Frågor och svar om e-frikort
För dig som är medarbetare i Region Kronoberg eller privat vårdgivare.
Tjänsten 1177 högkostnadsskydd
Det finns ett nationellt system för högkostnadsskydd. Region Kronoberg är ansluten till den nationella tjänsten via Inera. Lösningen gör det möjligt att dela information om högkostnadsskydd och frikort mellan vårdgivare i olika regioner.
För patienter och invånare innebär det att de enkelt kan logga in via 1177 och i inloggat läge under övriga tjänster se sina sammanlagda patientavgifter och hos vilken vårdgivare besöket har skett. Patienten kan också se avgifter för sådan tandvård som ingår i högkostnadsskyddet.
Invånare kan se mer information än vad vårdgivare kan göra. Om patienten varit på besök i annan region kan Region Kronoberg endast se en sammanslagen summa och texten "extern vårdgivare" för det besöket. Region Kronoberg kan endast se de besök som patienten har gjort inom den egna regionen samt för de vårdgivare som regionen har avtalat med.
Inlogg via 1177
Fråga: Var hittar invånare information om sina patientavgifter?
Svar: Invånare loggar in på 1177.se och under övriga tjänster och kan där se sina besök, patientavgifter och hur mycket som återstår innan nivån för högkostnadsskydd har uppnåtts. Möjlighet finns att skriva ut ett uppnått frikort.
Så här ser det ut i inloggat läge
Efterregistrering av patientavgifter
Fråga: När ska jag som jobbar i kassa/reception efterregistrera avgifter?
Svar: Om patienten har varit på ett besök hos en privat vårdgivare som har avtal med Region Kronoberg och som inte är ansluten till e-frikortstjänsten. Kontakta kundtjänst som kan hjälpa till att svara på om avtal finns.
Informera patienterna om att de sparar sina kvitton från besök som skett hos privata vårdgivare exempelvis så som en fysioterapeut eller privat läkare.
Fråga: Patienten har varit utomläns på ett besök ska jag efterregistrera besöket?
Svar: Nej, vi kan inte efterregistrera patientavgifter från vårdgivare som inte har avtal med Region Kronoberg. Patienten måste själv kontakta vårdgivaren där besöket skedde för att få patientavgiften registrerad. Kontakta kundtjänst som kan hjälpa till med kontaktuppgifter till andra regioner.
Betala "upp till frikort"
Fråga: Hur gör jag i kassan när patienten endast ska betala en del av patientavgiften?
Svar: Du behöver uppmärksamma om patienten är nära att nå frikortsbelopp eftersom det går att välja full patientavgift fast än patienten har mindre än taxan kvar att betala och då överdebiteras patienten. Ska patienten endast betala en del av patientavgiften väljer du ”upp till frikort” i listboxen avgiftsreducering. Sedan räknar Cosmic ut beloppet och du kan arbeta vidare med transaktionen som vanligt. Om patienten når frikort skapas ett preliminärt frikort som efter 48 timmar får status "uppnått frikort".
När frikortet är preliminärt går det fortfarande att göra justeringar i avgifterna om det skulle behövas.
Se användarhandboken för e-frikort om hur olika registreringar görs, se punkt 4. användare.
Användarhandbok för e-frikort och registreringar
Befintligt frikort ska registreras
Fråga: Patienten har ett frikort men det finns inte registrerat?
Svar: Patienter från andra regioner som har frikort ska få sitt frikort registrerat i e-frikortstjänsten hos oss. Registrera frikortsnummer, belopp samt datum för perioden.
Fråga: Patienten har redan ett påbörjat frikort hos oss men också ett frikort i sin hemregion?
Svar: Om patienten redan har ett giltigt frikort i annan region kontakta då kundtjänst för patientavgifter på nummer 0470-58 96 50. Kundtjänst hjälper då patienten med att slå ihop frikortet till endast ett kort och få sina patientavgifter återbetalda som patienten blivit överdebiterad med.
Webbportal för e-frikort
Fråga: Hur hittar jag till webbportalen för e-frikort?
Svar: Det finns ett uthopp i Cosmic direkt till e-frikortstjänsten. Gå in under meny, registrera vård och e-frikort. Gör den till favorit så hittar du den enkelt nästa gång.
Om annat journalsystem används görs liknande uthopp annars görs registreringar via webbsidan för e-frikort.
Registrera i e-frikort, e-frikort
Patientinformation
Fråga: Var hittar jag information till patienterna om högkostnadsskydd och e-frikort?
Svar: Information till patienter finns på 1177.se under Patientavgifter. Längre ner på sidan finns information om elektroniskt frikort.
SITHS eID (tidigare kallat E-tjänstekort)
Fråga: Spelar det någon roll vilken sorts SITHS eID-kort jag har?
Svar: Nej, det som krävs är ett giltigt SITHS eID-kort och att SITHS eID-klient är installerad på datorn. Om du använder det för att logga in i Cosmic fungerar det även för e-frikort.
Andra regioner och e-frikort
Fråga: Vad kan andra regioner som använder sig av e-frikortstjänsten se om patientavgifter?
Svar: Samtliga regioner/vårdgivare som använder e-frikortstjänsten kan se status på om frikort finns eller inte. När samtycke medges i tjänsten (lässamtycke) för att aktuell patientavgift ska visas för vårdgivaren kan aktuell vårdgivare se var någonstans patientavgiften har registrerats. Fråga till samtycke ska alltid ställas till patienten.
I dagsläget är 19 av landets 21 regioner anslutna till e-frikortstjänsten, dock är inte alla i produktion ännu.
Fysiska frikort
Fråga: Kommer invånarna att få ett frikort med posten?
Svar: Nej, vi skickar inte ut frikort per automatik, all information finns sparad i e-frikortssystemet. Om patienten önskar en utskrift av sitt bevis på frikort kan valfri kassa skriva ut detta. Det går också bra att kontakta kundtjänst för utskrift och som sedan skickar hem frikortet till patientens folkbokföringsadress.
Patient/invånare kan också själv skriva ut sitt frikort från 1177.
I användarhandboken för e-frikort finns information om hur ett frikort kan skrivas ut.
Patienter som ska till andra regioner
Fråga: Hur gör jag om patienten ska på besök i en annan region, eller besöka en privat vårdgivare som inte är ansluten till e-frikortstjänsten?
Svar: Om patienten har uppnått frikortsnivå och har ett besök hos en privat vårdgivare eller vårdgivare i annan region behöver patienten har med sig ett bevis på frikort, se i ovan stycke om hur frikort kan skrivas ut.
Stryka besök, så kallade taktiska val, är inte tillåtet
Fråga: Kan patienten välja att stryka besök, det vill säga göra ett taktiskt val?
Svar: Nej, det är inte möjligt. Frikortet gäller under 12-månaders period räknat från första besöket för att det ska fungera på samma sätt för alla. Därför är det inte tillåtet att använda sig av de gamla "pappersremsorna" som tidigare manuellt hanterades av personalen.
Samtycke
Fråga: När jag loggar in i webbportalen för e-frikort står det att patienten saknar samtycke. Vad betyder det?
Svar: Samtycket ger patienten till andra vårdgivare och vårdhuvudmän som är anslutna till e-frikortstjänsten för att de ska kunna se deras besök, inte bara saldot. Detta minskar risken för att patienten ska bli överdebiterad.
Om samtycke saknas ska alltid fråga till samtycke ställas till patienten och är särskilt viktigt för den nationella lösningen för högkostnadsskydd.
Utträde
Fråga: Vad gör jag om en patient inte vill vara med i e-frikortstjänsten?
Svar: Det går bra att begära utträde ur tjänsten om man inte vill att Region Kronoberg ska hantera avgifterna elektroniskt. Alla uppgifter kommer att döljas. Patienten måste fylla i en utträdesblankett och skicka in den till kundtjänst Patienten måste därefter själv spara sina kvitton och hålla reda på summan av sina avgifter. Om patienten åter vill vara med i e-frikort krävs ett inträde i tjänsten igen.
Blankett för utträde hittar ni under e-frikort och manualer och användarstöd.
Personer med skyddad identitet
Fråga: Finns personer med skyddad identitet med i systemet?
Svar: Ja, alla som finns med i Cosmic finns med även i e-frikort.
Patienter från EU/EES - länder
Fråga: Hur gör jag med patienter från EU/EES land eller utlandssvenskar?
Svar: Patienter som är bosatt i annat EU/EES-land eller är utlandssvenskar och bosatta där omfattas även av reglerna för högkostnadsskydd och rätten till frikort.
Observera att en manuell registrering av patientavgiften måste göras i e-frikortssystemet för att avgiften ska tillgodoräknas. Patientavgifter för personer som har medlemskap utland eller utvandrad går inte över till e-frikortssystemet automatiskt.
Vård av personer från andra länder, vårdgivarwebben
Behörighet
Fråga: Hur får jag behörighet till e-frikort?
Svar: Du behöver ha ett medarbetaruppdrag i verksamhetskatalogen, den sätts av din lokala VK-administratör, ofta din chef. Du behöver också en systembehörighet som användare av systemet, detta hjälper kundtjänst till med.
Administration för verksamhetskatalogen och medarbetaruppdrag
Fråga: Jag är lokal VK-administratör, vad behöver jag göra?
Svar: Du behöver se till att alla som jobbar i kassan/receptionen på din klinik har ett medarbetaruppdrag (det går bra med MU administration). När medarbetaren slutar eller byter tjänst ska du ta bort medarbetaruppdraget.
Behöver du hjälp eller support?
Manualer och utbildningsmaterial hittar du på sidan om e-frikort.
Om du har frågor är du välkommen att kontakta Vårdstöd och kundtjänst för patientavgifter på telefonnummer: 0470 -58 96 50, eller mejla till: faktura@kronoberg.se