För att vi hellre anställer än lånar.

Hyroberoende vård

Nu minskar vi andelen hyrpersonal i vården. Vi gör det för att du som invånare ska kunna få en god hälso- och sjukvård även i framtiden och för att vi hellre satsar på våra egna medarbetare än hyrbolag.

Inledningsvis fokuserar vi på sjuksköterskor (allmänsjuksköterskor och specialistsjuksköterskor), men satsningen kommer även omfatta andra yrkeskategorier som till exempel läkare.  

Så kan det tillfälligt påverka

Som invånare/patient kan du komma att märka av utfasningen. Till exempel kan väntetiderna tillfälligt bli något längre i delar av hälso- och sjukvården och det kan komma att krävas tillfälliga omprioriteringar.

Men på lite sikt finns tydliga fördelar. Vi får en stabil bemanning vilket gör att det blir enklare att planera, vi kan bli mer effektiva och tillgängliga. Vi får också en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare och bättre förutsättningar att utveckla vården för kronobergarna.

Vi gör det tillsammans!

Liknande arbete pågår i landets övriga regioner. Region Kronoberg har ett nära samarbete med grannregionerna Blekinge och Kalmar sedan oktober 2023, som på samma sätt minskar andelen hyrsjuksköterskor.

Vår målsättning med att vara oberoende av hyrpersonal innebär att vi har en stabil och varaktig bemanning och klarar grunduppdraget med egna medarbetare och att vi har ett bra samarbete med seriösa hyrbolag som vi anlitar som ett komplement vid tillfälliga arbetstoppar.

Vi har nått målet när vår egen bemanning utgör 98 procent av hälso- och sjukvårdens totala personalkostnader, alla yrkeskategorier inräknat. Det vill säga målet är inte totalt hyrstopp.

Även om vi uppmuntrar en bred utfasning av hyrpersonal, fokuserar vi inledningsvis extra på att fasa ut hyrsjuksköterskor. Vi kommer sedan stegvis att trappa upp våra insatser för att bli oberoende av hyrläkare. 

Vi vill bli oberoende av hyrpersonal för att alla i Kronoberg ska få en god hälso- och sjukvård även i framtiden och för att skapa en bättre arbetsmiljö för våra medarbetare.

Trygg och säker vård. Patienten känner igen vårdpersonalen och upplever att de har kunskap om hens behov och situation. När medarbetarna känner varandra blir teamet starkare, kommunikationen enklare och alla känner väl till rutiner och arbetssätt.

Bättre tillgänglighet. Med fler ordinarie medarbetare blir det enklare att planera bemanningen och vården kan på så vis bli mer effektiv. 

Lika förutsättningar i arbetslaget. Det blir enklare, mer rättvist och roligare om vi delar vardagen på lika villkor. Med fler anställda kan fler ta samma ansvar för helheten - för bemanning, obekväma arbetstider, semesterperioder och verksamhetens utveckling. Förutsättningarna för lika lön för lika arbete stärks. 

Mer tid på rätt saker. Medarbetare kan lägga mindre tid på att hjälpa, instruera och informera tillfällig personal om rutiner och arbetssätt. Mer tid till patienter, utveckling av vården och sin egen kompetensutveckling. 

Långsiktig bemanning. Gör oss mer attraktiv som arbetsgivare.

Lägre kostnader. Vi kan använda skattemedel till satsningar på egna medarbetare och utveckling av vården. 

För att klara av utfasningen av hyrpersonal genomförs just nu en rad åtgärder. Det handlar till exempel om samordning och samverkan inom och mellan våra verksamheter, rekryteringsinsatser, stöd till verksamheter och insatser för dem som redan arbetar hos oss.

Parallellt pågår arbeten för att ställa om vården till den framtid vi redan möter, där behovet av hälso- och sjukvård är större än tillgången på arbetskraft. Det handlar till exempel om att förskjuta arbetsuppgifter mellan yrkeskategorier hos oss och att genomför de projekt som pågår för att ställa om till nära vård.

Vårdplatser

Vi vill undvika att minska regionens totala antalet vårdplatser så långt det går, men vi kan inte utesluta att behöva göra tillfälliga förändringar.

Patientsäkerhet

En viktig anledning till att vi fasar ut hyrpersonal är att kunna upprätthålla en hög patientsäkerhet. Hög andel tillfällig personal som inte har inarbetat våra rutiner och arbetssätt är en patientsäkerhetsrisk.

Vi kommer aldrig kompromissa med patientsäkerheten. Vi genomför kontinuerligt risk och konsekvensbedömningar för att säkerställa att vi minskar inhyrningen av sjuksköterskor på ett patientsäkert sätt.

Användningen av hyrpersonal i vården har ökat i Region Kronoberg under flera år, en utmaning som vi delar med övriga regioner i landet. Orsakerna är flera, bland annat: stora pensionsavgångar som inte har mötts med tillräckligt många utbildningsplatser, ökat vårdbehov och att det inom bemanningsföretag erbjuds jättehöga löner. 

Prognosen för Region Kronobergs totala kostnad för hyrpersonal 2023 var 250 miljoner kronor. Det är pengar som vi hellre vill använda till vår egen personal och utvecklingen av vården för kronobergarna.

Extra fokus hyrsjuksköterskor 

Sedan 2019 har andelen hyrsjuksköterskor ökat med hela 40 procent. Därför väljer vi att inledningsvis fokusera extra på att fasa ut vårt beroende av hyrsjuksköterskor, även om vi så klart uppmuntrar insatser för att bli hyroberoende inom övriga yrkeskategorier

Senast uppdaterad: 14 maj 2025