Riktlinjer för hjälpmedel och förskrivning

För att en person med funktionsnedsättning ska få tillgång till ett hjälpmedel måste det ske en förskrivning. Det innebär att personen får träffa en förskrivare som gör en behovsbedömning.

Hjälpmedelsförskrivning är en av flera insatser för att nå uppsatta mål i en habiliterings-, rehabiliterings- eller vårdplan.

Förskrivare för respektive hjälpmedel framgår av regionens hjälpmedelshandboks riktlinjer.

Förskrivning av hjälpmedel

Förskrivning av hjälpmedel är en del i en habiliterings- eller rehabiliteringsprocess. Mer information om förskrivningsprocessen finns på Socialstyrelsens webbsida.

Rutin för obligatorisk förskrivarutbildning

Förskrivningsprocessen tillämpas vid förskrivning av alla olika typer av hjälpmedel och kan sammanfattas i följande punkter:

  • Behovsbedömning (görs alltid vid all förskrivning av hjälpmedel).
  • Utprovning, anpassning och val av lämplig specifik produkt.
  • Specialanpassning vid behov – initiera och utfärda anvisning.
  • Information.
  • Instruktion och träning.
  • Uppföljning och utvärdering av funktion och nytta (görs alltid). Hur uppföljningsansvaret ska utföras styrs av varje individs behov och varje verksamhets lokala rutiner.
  • Nytt hjälpmedel kan förskrivas då behovet förändras eller det gamla hjälpmedlet blivit utslitet.

Inom Region Kronoberg kan alla personer med funktionsnedsättning, som innebär funktionshinder, vid behov ordineras hjälpmedel.

En funktionsnedsättning innebär en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga medan funktionshindret är den begränsning, som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen.

Beträffande utlandssvenskar, utländska medborgare, asylsökande och utomlänspatienter gäller särskilda regler angående vilka som har rätt till hjälpmedel och vem/vilka som svarar för kostnaderna.

Utländska medborgare

För utländska medborgare som stadigvarande bor i Sverige gäller samma förutsättningar vid förskrivning av hjälpmedel som för svenska medborgare.

Flyktingar och asylsökande

Asylsökande som inte fyllt 18 år har rätt till hjälpmedel på samma villkor som andra länsinvånare. Asylsökande över 18 år har rätt till vård som inte kan anstå och de hjälpmedel som är direkt kopplade till detta.

Brukaren ska kunna visa upp ett giltigt LMA-kort, utfärdat av Migrationsverket. (LMA = lagen om mottagande av asylsökande) eller ett kvitto på LMA-kort (gäller 30 dagar). På förskrivningsblanketten ska det framgå vem som har fått vilka hjälpmedel tillsammans med LMA-numret.

Utomlänsförskrivning och flyttning

Hemlandstinget kontaktas alltid vid förskrivning av hjälpmedel.

Ett förskrivet hjälpmedel ägs av Region Kronoberg och är att betrakta som ett lån. I samband med överlämnandet ska förskrivaren ge information om lokala bestämmelser för återlämnandet. Förskrivaren ska också informera om lånet är förenat med någon kostnad för användaren.
Eventuell avgift tas ut då hjälpmedlet är förskrivet. Avgiften återbetalas inte.

Användaren ska informeras om att det är hans/hennes ansvar att vårda hjälpmedlet väl. Om hjälpmedlet blir utsatt för onormal förslitning, tappas bort eller blir stulet sker en enskild bedömning i varje fall huruvida användaren blir ersättningsskyldig. Förskrivaren ska upplysa användaren om att se över sitt försäkringsskydd.

Lånevillkor för förskrivet hjälpmedel (docx)

Låneförbindelse för förskrivet hjälpmedel (docx)

Hjälpmedel som förskrivs är ett lån till hjälpmedelsanvändaren och ägs av Region Kronoberg. Alla förskrivna hjälpmedel ska återlämnas till ansvarig enhet:
- då behov upphört

- då hjälpmedelsanvändaren ska flytta från länet och överlämning till nytt län inte är aktuellt.

I de fall hjälpmedel inte återlämnas ska förskrivare kontakta hjälpmedelsanvändare alternativt vårdnadshavare via telefon eller brev för att informera om att återlämning ska ske.

Om hjälpmedel, trots kontakt/information, inte återlämnas ska blankett - Återlämning av lånat hjälpmedel (docx) användas. Tänk på att scanna in blanketten i journalen.

Restvärde på hjälpmedel fås av ansvarig hjälpmedelsenhet (hjälpmedelscentral, synhabilitering, medicinteknisk avdelning, audionom)
Individnummer ska alltid skrivas då det gäller individmärkta hjälpmedel, om det inte finns individnummer är det extra viktigt att hjälpmedlets benämning skrivs tydligt.

Det är förskrivarens ansvar att följa upp ärendet och om hjälpmedlen trots påminnelse inte återlämnas inom utsatt tid meddelas administrationen på ansvarig hjälpmedelsenhet att fakturering ska ske.

Enskilt ärende till hjälpmedelscentralen (docx)

De hjälpmedel som ingår i grundsortimentet är upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling. För hjälpmedel som inte ingår i regionens hjälpmedelssortiment gäller därför särskilda riktlinjer. Ärendet handläggs enligt lokala rutiner vid berörd verksamhet som tillhandahåller hjälpmedlet. 

Dubbelförskrivning av hjälpmedel

Grundregeln är att hjälpmedel skrivs ut i ett exemplar per användare. Vid speciella omständigheter och efter särskild bedömning i samråd med verksamhetschef kan det bli aktuellt med dubbelutrustning.

Produkt som tillverkats efter skriftlig anvisning från en person som
genom sina yrkeskvalifikationer är behörig enligt nationell rätt och som
på sitt ansvar ger speciella konstruktionsegenskaper åt produkten som
är avsedd att användas endast för en viss patient och uteslutande för
dennes individuella förhållanden och behov.

Arbetshjälpmedel är tekniska hjälpmedel som person med funktionsnedsättning behöver på sin arbetsplats och som normalt inte behövs i den verksamhet arbetet avser. Försäkringskassan kan ge bidrag till sådana hjälpmedel. Arbetsgivaren har det grundläggande ansvaret för arbetsmiljön och arbetsplatsens ergonomiska utformning. De skyldigheter arbetsgivaren har beträffande arbetsmiljö och ergonomisk utformning gäller samtliga anställda, det vill säga även personer med funktionsnedsättning och partiellt arbetsföra personer.

Arbetshjälpmedel-Försäkringskassan

Ansvaret för att få hjälpmedel i skolan delas mellan region eller kommun och skolan.

Hjälpmedel i skolan kan vara:

  • Personliga hjälpmedel
  • Läromedel
  • Grundutrustning

Skolhjälpmedel på 1177.se

Läkemedelsnära produkter är förbrukningsartiklar som används för att tillföra kroppen ett läkemedel, för egenkontroll eller som används för stomi. Dessa produkter omfattas av läkemedelsförmånen och består i huvudsak av diabeteshjälpmedel, stomihjälpmedel och inhalationshjälpmedel för patienter med astma eller KOL. Artiklar som ingår i läkemedelsförmånen förskrivs på ett så kallat hjälpmedelskort (recept för hjälpmedel) och distribueras av apoteken. Patienten hämtar de varor som framgår av hjälpmedelskortet på apoteket. För vissa artiklar utgår en egenavgift vilken kan skifta mellan olika sjukvårdshuvudmän. Egenavgifter inryms i högkostnadsskyddet vilket innebär att avgifterna räknas samman med andra egenavgifter för läkemedel.

När det inträffat en negativ händelse och/eller ett tillbud, där ett hjälpmedel varit inblandat, ska en avvikelserapport lämnas i regionens avvikelsesystem Synergi. En del händelser ska också anmälas till berörd tillverkare och till Läkemedelsverket.

Verksamhetsrelaterad avvikelse

Verksamhetsrelaterade avvikelser är händelser där hjälpmedel varit inblandande och som stört verksamhetens processer. Till exempel fellevererad produkt, försenad eller utebliven leverans, brister i bemötande och service, bristande tillgänglighet, fel på grund av otillfredsställande underhåll eller uppföljning.
Verksamhetsrelaterade avvikelser ska rapporteras i Synergi.

Medicinteknisk avvikelse

Medicintekniska avvikelser är händelser där hjälpmedel varit inblandade och som bidragit till personskada, allvarligt försämrad hälsa eller att en person avlidit. En medicinteknisk avvikelse kan också vara en händelse där hjälpmedel varit inblandat och som kunde ha bidragit till personskada, försämrad hälsa eller att en person avlidit.

Medicintekniska avvikelser ska rapporteras i Synergi. De ska även rapporteras till berörd tillverkare och till Läkemedelsverket. Blankett finns att hämta på Läkemedelsverkets webbplats. Händelsen ska rapporteras i användarens journal. Om användaren har drabbats av, eller utsatts för risk att drabbas av, allvarlig skada i samband med olycka eller tillbud med en medicinteknisk produkt, ska även en anmälan enligt Lex Maria göras till Socialstyrelsen. Kraven för rapportering anges i Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2008:1.

Läkemedelsverkets webbplats

Senast uppdaterad: 21 mars 2025