Arkiv

Regionarkivet är Region Kronobergs arkivfunktion och slutarkiv men också en del av arkiv- och journalenheten. Regionarkivet bevarar och vårdar myndighetens medicinska och administrativa handlingar som lämnats inför slutarkivering, från tidigt 1800-tal och fram till idag.

För ytterligare information om vad som finns arkiverat, se nedan under relaterade länkar

I regionarkivets uppdrag ingår bland annat frågor gällande bevarande och gallring, e-arkiv, utlämnande av arkiverade handlingar samt dokumentstyrning och klassificering.

Kontakta oss

E-post: regionarkiv@kronoberg.se

Telefon: 0470-58 85 22 onsdag kl 08.00 – 11.00.

Övrig tid: arkiv- och journalenheten via 1177

Postadress: Regionarkivet, Box 1223, 351 12 Växjö

Rätten att ta del av allmänna handlingar står inskriven i grundlagen. Huvudregeln är att alla handlingar som kommer in till, eller skapas inom Region Kronoberg är allmänna handlingar. En allmän handling kan vara sekretessbelagd för att till exempel skydda enskilda personers integritet.

Handlingars sekretess regleras i Offentlighets- och sekretesslagen, (2009:400).
Hos regionarkivet finns administrativa handlingar som till exempel protokoll och diarieförda ärenden.

Allmänna diarieförda handlingar från 2015 och framåt finns hos regionens centrala diarium. Du kontaktar diariet via registrator@kronoberg.se

Som patient har du inte bara en journal utan en journal för varje klinik/mottagning eller vårdcentral som du har besökt. Regionarkivet hanterar beställningar på patientjournaler förda på papper, medan journalenheten hanterar beställningar gällande digital patientjournal. Gäller din begäran journalanteckningar förda efter år 2005, vänligen ta kontakt med journalenheten. (1177.se).

När du beställer journalkopior från regionarkivet behöver vi följande information:

  • Personnummer
  • Fullständigt namn, även information om du bytt efternamn
  • Klinik/mottagning eller vårdcentral
  • Tidsperiod
  • Kontaktuppgifter

Journalen kommer att genomgå en menprövning om anteckningarna är yngre än 70 år. Fri sekretess gäller 70 år efter sista anteckning enligt Offentlighets- och sekretesslagen.

En kostnad för journalkopiorna kan tillkomma. Läs mer under fliken Kostnad för journalkopior och allmänna handlingar.

För att se vilket material som regionarkivet som kan hjälpa dig med vid en släktforskning kan du titta i förteckningen över våra arkiv som finns under relaterade länkar.

I samband med en beställning behöver vi följande information:

  • Fullständigt namn gift/ogift
  •  Personnummer eller födelsetal
  • Information om var personen var mantalsskriven
  • Gärna information om var personen varit inlagd eller inskriven
  • Släktskapsbevis samt eventuellt samtycke från annan släkting

Journalen kommer att genomgå en menprövning om anteckningarna är yngre än 70 år. Fri sekretess gäller 70 år efter sista anteckning enligt Offentlighets- och sekretesslagen.

En kostnad för journalkopiorna kan tillkomma, läs mer under fliken Kostnad för journalkopior och allmänna handlingar.

Hos regionarkivet finns betyg och andra skolhandlingar från de skolor där Landstinget Kronoberg varit huvudman.

Regionarkivet kan hjälpa dig med betygskopior från bland annat Vårdgymnasiet, Vårdskolan, Vårdhögskolan, Lantbruksskolan/Naturbruksgymnasiet Ingelstad samt Kunskapsutveckling Syd.

Söker du betyg från någon av våra befintliga skolor som till exempel Grimslövs folkhögskola hänvisar vi dig till en kontakt med skolan.

Vid beställning av betygskopia behöver vi följande information:

  • Fullständigt namn, även information om du bytt efternamn
  • Personnummer
  • Tidsperiod
  • Utbildning
  • Skola

Regionarkivet tar ut avgifter för journalkopior och allmänna handlingar. Denna kostnad regleras genom taxor och avgifter och är beslutad av regionfullmäktige.

Vid beställning av kopior av allmänna handlingar är de första nio sidorna gratis. För den tionde sidan tas det ut en avgift på 60 kronor. För varje sida därutöver tillkommer en kostnad på 6 kronor per sida.

Vid beställning av journalkopior är de första nio sidorna gratis. För den tionde sidan tas det ut en avgift på 60 kronor. För varje sida därutöver tillkommer en kostnad på 6 kronor per sida, upp till ett maxbelopp på 500 kronor per utskriftstillfälle och per klinik/mottagning eller vårdcentral.

Senast uppdaterad: 9 januari 2025