Kulturutveckling
Det regionala kulturuppdraget innebär att förvalta och behålla stabilitet, men även utveckling och innovation. Genom omvärldsbevakning och samverkan med branschorganisationer och andra intressenter kan Region Kronoberg driva hållbar utveckling inom olika delar av kulturområdet.
Hur Region Kronoberg arbetar med utveckling inom kulturen och vilka områden som prioriteras beskrivs i den regionala kulturplanen som beslutas av regionfullmäktige. Se aktuella områden nedan.
På gång hos oss
De senaste årens oro med krig i vårt närområde har visat på värdet av kultur. I kristider söker sig människor till kulturen, där finns igenkänning, där finns hemmahörande, där finns hopp.
Dessvärre är det också så att de krigförande parterna riktar in sig på att tillintetgöra byggnader och platser med stort kulturellt värde. Så har det varit genom tiderna, så är det i vår samtid. Det kan handla om kyrkor, om teatrar, om museer eller andra platser som är viktiga för invånarna.
Denna oroliga samtid har pekat ut ett par saker tydligt för oss som individer och vårt samhälle: I händelse av kris eller krig är det av största vikt att kunna hålla kulturlivet igång, att våra kulturintuitioner på något sätt kan verka. Det är samtidigt av stor vikt att göra planer för undanförsel av våra viktigaste kulturegendomar och rädda dem undan till eftervärlden.
Båda dessa saker kräver nogsam planering för att kunna genomföras. Därför pågår ett utredningsarbete kring detta inom Region Kronoberg för att vi ska kunna var beredda och motståndskraftiga inom kulturen om krisen eller kriget kommer.
Kontakt

- E-post: johan.hammarstedt@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 64 84
Det som kännetecknar företag inom de kulturella och kreativa branscherna är att de bygger på kulturella eller konstnärliga värden. De har kulturskapande eller andra kreativa processer som sin affärsidé eller råvara. Exempel på verksamheter och områden inom kulturella och kreativa branscher inkluderar arkitektur, bildkonst, dataspel, film, form och design, konsthantverk, kulturarv, kulturturism, litteratur, medier, mode, musik, scenkonst och olika digitala konstnärliga uttryck.
De kulturella och kreativa branscherna har blivit en allt viktigare del av både näringslivet och arbetsmarknaden i Sverige och internationellt. I Region Kronoberg finns en samverkan mellan kulturenheten och enheten för näringslivsutveckling där vi gemensamt med de övriga länen i Sydsverige följer utvecklingen för dessa branscher.
Regeringens strategi för kulturella kreativa branscher (april 2024)
Kronoberg är en regional hubb i S-P-O-K (samtida produktion och konsumtion) S-P-O-K drivs av Form & Design-center och är en plattform för produktion som syftar till göra det enklare för formgivare och designers att hitta lokala, hållbara tillverkningsproducenter att samarbeta med. På plattformen s-p-o-k.se listas tillverkare inom olika material för att nå potentiella samarbetspartners.
I Kronoberg drivs det operativa arbetet av Hemslöjden Kronoberg.
Kontakt

- E-post: amanda.elofsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-58 30 21
Regionsamverkan Sydsverige är ett samarbetsorgan för de sex sydligaste regionerna i Sverige; Blekinge, Halland, Jönköping, Kalmar, Kronoberg och Skåne. Regionerna samarbetar inom kultur, regional utveckling samt infrastruktur och kollektivtrafik. Målet är att skapa en hållbar utveckling i Sydsverige, till förmån för hela landet och med utgångspunkt i invånarnas bästa.
På kulturområdet finns nio beredningsgrupper, med representanter från de olika regionerna: Bibliotek, Bild och form, Dans, Filmkultur, Kulturella kreativa branscher (KKB), Kulturarv, Litteratur, Musik, Slöjd.
I beredningsgruppen samordnas insatser och omvärldsbevakning inom det specifika området.
Kontakt

- E-post: anna-karin.axelsson@kronoberg.se
- Telefon: 0470-54 28 72