Till alla AT-läkare i Region Kronoberg
I Kronoberg har vi ett utbildningspaket inom området infektionssjukdomar, mikrobiologi, smittskydd, vårdhygien och Strama för både öppen och sluten vård som vi vill förmedla till er under den tid som ni gör AT hos oss.
Vi har planerat följande för er. Om inte har möjlighet att delta i något blocken A - C föreslår vi att ni i första hand försöker delta när nästa kurstillfälle ges alternativt läser in området själva på egen hand. Se tips på länkar och riktlinjer inom respektive område nedan.
Introduktionsveckan
På introduktionsveckan är det inplanerat en dag på klinisk mikrobiologi, vårdhygien och smittskydd. Denna dag innehåller visning av mikrobiologen, genomgång av remiss, provtagning och provtagningskatalog, genomgång av smittskyddslagen och av hur vi arbetar med vårdhygieniska rutiner.
Akutveckan
Initial handläggning av akuta allvarliga infektioner.
A. Vanliga infektioner på akuten (ges varje höst i både Växjö och Ljungby)
Denna eftermiddag är tänkt att belysa områdena pneumoni, pyelonefrit, erysipelas, oklar bakteriell infektion samt tillfällen då man ska tänka på speciella infektionsmedicinska utredningar såsom TB, hepatiter och HIV.
B. Sepsis och CNS-infektioner (ges varje vår i både Växjö och Ljungby)
Denna eftermiddag är tänkt att belysa områdena sepsis, meningit, herpesencephalit, nekrotiserande fasciit.
C. Vanliga infektioner i öppen vård (ges vid ett tillfälle per termin för samtliga AT-läkare i primärvården i Kronoberg)
Denna eftermiddag belyser vi de vanligaste infektionerna som du möter på vårdcentralen som exempelvis akut mediaotit, rinosinuit, tonsillit, akut bronkit och pneumoni, urinvägsinfektioner, impetigo, bensår, infekterade djurbett.
Kliniska placeringar på infektionskliniken och/eller klinisk mikrobiologi
För de AT-läkare som har valt detta som tillval kompletteras utbildningen med klinisk placering på infektionskliniken och/eller klinisk mikrobiologi.