Endoskopiutbildning för sjuksköterskor

2022 planeras införande av screening för tjock- och ändtarmscancer i Region Kronoberg och behovet av endoskopister är stort. Nu behövs det sjuksköterskor som är intresserade av att vidareutbilda sig till endoskopist.

Screeningen är ett mycket viktigt redskap för att förebygga och tidigt upptäcka cancer, vilket skapar förutsättningar för att kunna bota de flesta som drabbas. För att kunna implementera screeningen fullt ut behöver vi fler endoskopister säger Tina Eriksson, cancersamordnare i regionen.

Ingela Persson har arbetat som endoskopist i fem år och efterlyser nu fler kollegor till specialiteten, för att öka tillgängligheten för patienterna. I sitt arbete genomför hon gastro- och koloskopier, där hon bland annat tar prover, tar bort polyper och stoppar blödningar.

Mitt arbete är spännande, det är en teknisk utmaning och stimulerande att hela tiden få utvecklas och lära sig nya tekniker. Det gäller att ha rätt handlag, säger Ingela.

Det är lite som att spela teve-spel, jag styr instrumentet medan jag ser vad jag gör via en bildskärm. En del patienter är oroliga när de kommer till oss. Då är det viktigt att kunna göra undersökning till en så bra upplevelse som möjligt för patienten.

Ingela skoperar bara när det finns en tillgänglig läkare att konsultera, skulle hon upptäcka en förändring av något slag gör läkaren en fortsatt bedömning.

Vi har ett väldigt bra samarbete med läkarna, det är bara att ringa om det är något, jag känner mig aldrig ensam i mitt arbete, säger Ingela.

2016 renoverades lokalerna, vi fick fler undersökningsrum och en uppvakningsavdelning. Vi fick också fler instrument, diskmaskiner och torkskåp för instrumenten. Vi har även en operationssal där vi utför mindre ingrepp med lokalbedövning.

Ingela vill uppmana alla sjuksköterskor som vill prova något nytt, hjälpa till att förebygga och upptäcka cancer och få ett spännande och utmanande yrke, att ta tillfället och gå utbildningen!

Om utbildningen

Utbildningen i gastro- och koloskopi är två år. Studierna är på halvfart och motsvarar 60 högskolepoäng. Den teoretiska delen sker vid Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona och den praktiska delen på hemortssjukhuset. Kravet är att du är legitimerad sjuksköterska. Gärna med några års erfarenhet, men det är inget krav. Du behåller din grundlön under utbildningen.

Information om utbildningen - Södra sjukvårdsregionen

Har du frågor?

• Är du intresserad av utbildningen kontakta Helena Ilbratt avdelningschef på endoskopin.
  • Har du frågor om endoskopin, eller vill prova att gå bredvid, kontakta Ingela Persson.
  • För övriga frågor kontakta Tina Eriksson, cancersamordnare i Region Kronoberg.

Tina Eriksson

Cancersamordnare