Patientinformation
Patientinformationen ska guida patienten till, i och genom vården. Patienten ska hitta rätt, komma väl förberedd och känna sig trygg. Därför behöver patientinformationen hänga ihop, så att uppgifterna i kallelsen stämmer överens med informationen på kontaktkortet på 1177.se, skyltningen till mottagningen och informationen i väntrummet.
Till patientinformation räknas muntlig, tryckt och digital information. Till exempel innehåll på väntrumsskärmar, skyltning, kontaktkort, 1177.se, kallelser och bilagor, trycksaker och muntliga instruktioner.
Tydlig patientinformation tjänar alla på, eftersom den bidrar till att minska mängden telefonsamtal, uteblivna besök och frågor till vårdpersonalen. Tydlig patientinformation förstärker även bilden av oss som en professionell och trovärdig organisation.
Digitalt först, papper när det behövs
I Region Kronoberg finns ett beslut om att patientinformationen ska vara digital i första hand och på papper när det behövs. Vi arbetar aktivt för att minska mängden pappersbroschyrer och papperskallelser ur miljösynpunkt, men också för att digital information är mer kostnadseffektiv, enklare att hålla uppdaterad och lättillgänglig.
1177.se är navet för Region Kronobergs patientinformation. På 1177.se finns nationella artiklar om sjukdomar, behandlingar, symtom, egenvård, hälso- och sjukvården i Sverige och patienträttigheter. All information är granskad och kvalitetssäkrad av vårdpersonal.
Använd 1177.se i patientmötet
I mötet med patienter och närstående kan du hänvisa till webbplatsen 1177.se, på något av följande sätt:
- Hänvisa muntligen
- Skicka länkarna till patientens inkorg i 1177 via personalverktyget 1177
- Räck över ett visitkort med en QR-kod till den aktuella sidan på 1177.se
- Skriv ut information från 1177.se. OBS. Ska bara göras när patienten inte kan eller vill ta del av informationen digitalt.
Så använder du utskriftsfunktionen
- Scrolla längst ner i artikeln du vill skriva ut.
- Klicka på utskriftssymbolen.
- Välj de kapitel du vill skriva ut genom att kryssa i dem.
- Klicka på "Skriv ut valda delar".
Kontakta kommunikationsavdelningen@kronoberg.se om du behöver hjälp med att ta fram ett visitkort med QR-kod. Din verksamhet står för tryckkostnaden.
Kriterier för regionalt innehåll
Region Kronoberg kan komplettera nationell information med regional information. Det kan till exempel handla om:
- Att beskriva vårdutbudet i länet, till exempel under Vården i Kronoberg, 1177.se
- Att leda invånaren till rätt vårdform, som detta regionala tillägg, 1177.se.
- Att beskriva vårdval och andra vårdformer, som på denna regionala sida, 1177.se
Allt regionalt innehåll på 1177.se ska vara faktagranskat, relevant och följa riktlinjerna för webbplatsen. Innehållet ska bland annat ha invånare som målgrupp och granskats av en sakkunnig faktagranskare.
Nytt eller reviderat innehåll
Kontakta kommunikationsavdelningen@kronoberg.se för dialog om nytt innehåll eller justeringar av befintlig information på 1177.se.
Kontakt sker i första hand via e-tjänsterna
När vårdpersonal ska kommunicera med, eller informera patienter ska det ske via e-tjänsterna på 1177.se. Digital vårdinformation frigör tid för vårdpersonalen, minskar dubbeldokumentation och miljökostnader för fysiska brev. Det skapar också tillgänglighet och trygghet för invånarna.
Vägledning för att minska pappersutskick
Kommunikation och information kring provsvar, undersökningar och fortsatt planering ska i första hand ske via 1177.se. Verksamheter ska sträva efter att minska/ta bort fysiska brevutskick.
För att komma igång med det nya arbetssättet ska ni utse en person i er verksamhet som håller i införandet. Det är viktigt att alla medarbetare är införstådda och informerade om att arbetet pågår.
Stöd vid införande
Mallarna kan användas vid till exempel information på APT.
- Införandestöd (ppt)
- Workshop digital kommunikation mall (ppt)
- Workshop digital kommunikation exempel (ppt)
Vid behov av stöd, kontakta representant för respektive verksamhetsområde :
- Primärvård: Kristine Lorentzsson, kristine.lorentzson@kronoberg.se
- PRH: (specialistpsykiatri, rehabilitering, habilitering): Lina Karlsson, lina.f.karlsson@kronoberg.se
- Sjukhusvård: Ulrika Wiesel, ulrika.wiesel@kronoberg.se
Uppföljning
I journalapplikation i QlickView, kan ni se hur många brev ni skickar från er verksamhet. Kontakta representanterna ovan, så får du en länk för just din verksamhet.
Kontaktkortet på 1177.se är en viktig del av patientinformationen då det oftast är den första sökträffen när invånaren googlar. Varje enhet har en egen kontaktkortsadministratör som redigerar i kontaktkortet och håller det uppdaterat.
I väntrummet ska patienter och närstående känna sig välkomna och trygga. Uppgifterna i kallelsen och om verksamheten på 1177.se behöver stämma överens med skyltningen till mottagningen och information i väntrummet.
Informationen i väntrummet ska också avlasta vården, göra patienterna mer förberedda samt guida patienten i vården. Lägg störst fokus på det som är viktigt för de patienter ni möter. Var restriktiv med informationsmaterial i väntrummet.
Tillåten information i väntrummet
Information ska styras av patienternas behov: vad vill och behöver de veta? Informationen ska också hållas uppdaterad. Det finns ingen viss typ av information som måste finnas i väntrummet.
Det är i undantagsfall tillåtet att lägga ut information från andra aktörer än Region Kronoberg eller 1177 om den är relevant för patientgruppen, är trovärdig och seriös samt har en koppling till regionens verksamhet, till exempel från Folkhälsomyndigheten.
Det är chefen som i första hand är ansvarig för informationen i väntrummet.
Otillåten information i väntrum
Följande information är otillåten i Region Kronobergs väntrum:
- information som riktar sig till personalen (ska inte finnas uppsatt alls i lokaler eller korridorer där besökare vistas)
- reklam
- annonsering från privata företag eller privatpersoner,
- information om läkemedel eller sjukvårdsprodukter
- annan information som är oförenlig med Region Kronobergs verksamhet.
Hjälp och stöd
Är du osäker på vilken information som får finnas i väntrummet? Kontakta kommunikationsavdelningen@kronoberg.se för stöd i bedömning.
Digitala informationsskärmar i väntrum (Smartsign)
Till väntrumsskärmar räknas alla digitala skärmar i väntrum, hallar och passager i Region Kronoberg dit allmänheten har tillträde. Smartsign är programmet som används för att visa upp information.
Läs mer om Smartsign (intern länk)
I riktlinjen för väntrum kan du läsa vilket innehåll som får visas på väntrumsskärmarna.
Vi följer den svenska språklagen som säger att språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. Det ska även vara anpassat för mottagaren. Alla patienter och närstående har rätt att förstå patientinformationen. Skriv alltid på enkel och rak svenska och undvik fackuttryck och förkortningar.
Översättningar till andra språk
Översättningar av information en administrativt omständlig process,
som kräver mycket resurser i form av tid och pengar. Det är därför viktigt att
alltid väga behov, efterfrågan och nytta mot den insats som krävs för att
översätta informationen. Idag finns dessutom hjälpmedel/digitala verktyg för att översätta själv, som håller tillräckligt god kvalitet för privatpersoner.
Läs mer om översättningar till andra språk, pdf
Det ska synas att informationen kommer från Region Kronoberg. Patienten kan känna sig trygg med att informationen stämmer och är kvalitetsgranskad.
All patientinformation ska var gjord i 1177s grafiska profil. För att underlätta finns det mallar som ska användas, i till exempel i Word och Powerpoint.
Det är bara i undantagsfall tillåtet att använda sig av patientinformation med annan avsändare än 1177 och Region Kronoberg. Informationen ska då vara relevant för patienten, trovärdig och seriös samt ha en koppling till regionens verksamhet. Ett exempel är information från Folkhälsomyndigheten. Är du osäker kan du kontakta kommunikationsavdelningen@kronoberg.se.