrän någon gång under lördag eftermiddag (mer exakt tid kommer meddelas längre fram). Detta på grund av manuell konfiguration av systemet som måste ske av systemadministratör efter uppgraderingen. Cirka 10 minuter efter stoppet på fredagen körs en sista inläsning från produktion till Nova läskopia, därefter uppdateras Nova läskopia inte med någon NY information. Nova läskopia kommer finnas tillgänglig under hela helgen fram till måndag morgon.

Att tänka på gällande Aktiviteter i Nova:

Alla planerade aktiviteter i Nova som man lagt upp bakåt och framåt i tiden kommer att försvinna under uppgraderingen och måste återskapas av respektive avdelning när Nova åter är igång.

Varje avdelning behöver därför inför stoppet förbereda med att ha sina nova specifika aktiviteter/paket på papper för att sedan efter stoppet återställa varje planerad aktivitet och paket igen, på varje patient.

Uppgraderingen innebär förändringar för bland annat hanteringen av Aktiviteter och Paket – se utbildningsmaterial s. 29-32.

Att tänka på gällande personalhantering i Nova Board:

Efter stoppet måste personal återigen sättas i tjänst och tilldelas patientansvar i Nova Board. Uppgraderingen innebär förändringar även i personalhanteringen – se utbildningsmaterial s. 34.

Rutiner driftavbrott

Det är möjligt att läsa i Cosmic under driftavbrottet genom Cosmic läskopia. Ikon för Cosmic läskopia finns på datorns skrivbord.

Använd reservrutin under driftavbrottet.

Reservrutin Cosmic

Reservrutiner medicinska labbsystem

(klinisk kemi och transfusionsmedicin, mikrobiologi, röntgen/klinisk fysiologi, klinisk patologi och cytologi).

Under driftstoppet går det inte att skicka e-recept i Cosmic. De förskrivare som arbetar under driftstoppet behöver skriva ut receptblanketter som kan användas vid behov.

Manual utskrift av tomma receptblanketter

Efter uppgraderingen

För att den nya versionen av Cosmic ska installeras på rätt sätt är det viktigt att en omstart av datorn sker efter uppgraderingen.

Nyheter

Robotstöd som underlättar vaccinarbetet

25 februari 2021

Nu finns ett automatiserat robotstöd i Cosmic som registrerar vaccineringen mot covid-19. Roboten har redan testats som pilot vid personalvaccineringen, med mycket uppskattat resultat – då det ger ett...

Ny receptblankett införs – beställ hem nu

22 februari 2021

Under våren kommer en ny receptblankett som ersätter de båda tidigare receptblanketterna för vanliga läkemedel och för särskilda läkemedel att tas i bruk. Detta gäller både för de receptblanketter som...

Cosmic uppgradering till R82.07 planeras till vecka 11, 19/3

26 januari 2021

Mellan fredag den 19/3 22:00 och lördag den 20/3 05:00 planeras driftstopp i Cosmic och Nova för uppgradering till version R8.2.07. Uppgraderingen innehåller nyheter i framförallt Läkemedelsmodulen oc...

Cosmic - planerat driftavbrott Torsdag 21/1 22:30-01:30

13 januari 2021

Planerat driftstopp av Cosmic. Starttid: 2021-01-21 22:30 Sluttid: 2021-01-22 01:30

Senast uppdaterad: 11 februari 2021